0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
17. ožujka 2017.

Organizacija nakon poroda

Piše Ana Zibar
Kada se napokon uputite kući iz rodilišta sa svojim malim suncem :), vjerojatno će vas početi mučiti brige poput onih kako ćete vi to sada. Pa ovako 🙂 Kao prvo, prve dane nemojte raditi ništa drugo osim odmaranja i zbližavanja sa svojim djetetom. Dok ste još trudni doma, dogovorite sve pojedinosti i zaposlite sve ukućane […]

Kada se napokon uputite kući iz rodilišta sa svojim malim suncem :), vjerojatno će vas početi mučiti brige poput onih kako ćete vi to sada. Pa ovako 🙂 Kao prvo, prve dane nemojte raditi ništa drugo osim odmaranja i zbližavanja sa svojim djetetom. Dok ste još trudni doma, dogovorite sve pojedinosti i zaposlite sve ukućane ili one koje će vam doći pomoći i dogovorite tko će što raditi i obavljati, kako bi vi i beba imali mir.

Pripremanje obroka za cijelu obitelj nije nimalo lako, niti poželjno nakon poroda. Bilo bi dobro kada bi vam netko drugi kuhao na početku, ili kada bi vi smrzavali skuhanu hranu. Ako nemate nikoga tko bi vam pomogao u kuhanju, jednostavno jedan dan u tjednu angažirajte čuvanje djeteta, a vi skuhajte ručkova za cijeli tjedan, pa ih zamrznite. Ako vam je to prekomplicirano, ne preostaje vam ništa drugo nego da hranu naručujete.

Nabavka je za vas zabranjena. Neka se nabavkom bavi vaš suprug ili netko drugi tko vam pomaže. Vi zaboravite na ovu obvezu i posvetite se samo djetetu i sebi.

Bilo koje kućanske poslove ostavite da čekaju ili zamolite nekoga drugoga da vam u tome pomogne. Prihvatite da je potpuno normalno da je u vašem domu trenutno kaos. Ništa se neće dogoditi zbog malo nereda, a ono što je sada najbitnije, je da se što više odmarate 🙂

Ako ne znate kako bi se opustili, savjetujem vam da si svaki dan priuštite dugo tuširanje, koje će vas u potpunosti opustiti. Tuširanje bi bilo poželjno i nekoliko puta na dan, ali ako to jednostavno ne stignete ili nemate snage, i jednom na dan biti će dovoljno.

Kad god spava vaša beba, spavajte i vi. Da bi imali snage i što prije uhvatili ritam bebe, potrebno je pridržavati se njenog ritma. Pa tako više ne možete spavati samo po noći, jer za vas neko vrijeme noć neće postojati, nego će spavanje biti nekoliko puta kroz dan i noć, a vi se samo prilagodite.

Pokušajte ne biti super mama i uz dijete postići još sto drugih stvari. Vi jeste super mama i ja vjerujem u to :), ali forsiranje i pritisak tijekom cijelog dana, vam neće donijeti apsolutno ništa dobro. Svaka mama koja pokušava nemoguće, na kraju dana bude toliko iscrpljena da jedva preživi noć sa bebom. Pa se ipak savjetuje da idete polagano dio po dio i koliko možete i stignete, bez opterećivanja.

Briga za dijete neka vam bude na prvom mjestu! Nemojte se žuriti obaviti sve potrebe bebe na brzinu, jer imate i drugog posla. Vaša beba vam treba biti na prvom mjestu, uživajte u trenucima brige za nju, te joj se posvetite u potpunosti! Sve drugo može čekati 🙂

Ukoliko je ovo vaše prvo dijete, mnogi će vas obasipati savjetima, ali nedajte se 🙂 Vi ste mama, i koliko god bili novopečena mama, vi znate najbolje što je vašem djetetu potrebno i kako trebate postupiti.

Normalno je da vas muče brige, kako ćete što napraviti i da li će sve biti dobro, ali vidjet ćete da ćete se s vremenom sve više uhodavati i svaki dan će vam biti lakši. Naravno ne ustručavajte se tražiti pomoć, te prihvatite svaku pomoć koja vam se nudi, i koja vam je na početku toliko potrebna.

I za kraj par savjeta vezanih za posjete. Pa ovako 🙂 Kada se vratite doma sa bebom iz rodilišta, nemate što primati posjete prvih 6 tjedana. To je vrijeme koje je potrebno da se beba i majka oporave. Tako da u tom razdoblju se niti malo ne ustručavajte odbijati posjete, te se ne opterećujte ukoliko to netko ne može shvatiti, jer je vaša beba na prvom mjestu.

Bebe su najosjetljivije prvih 6 tjedana nakon poroda, pa se ne ustručavajte zaštititi ju od posjetioca i mogućih zaraza koje se mogu unijeti u stan. Ako vam pak stalno zvoni telefon, isključite ga i odmarajte koliko god vam je potrebno.

Uživajte sa bebom u tim prvim danima, jer koliko god su teški, toliko su i posebni i uvijek ćete ih se rado sjećati 🙂 Pusa!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

17. svibnja 2014.
11. travnja 2020.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross