0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
9. srpnja 2018.

Naše iskustvo operacije krajnika

Piše Ana Zibar
Ovaj tekst posvećujem svim roditeljima čije dijete čeka operacija trećeg krajnika. Mi smo to prošli, pa pa ću vama sada prenijeti naše osobno iskustvo i što smo sve prošli. Da je Vitu potrebna operacija trećeg krajnika je odlučeno nakon mnogih upala uha, koje su pod zadnje već bile svakih 2-3 tjedna, nosić mu je stalno […]

Ovaj tekst posvećujem svim roditeljima čije dijete čeka operacija trećeg krajnika. Mi smo to prošli, pa pa ću vama sada prenijeti naše osobno iskustvo i što smo sve prošli.

operacija-krajnika

Da je Vitu potrebna operacija trećeg krajnika je odlučeno nakon mnogih upala uha, koje su pod zadnje već bile svakih 2-3 tjedna, nosić mu je stalno bio zaštopan, bez obzira na čišćenje, itd.

Da mu je potrebna operacija potvrdili su doktorica opće prakse i specijalisti, pa samo tako onda dogovorili da ode na tu operaciju i spasi se.

Prije same operacije je potrebno obaviti određene pretrage kako bi se utvrdilo da je sa djetetom sve uredu tj. da može biti podvrgnut anesteziji.

Prva pretraga koja se radi je EKG, ako su nalazi uredu sljedeća je vađenje krvi. Nakon toga sljedi alergološko testiranje dišnih puteva kako bi se utvrdilo da li postoji alergija na nešto ili je začepljenost nosića ipak uzrokovana povećanjem trećeg krajnika.

Nakon alergološkog testiranja kod nas je utvrđeno da Vito nije na ništa alergičan i da definitivno treba ukloniti treći krajnik.

Zatim sljedi pregled kod anesteziologa koji pregledava sve nalaze i ako su uredni odobrava operaciju.

Na dan operacije dijete treba stići u bolnicu na tašte, ne smije piti ni vodu. Nemojte zaboraviti sa sobom ponijeti uputnicu za bolničko lijećenje koje vam izdaje vaš pedijatar.

Za bolnicu djetetu pripremite rezervnu robicu, pidžamu, šlapice i najdražu igračku. Kada stignete u bolnicu prijavite se i onda vas šalju na odjel gdje će dijete biti smješteno u svoju sobu.U sobi s djetetom može biti jedan roditelj.

Kada se smjestite i presvučete dijete u pidžamicu dolazi medicinska sestra koja djetetu daje sirup od kojeg će dijete biti omamljeno i to je prvi korak prema anesteziji.

Nakon pola sata dijete je spremno za operacijsku salu, omamljeno je, ali je svjesno svega. Nakon što dijete uđe u operacijsku salu računajte da će biti gotovo za 15 minuta.

U operacijskoj sali dijete dobije maskicu na lice, kaže mu se da napuše balon i čim udahne ono zaspi. Još malo doze anestezije primi u venu i kreće zahvat koji je gotov za 3 minute. Nakon toga još u operacijskoj sali probude dijete i vi na ruke u sobu dobijete budno dijete.

Vito je bio sav u strahu i jako plakao pa ga je grlo jače boljelo, ali čim se umiri dijete zaspi. Prva dva sata nakon operacije dijete ne smije ništa piti, a nakon toga smije samo tekućinu koja je hladna.

U bolnici ostajete cijeli dan kako bi doktori vidjeli da je sve uredu i prije nego idete doma doktor još jednom pregleda grlo.

U sljedećih 7 dana nakon operacije dijete smije jesti samo kašastu hranu i piti tekućinu koja je hladna ili mlaka, nikako ne smije u usta stavljati ništa toplo i tvrdo. Sladoled smije jesti drugi dan.

Vita sljedeći dan više ništa nije boljelo i bio je potpuno normalan kao da se ništa nije dogodilo. Ono na što vi još trebate pripaziti je da se dijete umjereno kreće i da što više miruje.

Nakon operacije moguće su upale uha, jaki bolovi u grlu i povišena temperatura pa se savjetuje da uz sebe uvijek imate sirup protiv bolova.

Nama je sada ostalo još par dana do prvog pregleda nakon operacije, nuspojva nismo imali nikakvih, a Vito je presretan jer je sve napokon gotovo.

Dragi roditelji ne morate se ništa bojati jer je to stvarno rutinska operacija, koja je brzo gotova, a vi možete doma odmah isti dan.

Pokušajte djetetu na što bezbolniji i njemu prihvaljiv način objasniti što ga čeka i budite uz njega cijelo vrijeme.

U detalje kako je to izgledalo i kako je nama bilo, možete pogledati i u videu 🙂 Sretno svima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

8. prosinca 2017.
10. srpnja 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross