0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
24. rujna 2018.

Odvikavanje od pelena

Piše Ana Zibar
Kada se dijete počne približavati drugoj godini većina roditelja počinje razmišljati o odvikavanju od pelena i učenja djeteta da samostalno odlazi na WC. Ono što se često zna događati je da su roditelji frustrirani kada dijete ne želi nuždu obavljati u WC, iako su djetetu sve objasnili. Ali roditelji trebaju imati na umu da dijete […]

Kada se dijete počne približavati drugoj godini većina roditelja počinje razmišljati o odvikavanju od pelena i učenja djeteta da samostalno odlazi na WC.

Ono što se često zna događati je da su roditelji frustrirani kada dijete ne želi nuždu obavljati u WC, iako su djetetu sve objasnili. Ali roditelji trebaju imati na umu da dijete treba pustiti da samo počne koristiti WC za obavljanje nužde.

Svako dijete je različito

Dakako potrebno je asistirati, ali bez previše angažmana, pričanja i svega neverbalnog što ide uz to. Neka se djeca vrlo lako odvikavaju od pelena, a nekima to teže pada i to treba prihvatiti te ništa ne forsirati.

Dijete treba pustiti da shvati kada treba ići na tutu, a najčešće se to događa između druge i treće godine.

Toplije vrijeme

Roditelji se najčešće odlučuju za odvikavanje djeteta od pelena dolaskom toplijeg i lijepog vremena, a da bi ono bilo lakše potrebno je krenuti onda kada dijete bude spremno na to i samo odvikavanje treba učiniti zabavnim.

Kako bi znali da je dijete spremno za prestanak korištenja pelena trebate ga promatrati i slušati jer će ono samo dati naznake kako je došlo to vrijeme.

Oponašanje roditelja

Djeca između 18. i 24. mjeseca počinju govoriti kaka, ne pelenu, mokro, pipi, moram pipi, nova pelena, itd. A nakon nekog vremena počinju oponašati odrasle u obavljanju nužde.

Pedijatri savjetuju da dijete promatra roditelja istog spola kako obavlja nuždu jer će se na taj način najbolje naučiti.

Prava motivacija

Staviti dijete na kahlicu da obavi nuždu nije prava motivacija jer se dijete mora dobro zabaviti kako bi odvikavanje od pelena bilo bez stresa i uspješno.

Najbolje bi bilo da dijete sudjeluje u odabiru kahlice i da roditelji kupe ono što dijete samo odabere jer će se radije koristiti nečim što je samo odabralo nego onim što mu je bilo nametnuto.

Razgovor s djetetom

Osim odabira važno je da se dijete upozna s kahlicom i čemu ona služi, a to ćete najbolje postići kroz razgovor. Nemojte zaboraviti da dijete iako nema potpuno razvijen govor, jako puno toga razumije.

Privikavanje na kahlicu ćete olakšati igrom kao primjerice da igračke stavljate na kahlicu, da obavljaju nuždu, a možete djetetu i puštati crtane filmove koji će ga na zabavan način učiti o obavljanju nužde.

Odabir kahlice

Ako se pak odlučite na kahlicu koja dolazi u više dijelova i koja proizvodi zvukove, mogli bi se suočiti sa dječjom znatiželjom i potrebom da je rastavi. U takvim trenucima djetetu to trebate dopustiti jer će se na taj način s njom upoznati i lakše će je prihvatiti.

Kada se dijete upozna s kahlicom i njenom funkcijom možete polako krenuti s postupnim odvikavanjem od pelena. Prvo treba krenuti sa skidanjem pelena kod kuće uz često ispitivanje je li mora obaviti nuždu.

Obavljanje nužde

S obzirom da su djeca zaigrana u početku zaboravljaju na obavljanje nužde, a kada dijete to savlada može krenuti u šetnju vani bez pelene.

Važno je samo da dijete svaki put prije izlaska obavi nuždu i jer na taj način uči kontrolirati mjehur i izbjegava obavljanje nužde u gaćicama.

Skidanje pelena

Skidanje pelene preko noći se preporuča zadnje, a tada dijete treba staviti na kahlicu prije spvanja i nekoliko puta tijekom noći. Dječji mjehur ne može dugo držati mokraću, pa se na taj način izbjegava mokrenje u krevet.

Za vrijeme procesa odvikavanja od pelene važno je naglasiti kako se na dijete ne smije vikati ili ga kažnjavati u trenucima kada nuždu obavi u gaćice. Na taj se način dijete obeshrabruje i posramljuje.

Veliki pritisak

Isto tako se ne treba niti previše veseliti onda kada nuždu obavi u kahlicu jer tada dijete osjeća veliki pritisak i javlja se osjećaj neuspjeha ako nuždu ne obavi. Dijete se savjetuje umjereno pohvaliti kada obavi nuždu i dati mu do znanja da se ništa strašno neće dogoditi ako nuždu obavi u gaćice.

Moje osobno iskustvo s jednim i drugim djetetom je takvo da su oba sinova odvikavanje prošli vrlo uspješno i bez ikakvih problema.

Naše iskustvo

I jednog i drugog sam pripremala par mjeseci prije dolaska ljeta, pričajući s njima o wc-u i pelenama. Niti jedan nije htio koristiti kahlicu, ali meni je to odgovaralo jer je puno jednostavnije kada odmah krenu na wc.

Čim smo skinuli pelenu prvi dan više ju nismo niti vraćali, pa niti na spavanju i meni se to pokazalo kao jako dobra odluka.

Noćna mokrenja

Nismo imali popišanih kreveta i noćnih mokrenja, od prvog dana sve je bilo super, osim naravno tu i tamo da su se malo popiškili u gaće jer su se zaboravili u igri.

Ja sam jako sretna kako je to kod nas ispalo, a za detaljniji pogledajte video koji smo vam snimili o našem odvikavanju od pelena.

Video odvikavanje od pelena

 

Foto: Public Domain Pictures/Pexel

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross