0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
13. srpnja 2020.

Na koga dijete liči

Piše Ana Zibar
Koliko puta ste vidjeli dijete koje ni malo ne liči na svoje roditelje, dijete svijetle kose i svijetlih očiju, a roditelji tamne kose i tamnih očiju. Čudno zar ne? Ali, zapravo i nije jer djeca najčešće nasljeđuju boju kose i očiju od svojih baka i djedova. Ono što se događa je da djeca često ne […]

Koliko puta ste vidjeli dijete koje ni malo ne liči na svoje roditelje, dijete svijetle kose i svijetlih očiju, a roditelji tamne kose i tamnih očiju. Čudno zar ne? Ali, zapravo i nije jer djeca najčešće nasljeđuju boju kose i očiju od svojih baka i djedova.

Ono što se događa je da djeca često ne nasljeđuju fizički izgled roditelja, već liče na nekog drugog člana familije, što dolazi kao rezultat zamršene i komplicirane igre gena, koja započinje u trenutku začeća djeteta. Čiji će geni prevladati i na koga će dijete na kraju ličiti zavisi o brojnim genetskim predispozicijama.

Plave oči

Skoro sve bebe se rađaju s plavim očima, a razlog su geni koji određuju boju očiju i koji nisu aktivirani u trenutku kada se rodi beba, zbog čega u šarenici oka još uvijek nema dovoljno pigmenata.

Osobine zbog kojih dijete odrasta u jaku osobu

Tek oko prvog djetetovog rođendana taj gen postaje aktivan, pa se boja očiju počinje mijenjati u skladu s genetskim zapisom koji je naslijedilo od roditelja ili nekih drugih predaka.

Pigmenti oka

Što više pigmenata oko dobije, to mu je boja tamnija, a gen tamnih očiju je dominantan, dok je gen za svijetle oči recesivan.

Kada beba naslijedi gen za smeđe oči od mame, a gen za plave oči od tate, postaje smeđooka, ali ako beba naslijedi gen za plave oči od oba roditelja, ona će imati plave oči. Zelene, sive, šarene i druge boje očiju su zapravo rezultat kompliciranijih genetskih kombinacija.

Tikovi kod djece

Miješanje gena

Nemoguće je predvidjeti kako će se pomiješati geni roditelja i kako će podijeliti uloge kod djeteta, a broj kombinacija je neograničen. Beba može naslijediti tatine usne, maminu kosu, bakin nos, dedine oči, a može naslijediti i sve od trećeg ili četvrtog koljena...

Fizičke karakteristike djeteta nije teško uočiti i utvrditi na koga dijete liči, ali zato karakter i temperament djeteta ne možete znati. Postoje dokazi kako bebe nasljeđuju IQ i muzički talent od roditelja, a otprilike polovica karakternih osobina je urođena, ovdje se misli na kreativnost, agresivnost, itd.

Zdravlje i sreća djeteta ovisi o sreći majke

Jedna i jedinstvena

Svaka osoba na ovom svijetu ima oko 35 000 različitih gena, što znači da je svaka osoba jedna i jedinstvena kombinacija gena, pomiješana s utjecajem faktora iz sredine u kojoj odrasta i nitko nikada nije bio i neće biti kao ona.

Foto: kelin/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

3. kolovoza 2018.
1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross