0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
17. travnja 2017.

Neposluh kod djece

Piše Ana Zibar
Roditelji nebrojeno puta dožive neposluh kod djece, te pokušavajući se sporazumjeti sa djecom na razno razne načine, ipak ne uspijevaju. U tim trenucima mnogi roditelji doživljavaju emocionalni tornado, no jeste li znali da bijes koji osjećate nije samo zbog neposluha i brige prema njima, nego se ipak radi o mnogo dubljim osjećajima u vama. Mnogo puta […]

Roditelji nebrojeno puta dožive neposluh kod djece, te pokušavajući se sporazumjeti sa djecom na razno razne načine, ipak ne uspijevaju. U tim trenucima mnogi roditelji doživljavaju emocionalni tornado, no jeste li znali da bijes koji osjećate nije samo zbog neposluha i brige prema njima, nego se ipak radi o mnogo dubljim osjećajima u vama. Mnogo puta na ponašanje djece roditelji puknu, pa kažu i ono što ne misle...

Za početak razmislite u kojim situacijama nejčešće više nemate snage, pa puknete i sve se završi onako kako vi to ne bi htjeli. Kada shvatite koje su to situacije, pokušajte ih izbjeći, te ukoliko dođe do njih, prije reagiranja, prvo duboko udahnite i brojite do 5.

Kada se vaše dijete neprimjereno ponaša, prvo se pitajte koji je razlog takvom ponašanju, jer iza svakog ponašanja stoji razlog. Zapamtite da je normalno da svatko ima svoja očekivanja, ali prije nego budete sigurni u svoja očekivanja, prvo razmislite da li su vaša očekivanja uistinu racionalna. Prilikom sagledavanja svojih očekivanja na racionalan način uzmite u obzir razinu razvoja svog djeteta, godine, osobnost i stres koji dijete osjeća.

Ne morate prihvatiti djetetovo neprimjereno ponašanje, samo mu ponekad malo popustite, jer su za takvo njegovo ponašanje odgovorni osjećaji koje treba razraditi.

Ako vi sami u takvim trenucima ne možete postupiti odraslo i zrelo, ne možete niti očekivati od svog djeteta da tako postupa, jer ste mu vi primjer iz prve ruke kako da se ponaša kada je nervozan.

Kada osjetite da ste pod tolikim stresom da ćete puknuti, najbolje je da napravite mali predah, te da se ili zatvorite u drugu prostoriju, ili izađete van na 5 do 10 minuta. U tih par minuta nemojte razmišljati o tome što vas je izbacilo iz takta, nego se pokušajte smiriti.

Najlakše je cijelu situaciju koja vam se događa gledati negativno, ali pokušajte sve te negativne stvari gledati sa pozitivne strane! Isto tako s vremena na vrijeme preispitajte svoje strahove, te pokušajte svoje frustracije iz djetinjstva ne liječiti na svom djetetu.

Nikada nemojte tući svoje dijete! Tučnjavom pokazujete djetetu da se stvari rješavaju na taj način. Osobe koje su roditelji tukli dok su bili mali, kad odrastu imaju manje samopoštovanja i sampouzdanja, te su sklona depresiji.

Kako bi u trenucima neposluha svoga djeteta postupili najbolje što možete pokušajte slijediti neke od ovih savjeta. 

Umjesto udarca, spustite se na razinu svoga djeteta, tako da ga pogledate ravno u oči. Ostvarite očni kontakt, tako da i vas dijete gleda u oči, te mu čvrsto i ljubazno recite što želite od njega da napravi.

Kada dijete nešto skrivi nemojte ga kažnjavati za to, tako da vam se sljedeći put boji reći kada nešto loše napravi i da se skriva od vas, dijete vas treba poštovati, a ne vas se bojati. Radije kada dijete nešto loše napravi, čvrstim i ljubaznim glasom recite da vidite što je napravilo, te ga upitajte kako će to ispraviti. Navedite dijete neka se iskupi za svoje ponašanje.

Potpuno je normalno da će dijete pogriješiti, jer je to sastavni dio života, zato je važno da snosi odgovornost za svoje pogreške. Na taj način dijete neće biti ljuto na vas i povrijeđeno, te će vas poštovati. Najvažnije od svega je što sa ovakvim odgojem nećete oštetiti djetetovo samopoštovanje!

Kako bi izbjegli situaciju u kojoj lupate vaše dijete, povucite se iz rasprave sa djetetom. Djeca koja su drska, lako isprovociraju roditelje, pa je u tim situacijama najbolje da roditelji odu u drugu prostoriju i izignoriraju dijete, sve dok se dijete ne bude bilo sposobno ljepše razgovarati.

Ako imate živo dijete, vrlo vjerojatno ćete često biti na rubu da ga udarite, ali pokušajte biti pametniji od toga. Pa tako kada dijete ne želi napraviti ono što od njega tražite, umjesto da mu kažete da to sada mora napraviti, radije mu dajte prostora da završi započeto i pripremite ga da će to ubrzo morati prestati raditi.

Ponekad su i roditelji ti koji svijet vide krivim očima, pa tako vođeni svakodnevnim stresom misle kako je njihovo dijete neposlušno, a zapravo je samo puno energije.

Kako bi dijete naučili nekim stvarima, lijepo mu dajte izbora. Pa tako kada radi nešto što ne smije, ponudite mu alternativu, koju stranu izabere, za nju će morati snositi posljedice.

Nije nimalo lako, ali kako bi vaše dijete bilo sretnije sutra i kako bi vi na ispravan način izlazili na kraj sa takvim situacijama, pokušajte dati sve od sebe, jer ipak imate izbora!

Foto: Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross