0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
23. kolovoza 2014.

Opuštanje pravilnim disanjem

Piše Ana Zibar
Često puta zaboravimo pravilno disati, pogotovo kada smo pod velikim stresom i pritiskom tada nam disanje postaje površno, zbog čega naše tijelo ne dobiva dovoljno kisika koliko mu je potrebno kako bi normalno i učinkovito funkcioniralo. U novom videu pokazati ću vam kako trebate disati da bi se opustili 😉 [fvplayer src='http://vimeo.com/98528780' splash='http://www.savrsena.hr/wp-content/uploads/2014/03/vjezbe-disanja.jpg'] Vježbe disanja za opuštanje […]

Često puta zaboravimo pravilno disati, pogotovo kada smo pod velikim stresom i pritiskom tada nam disanje postaje površno, zbog čega naše tijelo ne dobiva dovoljno kisika koliko mu je potrebno kako bi normalno i učinkovito funkcioniralo. U novom videu pokazati ću vam kako trebate disati da bi se opustili 😉

[fvplayer src='http://vimeo.com/98528780' splash='http://www.savrsena.hr/wp-content/uploads/2014/03/vjezbe-disanja.jpg']

Vježbe disanja za opuštanje

  • udobno se smjestite
  • jezik stavite na nepce
  • udišite kroz nos, izdišite kroz usta
  • udišite kroz nos dok ne nabrojite do 4
  • zadržite dah 7 sekundi
  • izdahnite kroz usta
  • ponovite ovu vježbu 4 puta za redom

Ovu vježbu opuštanja bilo bi dobro izvesti barem dva puta dnevno.

Disanje je povezano sa svakodnevnim aktivnostima, a razlikuje se u tri faze: udah, izdah i odmor. Udah je aktivan, izdah pasivan, a odmor sa punim i praznim plućima spontano zadržava dah na nekoliko sekundi. Takav dah povezan je sa aktivnošću, a to možete primijetiti kada primjerice podižete neki teški predmet.

Bilo bi dobro kada bi se naučili svjesno udahnuti i izdahnuti, još lakše ćete osvijestiti disanje ako legnete i udahom položite ruke iza glave, a izdahom vratite ruke uz tijelo. Kod svakog opuštanja dišite duboko i polagano. Usporenim i produbljenim disanjem ćete se automatski fizički i mentalno opustiti.

Veliki učinak imati će i disanje kod kojeg opustite grlo i lagano zategnete glasnice, na takav način disanja ćete kod udisaja i izdisaja ćuti šum u zraku. Ako uspijete disati na taj način nekoliko minuta, opustiti ćete se i povratiti izgubljenu energiju.

Kako bi pravilno i opušteno disali, važno je da se usredotočite na disanje, razmišljate o disanju i o tome što se prilikom disanja događa sa vašim tijelom. Prilikom opuštanja disanjem ne razmišljajte o problemima i zaboravite na obaveze. Budite u miru i opušteni najviše što možete.

Vježbe disanja će vas opustiti, te ako se usredotočite samo na disanje, sigurno ćete zaboraviti na sve probleme, a tijelo ćete ispuniti kisikom. Za mentalno i fizičko zdravlje važno je pravilno disati i opustiti se barem 10 minuta dnevno.

 

Foto:Spanishale/freeimages.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

19. studenoga 2014.
4. rujna 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross