0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
15. travnja 2017.

Odgajanje bez batina

Piše Ana Zibar
Starije generacije su još uvijek zagovornici batina u odgoju, ali u odgoju ne treba biti batina kako bi se dijete naučilo disciplini! Batine trenutno rješavaju stvari, a ne dugotrajno. Batinama djetetu ne pokazujemo kako da bude dobro, nego ga samo učimo da se problemi rješavaju fizičkim obračunima. Ako pak za svaku kaznu upotrebljavate batine, nakon […]

Starije generacije su još uvijek zagovornici batina u odgoju, ali u odgoju ne treba biti batina kako bi se dijete naučilo disciplini! Batine trenutno rješavaju stvari, a ne dugotrajno. Batinama djetetu ne pokazujemo kako da bude dobro, nego ga samo učimo da se problemi rješavaju fizičkim obračunima. Ako pak za svaku kaznu upotrebljavate batine, nakon nekog vremena dijete će postati otporno na njih.

Zbog batina djeca imaju lošu sliku o sebi, misle da je u redu tući druge, žive u strahu i teže ka osveti. Batinama nikada nećete naučiti djecu da donose mudre odluke, da poštuju pravila, kao niti da imaju unutarnju kontrolu.

Fizičkim kažnjavanjem djetetu ostavljate stres, koji može u djetetu trajati i godinama, te smanjujete povjerenje djeteta u vas kao roditelja.

Nema opravdanog razloga da udarite svoje dijete! Pa čak niti male pljuske ili lupanja po guzi. Učite svoje dijete ispravnom ponašanju na druge načine kao što su strogost i dosljednost. Jedino će se  na taj način vaše dijete naučiti uz ljubav i osjećaj voljenosti.

Kada dijete nešto loše napravi, nikada mu nemojte držati prodiku dulje od jedne minute, a nakon prodike morate dijete emotivno ohrabriti.

Kako bi vaša prodika imala učinka važno je da:

  • ponovite kako se treba ponašati
  • uvijek dijete prekorite u trenutku kada radi nešto loše
  • pokažete djetetu da imate povjerenja u njega
  • kažete djetetu zašto ste ljuti na njega
  • objasnite mu zašto je ta situacija loša za njega
  • mu date alternativu za njegovo ponašanje

Ako djetetovo negativno ponašanje odlučite kazniti, ta kazna nikako ne smije vrijeđati njegovu ličnost! Svaku kaznu morate djetetu dobro objasniti, kako dijete ne bi pomislilo da ga kažnjavate zato što ga ne volite. Nikada nemojte prijetiti djetetu da ćete ga kazniti, ukoliko to ne mislite napraviti i nikada to ne napravite, jer na taj način isto tako ništa nećete postići.

Važno je da ukoliko se odlučite kazniti dijete za negativno ponašanje, tu kaznu morate uvijek ponoviti vi ili odgajatelj, kako dijete ne bi bilo zbunjeno! Prilikom kažnjavanja uvijek vodite računa o tome zašto je dijete to učinilo, da li je pravo vrijeme za kaznu, da li će kazna biti učinkovita za dijete, da li je dijete tako postupilo zbog neznanja, te kakvu kaznu odrediti.

Ako kažnjavate dijete, znajte da cilj kazne mora biti popravljanje, te da je najbolji način kažnjavanja djeteta uskraćivanje djetetu nekog njegovog zadovoljstva. Nikada dijete nemojte kažnjavati sa uskraćivanjem njegovih osnovnih potreba! Kaznu treba primjenjivati što rijeđe!

Postavite djetetu jasne granice ponašanja, te pazite da granice budu određene jasno, te dobro definirane. Kako bi izbjegli probleme, važno je samo dobro postaviti granice sa kojima će obje strane biti zadovoljene. Postavljajte granice kao obećanje, nikada kao prijetnju!

Ako želite da dijete poštuje pravila, morate biti dosljedni izvršavanju istih, te nikada ne popuštati. Popuštanjem ćete djetetu pokazati da ne mislite onako kako kažete, pa pripazite na svoje postupke.

Uvijek pohvalite svoje dijete kada napravi ono što se od njega očekivalo, te ga s vremena na vrijeme i nagradite, kako bi imalo potrebu ponoviti svoje pozitivno ponašanje.

Izbjegnite udaranje i vikanje na dijete:

1. Ignorirajte manje nepodopštine kod djeteta.

2. Omogućite djetetu dovoljno opuštanja i tjelesne aktivnosti.

3. Uvijek djetetu dajte mogućnost izbora.

4. Ukoliko se sada ne možete posvetiti djetetu, recite mu kada ćete moći.

5. Učite dijete o posljedicama.

6. Preusmjerite djetetovo negativno ponašanje na pozitivno.

7. Hvalite djetetovo pozitivno ponašanje.

8. Izbjegavajte uvrede i kritiziranja.

9. Ohrabrujte dijete da izrazi svoje osjećaje.

10. Ohrabrujte dijete da kaže svoje razmišljanje i stajalište.

Motivirajte svoje dijete za pozitivnije ponašanje, kroz pohvale i kazne, te nikada dijete nemojte ignorirati! Samo uz takav odgoj vaše dijete će izrasti u jaku osobu.

Foto: rubberduck1951/Pixabay

One comment on “Odgajanje bez batina”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross