0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
29. siječnja 2019.

Nabavili smo psa i što sad

Piše Ana Zibar
Psi su čudo prirode u koje se rijetko tko ne zaljubi, a kad je riječ o štencima oni kao da posjeduju neku čaroliju koja očarava sve ljude oko njih. Ako je i vas njihova čarolija očarala i odlučili ste udomiti jedno štene, prije tog velikog koraka morate znati neke osnove stvari i pravila. Štene neće […]

Psi su čudo prirode u koje se rijetko tko ne zaljubi, a kad je riječ o štencima oni kao da posjeduju neku čaroliju koja očarava sve ljude oko njih. Ako je i vas njihova čarolija očarala i odlučili ste udomiti jedno štene, prije tog velikog koraka morate znati neke osnove stvari i pravila.

Štene neće zauvijek ostati štene već će odrasti u malog ili velikog psa o kojem se potrebno brinuti sljedećih 15-ak godina.

Kada se odlučite udomiti štene morate se potruditi da mu od samog početka stvorite ugodan i lijep doček kako bi mu olakšali prilagođavanje na novu okolinu i proces odvajanja od majke. Potrudite se oko psa od samog početka i on će vam biti zahvalan cijeli svoj život i biti će vam najbolji prijatelj.

Odabir psa

Pa krenimo sada od odabira psa, kako znati koji je pas iz legla najbolji za vas. Svi psići u leglu su slatki i vjerojatno svi će vas vas gledati porukom u očima da ih uzmete, ali prilikom odabira trebate se voditi svojim srcem. Onaj koji vam je privukao najviše pažnje, upravo taj je idealan za vas.

Kada dovedete štene u novi dom nije važno samo da se štene prilagodi već i svi članovi obitelji. Štenetu je potrebno oko četiri tjedna kako bi se prilagodilo novom domu i novim vlasnicima i zato trebate imati obzira.

Mjesto koje ćete mu odrediti za spavanje treba biti murno i toplo, a najbolje je da se uvijek nalazi u istom dijelu vašeg doma. Prve noći znaju biti naporne jer štene u većini slučajeva ne želi spavati, samo cvili i hoda uokolo, a vi ne znate kako da mu pomognete. Ali, pomoć postoji! Najbolje je da mu date neku plišanu igračku, a možete pored njega staviti i sat kojem se čuju otkucaji jer taj zvuk umiruje štence.

Voda i hrana

Posudice za vodu i hranu uvijek držite na istom mjestu kako bi pas znao da može u svakom trenutku popiti vode.

Kada pas jede morate mu osigurati njegov mir i ne smijete ga uznemiravati. Nije rijetkost da se štenci naljute ako im smetate za vrijeme obroka. Što se hrane tiče najbolje je štene prva dva tjedna hraniti hranom na koju je naviklo do tada, a onda postepeno prelaziti na drugu ako ju želite promijeniti.

Pse je najbolje hraniti gotovom hranom za pse koja sadrži sve sastojke koji su im potrebni, a što se slatkiša tiče s njima trebate biti oprezni i ne smijete pretjerivati. Voda uvijek treba biti svježa, a hrana topline vaših dlanova.

Obavljanje nužde

U početku štenci obavljaju nuždu po cijelom stanu i za to morate imati strpljenja. Svaki pas je pametan i odviknut će se od toga, samo ga trebate podučiti na pra vi način. Psi ne obavljaju nuždu u prostoru u kojem spavaju i to im je u priodi, a vi ih samo trebate naučiti da slijede svoj instinkt.

Kada pas treba oba viti nuždu on se uzvrpolji i u većini slučajeva traži skriveno mjesto gdje da to obavi. U trenutku kada primijetite da vaš pas treba obaviti nuždu pratite ga i kad to obavit doma nemojte ga kazniti i biti grubi, već ga samo nagradite kada nuždu obavi tamo gdje treba.

Morate mu osigurati mjesto gdje će obavljati nuždu kako bi ju prestao obavljati u domu, a za početak mu možete postaviti veliku pelenu pored ulaznih vrata, a postepeno ćete ga onda navikavati da to čini izvan stana.

Jasno i glasno

Kada nuždu obavi na krivom mjestu samo mu jasno i glasno recite NE i blago mu njuškicu približite njegovoj izlučevini. Nikada štencu ne gurajte njuškicu u izlučevinu, samo štene odnesite do pelene koju ste postavili i njuškicu blago približite peleni.

Ako primijetite da će ponovo obaviti nuždu na mjestu gdje ne smije jasno i glasno mu recite NE i prebacite ga na pelenu. Važno je ne zaboraviti da psa svaki puta trebate nagraditi kada nuždu obavi na pravom mjestu.

U prosjeku su psu potrebna tri izlaska iz kuće, ali dok se pas još uči obavljati nuždu vani potrebno ga je češće izvoditi van i svaki puta ga nagraditi kada nuždu obavi van doma.

Šetanje psa

Psu je potrebno puno kretanja, a količina ovisi o njegovoj veličini i pasmini. Savjetuje se da štenci idu van nakon jela jer će se na taj način naučiti obavljati nuždu vani i u pravo vrijeme.

I ne zaboravite da su štenci poput male djece i ne mogu previše hodati, pa ga nemojte previše iscrpiti na duže staze.

Od 12.tjedna štene stvara blizak odnos s čovjekom i to je idealno vrijeme za početak odgoja. Pas od početka treba osjetiti tko je vođa čopora, a tko je član čopora.

Autoritet

Znam da će vam biti teško biti strog prema tom malom slatkišu, ali zapamtite da je psu potreban autoritet kako bi bio sretna i zadovoljan.

Ako ne želite da vam pas kada odraste spava u vašem krevetu, ne smijete mu to dozvoliti niti kad je mali, znači nikad jer ćete ga u suprotnom samo zbuniti.

Na psa nikad nemojte vikati jer je dovoljno samo da mu se obratite čvrstim i povišenim glasom te da mu ukažete kada nešto ne valja.

Razgovaranje sa psom

Pas vas ne razumije dok mu pričate, ali razumije vašu mimiku i gestikulaciju te na taj način prepoznaje što mu želite reći. Štene uvijek treba nagraditi jer na taj način najbolje uči što je dobro, a što nije.

Za vrijeme cijelog života pas će vam pružati ljubav i povjerenje, a vi mu uzvratite jednakom mjerom kako bi zajedno uživali u odnosu koji će ispuniti vaš zajednički život.

Što se hrane tiče, mladi psi jednu nekoliko puta na dan, a hranu im je najbolje ponuditi uvijek u isto vrijeme. Kada psu ponudite hranu ostavite ju pred njim 15 minuta, ako ju ne pojede kroz 15 minuta uzmite ju. Nikada se hrana ne ostavlja po volji i kroz cijeli dan u zdjelici jer ćete na taj način krivo odgojiti svog psa.

Hranjenje psa 

Odrasli pas se hrani dva puta na dan, najbolje ujutro i navečer, a voda uvijek mora biti dostupna i svježa.

Najbolje je psa hraniti specijaliziranom hranom i ne davati mu otpatke sa stola, kuhati nekakve obroke i slično. Prilikom odabira hrane trebate pripaziti na namjenu psa i njegovu dob, ali i na njegovo zdravstveno stanje, kondiciju i konstituciju.

Jednom tjedno psa možete počastiti i skuhati mu obrok iznenađenja kao što je meso, tjestenina, kuhana jaja i slično. Ono što trebate imati na umu je da je pas životinja sa posebnim prehrambenim potrebama, zbog čega hranjenje otpacima i ostatcima treba izbjegavati u širokom luku.

Kako bi sami uspjeli dresirati svog psa navest ću vam nekoliko kratkih i jednostavnih savjeta, a na umu imajte samo da trebate biti strpljivi kako bi vam se trud isplatio. Trening treba biti igra i ništa drugo!

Igranje sa psom

Sa svojim psom se trebate igrati svakog dana, a najbolje vrijeme za treniranje psa je dok je pas gladan, kad mu je dosadno ili kad je usamljen.

Najbolja mjesta za treniranje psa su za početak mjesto koje je poznato psu i na kojem ga ništa ne može omesti, kada to savlada prijeđite na poznato mjesto na kojem ima ometajućih faktora, kada to savlada prijeđite na mjesto koje mu nije poznato i na kojem nema ometajućih faktora, a kada i to savlada možete prijeći na mjesto koje je psu nepoznato i koje ima ometajućih faktora.

Vi kao vlasnik i vaše metode treniniranja psu moraju biti zabavne jer će jedino na taj način imati motivaciju i pozornost. Puno se igrajte kroz treniranje i često ga hvalite!

Umoran pas

Umoran pas je dobar pas, a trening ga umara. Šetnja od minimalno 5 minuta je bolja od nikakve šetnje, a barem jednom tjedno vodite psa na bučna mjestai trenirajte ga da mu pozornost bude na vama. Pohvalite ga i za najmanji uspjeh!

Psu može biti zabavno i kada je na povodcu, a ne samo kada je pušten.

Psi se vole igrati pronalaženja stvari i skrivača, a na vama je da budete kreativni i da ga na kraju svake igre pohvalite.

Samo pozitivno

Za vrijeme treninga trebate imati strpljenja, a trening uvijek trebate završiti pozitivno i sa vježbom u kojoj je pas dobar jer pas mora osjetiti vlastiti uspjeh.

Foto: 3194556/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross