0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
11. lipnja 2018.

Odabir sunčanih naočala

Piše Ana Zibar
Proljeće se bliži kraju, ljeto kuca na vrata, a s njim i sve jače sunčeve zrake koje ukoliko se od njih ne zaštitimo nisu nikako zdrave. Osim kože lica i tijela, od štetnih sunčevih zraka morate zaštititi i svoje oči. Oči su jedan od najosjetljivijih organa na našem tijelu i osim što im je ljeti […]

Proljeće se bliži kraju, ljeto kuca na vrata, a s njim i sve jače sunčeve zrake koje ukoliko se od njih ne zaštitimo nisu nikako zdrave. Osim kože lica i tijela, od štetnih sunčevih zraka morate zaštititi i svoje oči.

Oči su jedan od najosjetljivijih organa na našem tijelu i osim što im je ljeti potrebna zaštita od sunca, potrebna im je zaštita i kroz cijelu godinu. Upravo zbog toga pada u vodu ono mišljenje kako su sunčane naočale samo ljetni modni dodatak.

Sunčane naočale su nužne za zaštitu očiju od štetnih sunčevih zraka koje mogu uzrokovati opekline, sivu mrenu, ali i rak.

Zaštita kože oko očiju

One ne štite od sunca samo oči, već i kožu oko njih koja je jako osjetljiva, a njihovim nošenjem sigurno oči štitite od peludi, vjetra i prašine, ali i odgađate nastanak bora.

I upravo zbog svega gore napisanog moja obitelj i ja smo odlučili kupiti 'prave' sunčane naočale, koje smo birali u Optici Optomed. Prilikom biranja idealnih sunčanih naočala za svakoga od nas, saznali smo i nekoliko bitnih detalja na koje morate obratiti pažnju.

Idealane sunčane naočale obavezno birajte u suradnji sa stručnjakom i to one koje pružaju potpunu zaštitu od UV zračenja. Na deklaraciji treba pisati kako naočale blokiraju 99 ili 100 posto UVB i UVA zraka.

Potpuna zaštita od UV zraka

Kada na naočalama piše UV 400 znači da naočale u potpunosti pružaju zaštitu od UV zraka, a ako su u skladu s Europskim standardima biti će obilježene znakom CE.

Ukoliko nosite dioptrijske naočale savjetuje se da u postojeće okvire ili u nove okvire ugradite dioptrijske sunčane leće.

Klasične sunčane naočale štite vid od štetnog UV zračenja, a osim što su korisne imaju i estetsku ulogu zbog čega služe i kao modni dodatak.

Polarizirane sunčane naočale

Polarizirane sunčane naočale smanjuju bliještanje svjetla koja se odbija od površine pijeska, snijega i mora te pružaju dodatnu sigurnost i poboljšavaju komfor. Uz ove naočale boje koje se nalaze u okolini postaju potpunijima i bogatijima, a preporučaju se osobama koje se bave aktivnostima na otvorenom, sportom ili ako jednostavno žive aktivno.

Što se tiče sunčanih naočala za djecu one su prijeko potrebne jer djetetu osiguravaju kvalitetnu zaštitu vida od sunca. Vid se razvija do 12. godine života zbog čega ga je potrebno zaštititi na odgovarajući način.

Osobama koje se bave sportom se preporučaju sportske naočale koje štite od štetnog UV zračenja i mogućih ozljeda. Nošenjem sportskih naočala omogućuje vam se odličan pregled igre, a vanjski utjecaji poput prašine, bliještanja, vjetra i ranih udaraca neće moći utjecati na rezultate.

Drivewear naočalne leće

Drivewear naočalne leće su sposobne reagirati i osjetiti različite uvjete osvjetljenja iza i izvan vjetrobranskih stakla vozila. Pružaju odgovarajuće vizualno rješenje za gotovo sve vremenske uvjete, najbolju zaštitu od jake sunčeve svjetlosti, štite oči od odbljeska kroz svoje polarizacijsko djelovanje te prilagođavaju intenzitet zatamnjenja svojim fotoosjetljivim djelovanjem reagirajući na vidljivu i ultraljubičastu svjetlost.

Što se cijene naočala tiče ona ne mora biti jamac kvalitete jer je visoka cijena često samo znak da se radi o poznatim modnim brendovima.

Jeftinije varijante sunčanih naočala koje se prodaju izvan optika su slabije kvalitete i lošije izrade tako da njih izbjegavajte.

Odabir sunčanih naočala

Prilikom odabira sunčanih naočala potrebno je obratiti pozornost na udobnost sunčanih naočala koje se trebaju udobno smjestiti na lice bez stiskanja ušiju ili nosa. Okvir naočala treba biti što bliže licu, a pritom trepavice ne smiju dodirivati leće.

Poznato je kako velik dio opasnog sunčevog zračenja dopire do očiju kada sunce nije točno iznad nas u podne, već kada se nalazi ispred osobe ili niže sa strane.

Čak i kada sunce zađe iza oblaka potrebno je nositi sunčane naočale jer više od trećine UV zračenja dopire do nas.

Zaštita dječjih očiju

Vrlo je važno da dječje oči štitite od prvih godina života jer se štetan učinak UV zraka nakuplja tijekom života. Zjenice kod djece su veće nego kod odraslih i upravo zbog toga je količina sunčevih zraka koje ulazi u oko veća.

Jeftine varijante dječjih sunčanih naočala su većinom bez UV zaštite, a takve naočale zavaraju prirodne zaštitne mehanizme sužavanja zjenica i stiskanja očiju zbog čega omogućuju većoj količini UV zraka doprijeti u oko.

Uz pomoć stručnjaka u Optici Optomed mi smo svoje sunčane naočale odabrali i sada smo sigurni da su naše oči u potpunosti zaštićene.

Gdje se optika nalazi, što sve imaju u ponudi i koje smo mi na kraju sunčane naočale izabrali pogledajte u novom videu Tko se boji sunca još na mom YouTube kanalu Ženski Svijet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

23. ožujka 2015.
1. studenoga 2011.
21. ožujka 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross