0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
15. ožujka 2019.

Najveći problem današnjih roditelja - frustriranost kod djece

Piše Ana Zibar
Nove generacije djece koje nam stižu su one koje ne znaju riješiti dosadu... Jeste li se ikad pitali što će ta djeca raditi za 10 godina? Psiholozi kažu da će ta djeca biti frustrirane osobe sa nikakvim pragom tolerancije, ako mi kao roditelji nešto ne poduzmemo. Ako još uvijek ne znate o kakvoj djeci pričam, […]

Nove generacije djece koje nam stižu su one koje ne znaju riješiti dosadu... Jeste li se ikad pitali što će ta djeca raditi za 10 godina?

Psiholozi kažu da će ta djeca biti frustrirane osobe sa nikakvim pragom tolerancije, ako mi kao roditelji nešto ne poduzmemo. Ako još uvijek ne znate o kakvoj djeci pričam, to su ona djeca koja ne mogu čekati i koja moraju dobiti sve sad i odmah! Sigurna sam da svatko od vas tko ovo čita ima bar jedno takvo dijete doma.

Što je to dosada?

Dosada je neugodno stanje, vrsta stresa, a kada nam je dosadno pokušavamo se riješiti tog osjećaja na način da si pronađemo zanimaciju. Ono što je problem kod današnje djece je to što današnja djeca ne znaju pronaći zanimaciju, a jedina zanimacija s kojom se zadovoljavaju su mobiteli, računala i videoigre.

Sigurna sam da se svatko od današnjih roditelja sjeća kako je to bilo u doba kada smo mi bili mali i kako smo u svom domu imali po jedan televizor sa 2, eventualno 3 programa i kada nam je bilo dosadno nismo gledali televiziju već smo zanimaciju potražili vani, u igri s prijateljima.

Osmišljavanje igara

Ako bi nam slučajno bilo loše vrijeme i ne bi mogli ići van, osmišljavali smo igre i nismo očekivali da roditelji to rade umjesto nas ili da nas zabavljaju.

Problem dosade je zapravo pokretač, a dosada je jedan od najboljih faktora za razvoj djeteta. Kada je djetetu dosadno ono mora povezati neke stvari, potražiti društvo, smisliti nešto, organizirati se i ponekad smisliti i neku novu igru.

Zaštita roditelja

Ono što se danas događa s djecom je prevelika zaštita roditelja koji umjesto svog djeteta rade sto stvari. Danas roditelji rješavaju problem dosade kod svoje djece, umjesto da dijete puste da samo riješi taj problem.

Još je gori način na koji rješavaju dosadu kod djeteta, kroz kupnju videoigrica, puštanja gledanja TV-a sa 100 programa koji zarobe dijete, itd.

Upotreba računala

Računala nisam spomenula jer su računala dobra stvar i ja osobno nisam protiv njih, ali nisam protiv sve dok se koriste u normalnoj dozi. Glupo je dijete kočiti u rastu s tehnološkim napretkom, ali još je gluplje djetetu dopustiti da računala postanu zamjena za sve.

Današnja djeca odrastaju u virtualnom svijetu, zbog čega posebno treba pripaziti na količinu vremena koje dijete provodi pred računalom, kao i na sadržaj koji konzumira. Igranje igrica jednostavno stvara ovisnost jer mozak luči prevelike količine sreće...

Pronalaženje zanimacije

Trećina svih problema u odgoju dešava se onda kada roditelji djeci rješavaju problem dosade, a jedino što trebaju napraviti je pustiti dijete da si samo pronađe zanimaciju.

Nedavno sam pročitala jednu rečenicu koju je poznati psiholog izdvojio kao najbolje oružje za djecu kojoj je dosadno i koja riješenje pronalaze u svojim roditeljima. Kada vam dijete kaže kako mu je dosano vi mu samo odgovorite da je samo glupoj djeci dosadno, a da vaše dijete nije glupo.

Kreativno razmišljanje

Kada se dijete bori protiv dosade razvija logičko i kreativno razmišljanje, a najviše griješe roditelji koji se stalno igraju sa svojom djecom. Roditelji trebaju imati na umu da oni nisu najbolji prijatelji svom djetetu već da su njegov oslonac i njihova jedina zadaća je pomoći djetetu da nauči biti samostalno.

Ne kažem da se roditelji uopće ne bi trebali igrati sa djetetom, već da ako se igraju neka to budu neke društvene igre ili slaganje legića, ali nikako riješavanje djetetove dosade.

Čitanje priča

Ono što se roditeljima savjetuje da naprave je nabaviti slikovnice i knjige koje će mu čitati, a koje će djetetu puniti maštu i stvarati ljubav prema važnim stvarima.

Kod čitanja slikovnica se preporuča da roditelji svaki dan nešto mijenjaju u priči kako bi se i dijete uključivalo u čitanje i kako bi se njegova mašta razvijala.

Glavni organ

Glavni organ za preživljavanje je mozak koji se formira u prvih 5 godina života i u tom razdoblju adaptacije mozak sve prihvaća i kada primjerice roditelji čitaju djetetu ta ljubav prema roditeljima i veza između djeteta i roditelja ide uz knjigu i dijete to pamti čitav život.

Uspjeh se usko veže s ranim djetinjstvom i zato je na nama roditeljima da na tome itekako poradimo jer na kojem god području naše dijete bilo uspješno, mi čemo mu za to stvoriti temelj i jedino nam to treba biti na pameti.

Zaključak

I zato pustite dijete da mu bude dosadno, a suvremenu tehnologiju nemojte zabranjivati već ju dajte na korištenje u normalnim okvirima.

Foto: 1866946/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross