0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
12. prosinca 2017.

Odgoj s više smjeha i manje suza

Piše Ana Zibar
Želite izbjeći ispade bijesa u dućanu ili baš onda kada gosti stignu? Želite da vas dijete bolje sluša? Da ne morate svaki dan voditi bitku oko recimo guranja prstića u utičnicu? Roditelj u tom trenutku treba strogim, odrešitim tonom glasa glasno reći NE i odmaknuti dijete od opasnosti. Zaboravlja se da djeca ne razumiju odnos […]

Želite izbjeći ispade bijesa u dućanu ili baš onda kada gosti stignu? Želite da vas dijete bolje sluša? Da ne morate svaki dan voditi bitku oko recimo guranja prstića u utičnicu?

kaznjavanje-djece

Two children playing with electricity

Roditelj u tom trenutku treba strogim, odrešitim tonom glasa glasno reći NE i odmaknuti dijete od opasnosti. Zaboravlja se da djeca ne razumiju odnos uzroka i posljedica, da im logika nije jača strana, te da im dugačka objašnjavanja nisu baš razumljiva. Korištenjem dječjeg jezika, manjoj djeci se može reći nešto poput: “To opasno, opasno, jako opasno! Ne dirati, opasno, opasno!”. Također bi bilo dobro djetetu pokazati čemu utičnica služi. Za veću djecu se može reći nešto poput: “To je struja i to je jako opasno. Možeš jako stradati. Utičnica služi samo za uključiti aparate.”

Nažalost, zbog neznanja i očaja, ispadi bijesa, nepoželjno, te opasno ponašanje se često fizički kažnjavaju. Danas su roditelji su prepušteni sami sebi smatrajući da bi trebali znati sve potrebno o odgoju. Da bi se položio vozački ispit mora se proći mjesece edukacije, polaganja ispita i vožnje. Da bi se “položilo” roditeljstvo - nije potrebno baš ništa. Savjeti stručnjaka, poput “postavite granice, ali dajte djetetu slobodu” ili “pružite djetetu ljubav i pažnju, ali ga nemojte razmaziti”, samo dodatno zbunjuju roditelje.

Zato smo mi tu da pomognemo. Zahvaljujući donaciji zaklade Adris, udruga Najsretnija beba Hrvatska je pokrenula besplatne radionice Odgoj s više smijeha i manje suza koje se provode pod projektom Stop obiteljskom nasilju nad djecom. Pod vodstvom certificirane The Happiest Baby edukatorice, Ive Brčić, polaznici će saznati kako pomoću tehnika renomiranog pedijatra i stručnjaka za dječji razvoj, dr. Harvey Karpa, pravilno komunicirati s malom djecom, te na koji način ih potaknuti na suradnju, kako izbjeći ispade bijesa i opasna ponašanja.

Ovim putem pozivamo roditelje djece od 1 do 6 godina da dođu na besplatnu radionicu  koja će se održati u nedjelju 17.12. od 10 sati u Centru inovativne edukacije, Mladice 20 u Zagrebu. Saznaju ono najvažnije o sljedećim temama:

  • emotivni i intelektualni razvoj djeteta
  • greške u odgoju i kako ih ispraviti
  • ispadi bijesa i kako ih smiriti
  • kako spriječiti opasno ponašanje
  • kada i kako reći NE
  • kako postaviti adekvatne granice u odgoju
  • kako privoljeti dijete na suradnju
  • dječji jezik i primjena
  • kako potaknuti primjereno ponašanje

 

Broj mjesta je ograničen stoga je potrebno svoj dolazak najaviti na:

Email: [email protected]

Tel: 0989008634

 

O Ivi Brčić, mag.soc/phil., The Happiest Baby edukatorici:

Kroz svoj rad provodi prevenciju sindroma tresenog djeteta i međuvršnjačkog nasilja, te se bavi istraživanjem utjecaja medija na djecu i mlade. Kao stručna suradnica piše za portale roditelji.hr, klokanica, medijska pismenost.hr, te časopis Mama&Beba. U suradnji s nastavnim zavodom Andrija Štampar i Simbex Hrvatska pokrenula je projekte besplatne edukacije roditelja. Pod pokroviteljstvom Zaklade Adris pokreće projekt pod nazivom Stop obiteljskom nasilju nad djecom u sklopu kojeg se provode besplatne radionice Odgoj s više smijeha i manje suza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

8. studenoga 2015.
21. siječnja 2018.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross