0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
16. ožujka 2018.

Odgoj s ljubavlju

Piše Ana Zibar
Ubrzani životni tempo uvelike utječe na odnos djece i roditelja. Svakodnevnih obaveza je puno zbog čega roditelji ponekad ne stignu pokazati djetetu koliko ga vole. Ali to ne smije biti razlog da je tako i to se ne smije događati ako pored sebe želite imati sretno dijete koje će biti uspješno u životu. Kao i […]

Ubrzani životni tempo uvelike utječe na odnos djece i roditelja. Svakodnevnih obaveza je puno zbog čega roditelji ponekad ne stignu pokazati djetetu koliko ga vole. Ali to ne smije biti razlog da je tako i to se ne smije događati ako pored sebe želite imati sretno dijete koje će biti uspješno u životu.

vito-bruno

Kao i za sve drugo u životu, tako i za roditeljstvo uvijek postoji način da se djetetu pokaže ljubav, a u nastavku vam donosim neke od njih.

Odgajajte svoje dijete uz puno ljubavi i razumijevanja jer odgajanje djeteta uz batine, deranje i kazne nije potrebno, ali nije niti pozitivno učinkovito, a jedino što djetetu ostaje od takve vrste odgoja je frustriranost i strah.

Stvaranje rutine

Odgajajte dijete tako da mu pokažete određene vještine zbog kojih će odrasti u zadovoljnu i sposobnu osobu i stvorite mu rutinu. Pokažite djetetu da brinete o njemu i da ga volite tako da mu objasnite što nije dobro na miran, ali čvrst način koji uvijek treba biti pun ljubavi.

Dijete savršeno primjećuje kada u razgovoru s njim gledate u kompjuter ili mobitel i kada ste odsutni i zato to nemojte raditi! Razgovarajte s djetetom tako da ga gledate u oči i da ga slušate koliko kod nije uvijek moguće posvetiti mu svu pažnju ipak odredite vrijeme u danu koje će biti namijenjeno samo djetetu i vama, a tada u tim trenucima sve obveze i posao stavite sa strane.

Ljubavne poruke

Pišite poruke svom djetetu što češće jer kao i mi odrasli tako i djeca vole primiti ljubavne poruke. Pošaljite svom mališanu da mu želite lijep dan i da ga volite, jer on će to itekako znati cijeniti.

Pokušajte svaki dan primijetiti nešto novo kod svog djeteta i recite mu da to jako volite. Bilo da se radi o pomoći vama, na vrijeme napravljenim zadacima ili pospremljenoj sobi. Pokušajte uvijek primijetiti pozitivne stvari i pohvalite dijete zbog toga, jer pohvala nikada ne smije izostati. Pokušajte se ne obraćati djetetu samo kada pogriješi.

Veseli vikend

Veselite se vikendu i planirajte ga zajedno. Neprocjenjivo je provesti vikend s djetetom, a djetetu to itekako znači.

Savršen trenutak da se obitelj okupi zajedno je večera na kojoj je najbolje razgovarati o proteklom danu. Neka atmosfera za vrijeme večere bude puna ljubavi i opuštena, a ako se ne možete okupiti za vrijeme večere onda okupljanje dogovorite za vrijeme nekog drugog obroka u danu.

Zajedničko vrijeme

Smijte se zajedno što više! Igrajte se, pričajte smiješne priče, glupirajte se i pričajte viceve jer je smijeh lijek za svaki problem zbog čega bi ga trebali što češće prakticirati, opustiti se i uživati zajedno.

Podijelite s djetetom dan koji ste proveli, budite prijatelji i razgovarajte. Recite djetetu što ste sve proživjeli kroz dan jer će se dijete tome veseliti i bit će ponosno što imate povjerenje u njega.

Zajednička igra

Kroz igru pokažite djetetu koliko ga volite i igrajte se svega što vam padne na pamet, bilo čega u čemu možete oboje sudjelovati jer jedino što je bitno u igri je da se u potpunosti prepustite i uživite u igru.

Roditelji često prestanu s navikom čitanja u trenutku kada dijete nauči samo čitati, ali djetetu i tada trebate nastaviti čitati kao i kada nije znalo čitati. Nije dobro povlačiti se čim dijete nešto nauči nego radije čitajte zajedno ili mu pak čitajte one kompliciranije priče koje još ne može samo čitati. Družite se kroz priču i budite zajedno.

Puno zagrljaja

Grlite svoje dijete što više, a posebno onda kada se ugledate nakon radnog dana, kada ga ostavljate negdje ili kada se pozdravljate. Neki roditelji svoju djecu grle normalno i spontano, a ako vi niste jedan od tih roditelja morate početi biti jer ne bi vjerovali koliko čini samo jedan zagrljaj i što taj zagrljaj znači vašem djetetu.

Kako bi pristojno odgojili svoje dijete najvažnije je da vi sami imate te manire jer će vas dijete s vremenom kopirati, zato što će to gledati svaki dan. Kada god vam dijete nešto da naučite se reći mu hvala i neka svakodnevno sluša riječi hvala i molim jer će ih tako najlakše usvojiti.

 

4 comments on “Odgoj s ljubavlju”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

11. svibnja 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross