0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
5. srpnja 2019.

Odabir škole uvelike utječe na na uspjeh vašeg školarca

Piše Ana Zibar
Ako vam dijete ove godine kreće u prvi razred osnovne škole vjerojatno vas već hvata panika. I to je potpuno opravdano! Odnos prema učenju koji se postavi u osnovnoj školi određuje hoće li dijete biti uspješno ili ispod prosjeka. Zapravo su prva četiri razreda osnovne škole najvažnija, a u nastavku vam donosim i zašto je […]

Ako vam dijete ove godine kreće u prvi razred osnovne škole vjerojatno vas već hvata panika. I to je potpuno opravdano! Odnos prema učenju koji se postavi u osnovnoj školi određuje hoće li dijete biti uspješno ili ispod prosjeka. Zapravo su prva četiri razreda osnovne škole najvažnija, a u nastavku vam donosim i zašto je to tako.

Postoji ogromna razlika u uspjehu između djece koja su pohađala dobru osnovnu školu i one koja su išla u lošiju, a upravo to istraživanje je pratilo više od 3.000,00 djece od trenutka kada su započeli svoje školovanje, sve do petog razreda osnovne škole. Rezultati su pokazali da dobro obrazovanje u periodu od 6. do 11. godine ima veći utjecaj na kasniji akademski napredak nego genetsko nasljeđe ili spol.

Direktan utjecaj na intelektualni razvoj i socijalno ponašanje

U osnovnoj školi kvaliteta nastave direktno utječe na socijalno ponašanje i intelektualni razvoj djece. Djeca koja pohađaju bolju osnovnu školu pokazuju napredak u drugoj ključnoj fazi nakon 11. godine i bolje rezultate od djece sa sličnim karakteristikama koja su pohađala manje efikasnu školu.

Analite potvrđuju važnost ranih iskustava te moćne kombinacije doma i osnovne škole u poboljšanju učenja djece.

Dobra osnovna škola

Izbor dobre osnovne škole je važan zato što će učitelji i nastavnici nadograđivati ono što ste vi kao roditelj izgradili u najranijem djetinjstvu, a posebno zato što trebate zajedno nastaviti ulagati u razvoj djetetovih talenata i osobnosti. Pripremite dijete za uspješnu budućnost.

Važno je da djetetu osigurate najbolje osnovno obrazovanje zato što:

a) godišnji napredak u učenju koji se ostvari u ovom periodu je daleko veći od napretka u svim kasnijim godinama

b) djeca u slabijim školama su do trećeg razreda u tolikom zaostatku za svojim vršnjacima iz boljih škola da ih nikada ne sustignu

c) u nižim razredima osnovne škole se postavljaju temelji, razvija ljubav i pozitivan odnos prema školi i učenju, stvara se navika i razvija profesionalni razvoj općenito

d) u nižim razredima osnovne škole se razvija sklonost prema cjeloživotnom usavršavanju, dok se propusti i greške nastali u osnovnoj školi teže ispravljaju

e) činjenica je li dijete naučilo tečno čitati i s razumijevanjem do trećeg razreda predstavlja jasnu predikciju njegovog školskog i profesionalnog uspjeha u budućnosti

f) pohađanje dobre osnovne škole ima veći utjecaj na djetetov uspjeh u budućnosti od njegovog spola ili porijekla

Mnogi će roditelji lakše izdvojiti novac za privatnu srednju školu ili fakultet, smatrajuči kako je osnovna škola manje važna jer su djeca tada mala, ali to je najveća greška koju mogu napraviti. Pravo vrijeme da brinete o obrazovanju svog djeteta je upravo upis u prvi razred osnovne škole! Novac koji investirate u osnovnoškolsko obrazovanje vašem se djetetu vraća višestruko, kroz uspješnu budućnost.

Isto tako za razliku od državnih škola, koje su dužne upisati učenike s određenog mjesta boravišta bez obzira na shvaćanje, odgoj i porijeklo, u privatnu školi dolaze djeca roditelja koji se slažu s vrijednostima škole.

Najbolja škola

Najbolja škola je ona u kojoj će posvećeni učitelji vašem djetetu pomoći uspostaviti zdrave navike i osnove za učenje. Škola koja će mu omogućiti razviti pun potencijal. Jedino se u tom slučaju investicija isplati, jer to predstavlja ulaganje u budućnost djeteta.

I upravo zbog toga smo se i mi sami odlučili za Waldorfsku osnovnu školu jer nam se državna škola i ono što nudi ne sviđa.

Waldorfska pedagogija

Waldorfska pedagogija jedinstvena je metoda obrazovanja, stvorena da razvije slobodna ljudska bića koja su sposobna sama sebi dati smisao i smjer u vlastitim životima.

Sve što dijete doživljava utječe na način na koji se, kasnije u životu, kao odrastao čovjek, odnosi prema svijetu. Od prvih trenutaka života, svako ljudsko biće odgovara na utjecaje na način koji je jedinstven za njega ili nju. Nijedno dijete nije isto.

Iskustvo koje doživi jedno dijete različito je od svih drugih. Priznajući važnost ovakvih zapažanja, u djetetu koje se razvija počinjemo gledati nešto što nije samo rezultat genetskog naslijeđa ili društvene sredine. Shvaćamo da nešto unutar djeteta teži razumijevanju tih vanjskih faktora zato da bi sebe moglo dovesti do izražaja.

Djeca, unutar sebe, nose sjeme onoga što će postati. Waldorfski nastavnici tom sjemenu pružaju potrebnu njegu kako bi ono moglo rasti. U tom procesu sve je važno. Čak i boja zidova i oprema razreda koju djeca koriste, sve je oblikovano tako da podrži i usmjerava njihov razvoj te da ih istodobno usmjerava brizi za okoliš u kasnijem životu.

Zašto Waldorfska škola:

 • zato što se tijekom obrazovanja podjednako razvijaju intelekt, osjećaji, imaginacija i tijelo
 • zato što je nastava kreirana tako da u djetetu probudi unutarnju, a ne vanjsku motivaciju
 • zato što nastavni plan i program nisu cilj, već sredstvo ostvarivanja specifičnih potreba djeteta u određenoj dobi
 • zato što je cilj odgojiti pojedince koji misle samostalno i imaju želju za preuzimanjem inicijative
 • zato što su učitelji posvećeni svom pozivu
 • zato što učitelji svako dijete promatraju kao cjelovito biće
 • zato što su roditelji aktivno uključeni u rad škole i školovanje svog djeteta
 • zato što u prvih šest godina školovanja nema brojčanih ocjena, već opisnih svjedodžbi u kojima je detaljno opisan napredak svakog učenika na svim poljima (kognitivno, socijalno, emocionalno, fizički...
 • zato što se kod djece razvija samopouzdanje i osobni talenti
 • zato što je nastava protkana umjetnošću, koja oživljava nastavne sadržaje​
 • zato što učenici znanost uče fenomenološki, promatranjem i samostalnim zaključivanjem, a ne štrebanjem
 • zato što se kroz interaktivne sadržaje razvijaju važne osobne vještine, kao što su komunikacijske vještine, prezentacijske vještine i timski rad
 • zato što svako dijete u školi nauči svirati barem jedan instrument te razvija svoje umjetničke sposobnosti na svim poljima
 • zato što dijete u školi nauči dva strana jezika - engleski i njemački
 • zato što djeca provode puno vremena u prirodi te nauče čak i osnove vrtlarstva
 • zato što je nastava koncipirana tako da djeca uče i svladavaju gradivo sa znatno manje stresa i napora
 • zato što je prehrana u školi zdrava, prirodna i svježe pripremljena
 • i zato, što su djeca u školi sretna i odrastaju u sretne ljude!

A sada za kraj ću vam još samo podijeliti pismo učiteljice Waldorfske učiteljice Hane, koje je napisala nama roditeljima, prije početka školske godine:

"Eto, koferi su spremni, karta je kupljena, mornari s palube promatraju more,  brod samo što nije krenuo. Neki malo kasne, u zadnji čas uskaču u brod,  neki su već dugo spremni i pomalo nestrpljivo čekaju polazak.
Svaki pravi mornar  zna da je život  beskonačan poput mora, uživa udišući njegovu tajanstvenost , ponekad ga i ne razumije potpuno, ali mu je potpuno predan i to mu daje hrabrosti da i dalje plovi. Uživa u laganom povjetarcu i bonaci, odmara se u zagrljaju sunca, ali isto tako poznaje i onu drugu stranu mora, njegove valove, oluje, prevrtanja. Sve je to dio putovanja koje zovemo životom, ali uz  dobru posadu lako je pripitomiti i najnestašnija mora.
Meni je drago da sam dio ove posade, spadam u one čiji su koferi već neko vrijeme spremni pa jedva čekam  da truba da znak za polazak.
Jako se veselim našem zajedničkom putovanju...
Želim isto i vama!"
Foto: congerdesign/PixaBay

One comment on “Odabir škole uvelike utječe na na uspjeh vašeg školarca”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

13. lipnja 2016.
23. veljače 2018.
12. studenoga 2018.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross