0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
2. svibnja 2018.

Najvažnije ulaganje u budućnost

Piše Ana Zibar
Jeste li se ikad zapitali što će biti s vama kada budete u mirovini? Od čega ćete živjeti? Ja jesam i to pitanje me muči svaki dan. Znam da sam još mlada i da je moja mirovina daleko, ali ja sam tip koji razmišlja daleko u budućnost, a kako u našoj državi i nije neka […]

Jeste li se ikad zapitali što će biti s vama kada budete u mirovini? Od čega ćete živjeti? Ja jesam i to pitanje me muči svaki dan. Znam da sam još mlada i da je moja mirovina daleko, ali ja sam tip koji razmišlja daleko u budućnost, a kako u našoj državi i nije neka bajna situacija, tako me sve strah što ćemo mi mladi kada jednog dana dođemo u mirovinu.

U Europskoj uniji najniže su hrvatske mirovine za koje se smatra kako će u budućnosti biti još i manje, zbog čega je potrebno samostalno ulagati u bolju budućnost.

Gdje štednjeti za mirovinu?

I baš zato sam krenula u istraživanje kako i gdje štedjeti za mirovinu, kako bi mi ipak bili malo lakši dani mirovine. Prošla sam sve banke i štedionice, ali odlučila sam se za Wüstenrot štedionicu iz jednog jedinog razloga, a to je financijski savjetnik.

Wüstenrot štedionica nudi financijskog savjetnika s kojim možete popričati o svim svojim financijama i dobiti stručne savjete što i kako, a meni se to jako svidjelo jer ne radimo svi taj posao i ne moramo sve znati, a kada sami idete istraživati puno toga vam može promaknuti.

Financijski savjetnik

Tako da sam nazvala njihov besplatni telefon i naručila se kod financijskog savjetnika kojeg vam dodjeljuju po vašem mjestu stanovanja.

Meni je dodijeljena draga Nikolina koja mi je puno pomogla i na kraju krajeva sve olakšala. Cijeli postupak otvaranja mirovinske štednje sam odlučila i snimiti, a video možete pogledati ovdje.

Što se same mirovinske štednje tiče, evo par detalja:

  • za otvaranje vam je potrebna samo osobna
  • iznos koji ćete uplaćivati određujete sami
  • ako u nekom trenutku prestanete uplaćivati, štednja vam ne propada
  • novac možete podići od 50 godine na dalje
  • u slučaju smrti sav iznos nasljeđuju vaši zakonski nasljednici
  • sve godišnje uplate preko 5 000,00 kn dobivaju poticaj od države od 15%
  • mirovinska štednja je osigurana do 100 000 eura
  • otvaranje mirovinske štednje košta 1 200,00 kn, a taj iznos se skida od vaše štednjeća strana

I to vam je to, a ono najbitnije što vjerujem da mnoge muči je da sredstva koja uplatite u dobrovoljni mirovinski fond isključivo su vaša imovina! Njima  ne raspolaže država, vaš poslodavac niti bilo koja treća osoba.

A sada još malo o mirovini. 

Skupo je otići u mirovinu jer se procjenjuje kako je za normalan život u mirovini osobi potrebno 70% njene plaće, a dobiva manje od 50% i to je tako trenutno, a procjenjuje se da će osobe u mirovini 2050. godine dobiti samo 38% prosječne neto plaće.

I upravo je iz tog razloga mirovinska štednja danas jedini i najvažniji način očuvanja i ulaganje u godine kada ćemo biti financijski najosjetljiviji.

Obvezno i dobrovoljno mirovinsko osiguranje

U Hrvatskoj postoji obvezno mirovinsko osiguranje u koje su osobe obvezne ulagati čim se zaposle i dobrovoljno mirovinsko osiguranje u koje osobe mogu samostalno ulagati kako bi imale veću mirovinu.

Zbog produljenja životnog vijeka povećava se i vrijeme koje ćemo provesti u mirovini. S obzirom na to da je sustav sve slabiji, mi smo ti koji smo si jedini odgovorni za štednju i vlastitu mirovinu kojom ćemo raspolagati u budućnosti. I zato se zapravo preporučuje da se za mirovinu počne odvajati već s prvim zaposlenjem.

Štedite za mirovinu

Počnite štedjeti za mirovinu što prije jer ste vi jedini ti koji ćete biti odgovorni za kvalitetu života koju ćete imati u mirovini. A ako imate još nekih pitanja ili upitnika iznad glave, svakako se obratite Wüstenrot štedionici i njihovi financijski savjetnici će vam sve detaljno objasniti! I to ne morate ništa platiti!

Pogledajte i kratak video u kojem ćete saznati sve detalje o mirovinskoj štednji te što vam je sve za štednju potrebno 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

30. svibnja 2014.
23. svibnja 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross