0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
26. studenoga 2017.

Odabir kućnog ljubimca prema uzrastu djeteta

Piše Ana Zibar
Ako ste odlučili ostvariti želju djeteta da ima kućnog ljubimca, sljedeći korak je dobro proučiti koji ljubimac je idealan za vašu obitelj, tj koji se uklapa u vaš način života. U nastavku vam donosim što možete očekivati od kojeg ljubimca i što ljubimac očekuje od vas. Ono što je najvažnije je da brinete o zdravlju […]

Ako ste odlučili ostvariti želju djeteta da ima kućnog ljubimca, sljedeći korak je dobro proučiti koji ljubimac je idealan za vašu obitelj, tj koji se uklapa u vaš način života. U nastavku vam donosim što možete očekivati od kojeg ljubimca i što ljubimac očekuje od vas. Ono što je najvažnije je da brinete o zdravlju odabrane životinje!

kucni-ljubimac

Ako vaše dijete ima manje od tri godine ono vjerojatno još uvijek ne zna što želi, ali dijete koje ima tri godine već može jasno izraziti svoje želje. Do šeste godine nije realno očekivati da se dijete može samo brinuti o životinji što znači da brigu moraju preuzeti odrasli.

Zato su za dijete do šeste godine najbolji ljubimci oni koji su manje zahtijevni, mirniji i sitniji i koji roditeljima neće oduzimati previše vremena, ali i koji neće stradati od prevelike ljubavi djece. Najbolji izbor su ribice. Za ribice je potreban adekvatan akvarij, ako pak nemate dovoljno mjesta za akvarij nemojte ribice niti kupovati jer je mučenje ribice držati u onim malim okruglim akvarijima.

Ribice

Za dovoljno velik akvarij biti će vam potrebni filteri, šljunak, biljke i hrana. Najbolje je uzeti nekoliko ribica jer ribice vole biti u jatu. Ribice ne zahtijevaju puno vremena, nisu skupe, lako se održavaju i daju jednu umirujuću energiju domu.

Kada je dijete predškolarac ono je sve svjesnije zbog čega može na sebe preuzeti dio obveza brige oko životinje. Za ovu dob se preporučaju krznene, umiljate životinjice koje podsjećaju na plišane igračke.

Najbolji izbor su kunić, hrčak ili zamorac, a prilikom kupovine je važno obratiti pažnju na zdravlje životinje. Krzno uvijek treba biti čisto i sjajno, posebno na glavi životinje, koža bez ozljeda i oči bistre.

Kunić, hrčak ili zamorac

Za ovu vrstu životinja potrebno je kupiti veliki kavez u kojem trebaju biti igračke, piljevina, pojilice i hranilice. Ovim životinjicama smeta buka zbog čega ih je najbolje smjestiti na zaklonjeno mjesto i obavezno izvan spavaće sobe jer su često aktivne po noći.

Zahtjevaju više čišćenja i brige od ribica, a zauzvrat pružaju puno maženja, veselja i druženja. Osim svoje hrane vole jesti i mrkvu, jabuke i salatu. Kunići moraju redovito posjećivati veterinara zbog podrezivanja noktiju i brige o zubima i to svaka tri mjeseca.

Ako ih pustite da se slobodno kreću po stanu morate paziti na biljke i kablove koje vole grickati. Ako pak primijetite gubitak apetita, proljev ili otpadanje dlake morate odmah reagirati jer ako zakasnite kod veterinara može ih stajati života. Hrčak živi do tri godine, zamorac do osam godina, a kunić do deset godina.

Ptica ili mačka

Kada je dijete školskog uzrasta ono je sposobno brinuti se o životinji jer razumije njene potrebe, raspoloženje i poštuje njene osobine. U tom uzrastu najbolji izbor su ptica ili mačka, pogotovo ako dijete i vi niste za šetnje.

Ptica postoji puno vrsta, a za ljubimce se najčešće kupuju papagaji kojih opet postoji više vrsta. Pticama je potreban kavez koji će biti dovoljno velik kako bi mogle raširiti svoja krila, hrana, voda, zvonce, ogledalce, voće, ljuljačka, sipina kost i puno puno razgovora.

Ptice su društvene životinje koje vole dijeliti svoju krletku ako imaju dovoljno prostora. Ptice su razdragane, glasne, vole sjediti na ramenu, pjevati, letjeti po stanu i pričati. No ponekad znaju biti i agresivne ako su frustrirane. Ako pticu ne mislite puštati iz kaveza nemojte ju niti kupovati!

Tigrica

Kada ptica ima odgovarajuću njegu ponaša se uobičajeno, a za prvi puta najbolji izbor je tigrica. Ptice ne vole buku, a kada ih puštate obavezno zatvorite prozore. Žive do 10 godina, a veće vrste ptica mogu živjeti i do četrdeset godina.

Mačke nisu zahtjevne, a potrebna im je posuda s vodom i hranom, četka i kutija sa pijeskom za obavljanje nužde. Neće se buniti ni ako joj napravite njen kutak za spavanje i par igračaka.

Za higijenu mačke se ne morate brinuti jer se sama čisti svojim jezikom i to nekoliko sati na dan, a jedino što ćete trebati je četkati je. Kod veterinara trebate odlaziti na čišćenje od parazita i cjepljenje.

Mačke

Mačke su aktivne, nezavisne i umiljate, a najsigurnije se osjećaju kada upoznaju svaki kutak stana. Mačke se nikako ne preporučaju mlađem uzrastu jer su samostalne, vole se maziti uglavnom samo sa vlasnikom i igrati samo kada one to žele jer u suprotnom mogu biti agresivne. Žive do sedamnaest godina.

Pas je najbolji kućni ljubimac i najbolji prijatelj, a za njega nije bitno koliko dijete ima godina, jedino je bitno tko će preuzeti brigu o njemu. Ovo je i najčešći kučni ljubimac, ali je isto tako najzahtjevniji i najskuplji zbog čega je najbolje udomiti psa!!!!

Psu je potrebno njegovo mjesto u stanu, voda i hrana, svakodnevna briga, igračke i šetnje tri puta na dan. Redovite posjete veterinaru, održavanje higijene, čišćenje od parazita i cjepljenja su obveze koje vlasnik mora ispunjavati.

Pas

Male bebe najčešće dođu u obitelj u kojoj je već pas, a ako je taj isti pas dobre naravi i dobro dresiran čuvati će malu bebu i veseliti joj se. Psi žive do petnaest godina, a dresura psa je obavezna. Pas je vjerni prijatelj uz kojeg djetetu nikada neće biti dosadno!

Foto: AndreWicus/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

20. studenoga 2014.
14. rujna 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross