0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
25. srpnja 2016.

Negativno ponašanje

Piše Ana Zibar
Loše ponašanje i agresivnost su sastavni dio odrastanja. Ako vas takvo ponašanje čini nemoćnima i izbacuje vas iz takta, shvatite da je to jednostavno period koji svako dijete mora proći, a u tom periodu je najvažnije kako ćete se vi postaviti. Batine nikada nisu riješenje! Zato kada vas dijete grize ili tuče, nemojte ga udarati! […]

Loše ponašanje i agresivnost su sastavni dio odrastanja. Ako vas takvo ponašanje čini nemoćnima i izbacuje vas iz takta, shvatite da je to jednostavno period koji svako dijete mora proći, a u tom periodu je najvažnije kako ćete se vi postaviti.

dijete

Batine nikada nisu riješenje! Zato kada vas dijete grize ili tuče, nemojte ga udarati! Batine ostavljaju negativne posljedice na dijete, a najbolje je stvari riješavati na način da nema negativnih posljedica.

Ukoliko vas dijete tuče, primite ga za ruke i zaustavite. Tada se najbolje obratiti djetetu i reći mu da znate da je ljuto, ali da ne smije zato udarati. Pokažite djetetu da poštujete njegove osjećaje, te da su ti osjećaji u potpunosti normalni. Trebate mu jasno dati do znanja da se osjećaji ne rješavaju sa udarcima!

Budite primjer svome djetetu, te mu ukazujte na poželjno ponašanje kroz svoje ponašanje i kroz priče koje mu pričate. Neka zna da se nasilje nikako i ikada ne tolerira.

Smirite vaše dijete kada je ljuto, tako da mu date neku igraćkicu koju može grickati, jer grickanje smiruje. Neka ta igračkica uvijek bude uz dijete, kako bi ju dijete moglo grickati uvijek kada je nervozno. Ako vidite da dijete ide nekoga ugristi, ponudite mu igračku.

Nemojte upotrebljavati riječ ne! To je riječ koju djeca uopće ne čuju, pa je zapravo najbolje da djetetu ponudite što u zamjenu može raditi. Ako vaše dijete ima potrebu udarati ako mu nešto nije po volji, vi ga morate naučiti da svoje nezadovoljstvo iskazuje na drugačiji način. Pokažite djetetu koje su druge metode za rješavanje nezadovoljstva, a tim metodama ga je najbolje učiti kada bude dobre volje i smireno.

Ako dijete ima više od 4 godine, te je i dalje agresivno, krajnje je vrijeme da se obratite psihologu za pomoć. Agresivno ponašanje se često javlja kao posljedica raznih događaja koje je dijete doživljelo.

Nakon što je dijete bilo agresivno ne smijte ga tjerati da se ispriča, jer ćete ga na taj način samo još više naljutiti. Vi ste ti koji mu morate pokazati svojim primjerom kako se treba ispričati kada pogriješite, pa se vi njemu ispričajte svaki puta kada nešto krivo napravite.

U trenutku kada je dijete agresivno, nemojte s njime raspravljati! Pitanja poput onih zašto to radi i kako bi se ono osjećalo će samo imati kontraefekt. Djeca koja su stara dvije godine nemaju još uvijek razvijenu empatiju, pa ako nekoga lupe, najbolje je da odete doma, jer je to jedini način da dijete shvati.

Ako znate u kojim situacijama bi dijete moglo agresivno reagirati, najbolje je da ga za te situacije pripremite. Ukoliko ih možete izbjeći, najbolje je da ih izbjegnete.

Ako nikako ne možete smiriti dijete za vrijeme agresivnog ponašanja, stavite ga da vam sjedne u krilo, tako da vam bude okrenuto leđima (na taj način vas neće moći udarati i gristi). Budite u tom trenutku smireni, te se djetetu obratite smirenim glasom, i recite mu da ćete ga pustiti onda kada se smiri. Ako se dijete smirilo, pustite ga i pohvalite.

Kada god dijete nije agresivno, vi ga trebate pohvaliti, jer svako prihvatljivo ponašanje morate pohvaliti. Ukoliko zatraži vašu pomoć u trenutku kada bi moglo loše reagirati, obavezno to pohvalite!

Budite primjer svome djetetu i kontrolirajte svoje ponašanje, pogotovo kada ste pred djetetom. Ako vas dijete vidi kako se postavljate, gubite živce, divljate i vičete, ono će misliti kako je to potpuno opravdano i normalno ponašanje.

Ne udarajte svoje dijete, jer mu na taj način samo pokazujete da je potpuno uredu udarati kada je osoba ljuta, te da se na taj način rješavaju problemi.

Kako bi se promijenilo agresivno ponašanje kod djeteta, važno je da djetetu stalno ponavljate njegove granice i da ne odustajte!

Foto: NGDPhotoworks/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

6. siječnja 2016.
6. kolovoza 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross