0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
30. listopada 2019.

Osnovna njega psa

Piše Ana Zibar
Svaki pas zahtjeva određenu njegu, koja se razlikuje od psa do psa, a koju treba svakodnevno prakticirati za dobrobit svog psa i zadovoljstvo samih vlasnika. U nastavku vam donosim neke od pravila svakodnevne njege psa. Linanje pasa Linjanje je nešto što vlasnike pasa baca u očaj, a javlja se dva puta godišnje, u jesen i […]

Svaki pas zahtjeva određenu njegu, koja se razlikuje od psa do psa, a koju treba svakodnevno prakticirati za dobrobit svog psa i zadovoljstvo samih vlasnika. U nastavku vam donosim neke od pravila svakodnevne njege psa.
njega psa

Linanje pasa

Linjanje je nešto što vlasnike pasa baca u očaj, a javlja se dva puta godišnje, u jesen i proljeće, te traje mjesec, do mjesec i pol. U trenutku linjanja psa, psu možete pomoći, tako da ga svakodnevno dobro četkate i iščetkavajte. U vezi s četkanjem trebate paziti da ste odstranili otpalu dlaku i da ste počistili kožu i živu dlaku.

Riječ je o pojavi kada se novom zamjenjuje stara dlaka, a zdravo linjanje traje kratko i u potpunosti omogućava izmjenu mrtve dlake, nakon čega krzno ostaje sjajno. Ako linjanje traje predugo, a dlaka počne gubiti sjaj, savjetuje se psa opskrbiti dodatnom količinom vitamina.

Pojačano opadanje dlake

Pojačano opadanje dlake može se javiti i zbog različitih kožnih bolesti, a dlaka može početi pojačano padati i zbog bolesti kao što su prehlade, upala pluća i hormonalnih poremećaja. U pojedinim fazama linjanje može biti vrlo izraženo, dok u drugim fazama dlaka konstantno ispada slabijim intenzitetom.

Kako bi se što prije riješili stare dlake, okupajte psa, ali ga prije kupanja temeljito iščetkajte, pa ponovite postupak još jednom prije kupanja.

Četkanje dlake

Četkanje psa je dio održavanja dlake i osnovne higijene. Najbolje je psa naučiti na četkanje od malih nogu, oko 20 minuta svaki dan. Važno je znati da se štenad u početku buni kad je četkanje u pitanju i zato je važno biti ustrajan i imati strpljenja, kao i nagraditi psa nakon svakog četkanja.

Prilikom privikavanja na četkanje savjetuje se četkati psa na povišenoj površini izvan prostora u kojem živite jer tako psa odmah pripremate na prve kozmetičke i veterinarske preglede. Isto tako naučite psa bontonu kako ne bi reagirao agresivno prilikom dodira strane osobe.

Psa je potrebno četkati redovito kako ne bi došlo do zapetljanja dlake, a neredovito četkanje je za psa loše jer se njegova dlaka pretvara u čvorove koji su za psa vrlo neugodni i nezdravi.

Neredovitim četkanjem dlaka psa počinje imati intenzivan i neugodan miris, a javljaju se i problemi s kožom koja može ugroziti cijeli organizam psa, ali i vas. Koža psa je savršena podloga za zaraze i bolesti i zato dlaka mora biti bez čvorova i prohodna.

Važna stavka kod četkanja psa je čime i kako četkati. Psa koji nije naučen na četkanje treba četkati od stražnjeg dijela prema glavi, a najvažnije je dobro očetkati unutarnji dio nogu, predjele trbuha i dijelove oko ušiju i vrata. Upravo svi ti dijelovi su najčešće zapetljani.

Pribor za četkanje

Pribor za održavanje dlake bira se ovisno o vrsti pasmine, pa je tako za dugodlake pse s vanjskom dlakom i podlakom najbolje koristiti četku s metalnim bodljama, koja je djelotvorna u izvlačenju čvorova i zapetljanja. Postoje i takozvane četke za izvlačenje poddlake, zvane slicker četke, kojima su bodlje nakrivljene, a odlično izvlače podlaku te se prodaju s različitim dužinama bodlji.

Oštrodlake pse treba četkati slicker četkama, a kako su to pasmine kojima se dlaka ne linja, važno je svakodnevno im ručno čupati dlaku, trimati, a za to će vam poslužiti razne vrste trimera. Takva vrsta četkanja zna biti vrlo dugotrajna i naporna.

Redovito četkanje kratkodlakih psa je vrlo važno jer se oni linjaju tijekom cijele godine. Za njih su idealne takozvane grublje groomerske rukavice koje odlično izvlače dlaku, a istodobno i masiraju kožu. Po potrebi se može koristiti i kratka četka.

Kupanje psa

Što se kupanja psa tiče, neki psi vole vodu, a nekima je proces kupanja veliki izazov, ali bez obzira na to pas se mora redovito održavati čistim i svježim.

Svakom psu je potrebno kupanje, a koliko često ga kupati ovisi o njegovom načinu života. Aktivni psi mnogo borave u prirodi, zbog čega se trebaju češće kupati od onih pasa koji su uglavnom u kući.

Psa se preporučuje kupati jednom mjesečno, a neke pse je potrebno kupati i češće. Važno je naglasiti kako pretjeranim pranjem psa možete ukloniti prirodna ulja koja pas proizvodi kako bi mu krzno i koža bili zdravi, a to pak dovodi do perutave i suhe kože. Kako sam već napisala prije kupanja psa je potrebno dobro očetkati, a tek onda krenuti na kupanje.

Prije samog kupanja se pobrinite da je temperatura vode slična temperaturi vašeg psa, što znači da ne smije biti niti prehladna, niti prevruća te se mjerite prema temperaturi vode koja bi bila idealna za kupanje malog djeteta.

Psa je najbolje kupati u kadi u koju može lako ući i iz koje može lako izaći jer će takvo kupanje biti lakše za vas, a i lakše ćete uvjeriti psa da ne paničari.

Pravilno kupanje psa

Krzno psa je potrebno temeljito namočiti od vrata prema dolje, a najbolje ga je namočiti ručnim tušem. Prilikom močenja važno je da voda ne uđe u uši psa i da budete posebno oprezni oko usta i očiju. Nakon ispiranja tijela, lice i glavu najbolje je očistiti vlažnom krpom.

Kada krzno bude potpuno vlažno, nježno u krzno umasirajte šampon za pse, počevši od vrata prema dolje. Koristite isključivo blagi šampon za pse, nikako onaj za ljude, kako ne bi isušili kožu psa i uzrokovali iritacije.

Savjetuje se čak nanijeti i poseban regenerator na krzno, kako bi krzno bilo sjajno i mekano.

Postupak nakon kupanja psa

Nakon kupanja, dlaku psa potrebno je osušiti pomoću velikog ručnika. Neki za sušenje krzna koriste sušilo za kosu, a ako i vaš pas prihvaća takvu vrstu sušenje i nema strah od toga, savjetuje se da ga sušite isključivo hladnim zrakom kako ne bi opekli kožu psa.

Što je pas manji kupanje bi trebalo biti lakše, a ako je pas uplašen ili nemiran za vrijeme kupanja, pokušajte mu smanjiti stres tako da vi prvenstveno budete smireni i opušteni.

Veliki psi često ne žele ući u kadu, posebno ako je riječ o prostoru na koji nisu navikli, pa je možda najlakše da ga okupate u tuš kabini. Tako možete okupati psa i istovremeno kontrolirati okolinu, a i ne morate ga hvatati ako poželi skočiti iz kade.

Kako psa naučiti na kupanje

Najbolje vrijeme za upoznavanje psa s redovitim kupanjem je dok je još štene, jer se psi u toj dobi manje boje novih iskustava te ih je lakše naučiti da budu mirni tijekom njege dlake i kupanja.

Za kupanje birajte mirno vrijeme kada nema aktivnosti po kući, a posebno izbjegavate vrijeme kad ljudi jedu ili kuhaju te ograničite pristup djeci sve dok se štene ne navikne na kupanje.

Štene se vrlo lako uzruja i lako ga je omesti, pa se savjetuje da uz sebe imate male poslastice kako bi ga mogli nagraditi za dobro ponašanje tijekom kupanja.

Šampon za kupanje

Za kupanje koristite vrlo blagi šampon za pse kako se koža štenca ne bi oštetila ili isušila, jer je koža šteneta vrlo osjetljiva.

Nakon kupanja psa morate temeljito isprati, a pripazite i da je voda mlaka. Nakon kupanja psa prvo pobrišite, pa mu tek onda dozvolite da se strese. Psa nikada ne smijete prati šamponima koji su namijenjeni ljudima, zbog razlike u kiselosti! Psa kupajte sa šamponom namijenjenom psima, ili s dječjim šamponom.

Najbolje je psa kupati prije spavanja, tako da ste sigurni da će se kroz noć prije jutarnjeg izlaska van, sigurno posušiti.

Suho pranje

Ako vam je pas alergičan na šampone ili se panično boji vode, okupati ga možete i na suho, šamponom namijenjenim za suho pranje psa, a ako ga nemate zamijeniti da možete baby puderom ili kukuruzno brašno.

Suhi šampon

Suhi se šamponi nanose u obliku praha na pseću dlaku, a djeluju kao i šamponi za suho pranje kose. Suhi šampon sadrži kukuruzni škrob ili sodu bikarbonu koja sakuplja prljavštinu, uništava neugodne mirise te upija masnoću s krzna.

Prednosti pranja dlake suhim šamponom su što manje potrošenog vremena na kupanje, ugodnije za psa, može se prakticirati bilo gdje, uklanja se nečistoća koja može dovesti do razvoja različitih infekcija, nema potrebe za izlaganjem psa vrućem zraku i buci sušila za kosu te pristupačnije i jeftinije pranje.

Ipak potrebno je biti oprezan kod pasa koji često ližu dlaku jer mogu u organizam unijeti kemikalije iz šampona, ne smije se prakticirati kod pasa koji imaju parazite ili rane na koži, neki psi mogu biti alergični na sastojke šampona zbog čega može doći do iritacija kože i valja imati na umu da suho pranje nije zamjena za pravo kupanje vodom.

Ako na psu primijetite bilo kakvu promjenu na koži nakon suhog pranja, odmah prekinite s kupanjem i zatražite pomoć veterinara, a u slučaju kontakta s očima, oči obilno operite vodom.

Bez obzira na praktičnost suhog pranja savjetuje se da se psa ipak barem jednom mjesečno kupa u vodi, a šampon za suho pranje može se koristiti 2 ili 3 puta u međuvremenu ako se želi brzo umanjiti neugodne mirise i osvježiti dlaka.

Postupak suhog pranja

Prije samog nanošenja šampona za suho pranje, pseću dlaku je potrebno dobro iščetkati, zatim u jednom sloju ravnomjerno po krznu nanijeti šampon i pritom paziti da se izbjegne glava i kontakt s očima.

Šampon je potrebno na krznu ostaviti nekoliko minuta, a pas za to vrijeme treba biti miran. Nakon toga šampon treba nježno iščetkati s dlake i zatim protrljati ručnikom kako bi se uklonili mogući ostatci praha.

Postupak se preporučuje raditi na otvorenom kako se prah ne bi raširio po kući te kako ne bi trebali dodatno trošiti vrijeme na uklanjanje praha s namještaja ili tepiha.

Recept za prirodni šampon za suho pranje

Prah se može samostalno napraviti u samo nekoliko minuta, a potrebno vam je 1 dag kukuruznog škroba, 1 dag sode bikarbone, 3-6 kapi eteričnog ulja po izboru i staklena posuda.

U staklenu posudu stavite sodu bikarbonu, nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja i na to dodajte kukuruzni škrob te ponovo ukapajte 3-4 kapi ulja. Drvenim štapićem dobro promiješajte sve sastojke dok se ulje u potpunosti ne stopi sa sodom bikarbonom.

Takav domaći šampon je u potpunosti neškodljiv za pse, a od njega će dlaka biti čista i sjajna bez neugodnih mirisa.

Salon za njegu psa

Nekim pasminama nije dovoljno niti kupanje vodom kod kuće, niti suho pranje, pa ih je potrebno odvesti na uređivanje u salone za njegu pasa, ovisno o kakvoj dlaci je riječ.

U salonima za njegu pasa nudi se u potpunosti briga o vašem psu te se obavljaju usluge šišanja, kupanja, masaže, češljanja, fazoniranja, rezanja noktiju i čišćenja ušiju.

Rezanje noktiju 

U zimskim se mjesecima nokti psa manje troše, pa bi ih se u proljeće trebalo skratiti, a ako su psu jastučići na šapama ispucani, treba ih njegovati vazelinom ili nevenovom kremom. Oči treba uvijek počistiti s acidi borici, te ako psu idu dlake u oči treba ih podšišati.

Jedan od važnih aspekata zdravlja psa je rezanje noktiju. S time je najbolje početi vrlo rano, još dok je pas štene, jer ima oštre nokte. Štencima je najlakše nokte rezati dok su pospani i za to im dati keksiće.

U početku će pas možda cviljeti i otimati se jer ne voli da mu se baš diraju šape, ali svi se oni nakon nekog vremena naviknu. Vrlo je važno i da vlasnik od prvog dana uči psa na dodirivanje šapa, njuške, zuba, ušiju, repa i općenito cijelog tijela.

U početku se savjetuje nokte rezati tako da ih se zapravo niti ne reže, već samo prisloni grickalica i klikati njome kako bi se pas navikao na zvuk i osjećaj povezan s time.

Kod pasa koji imaju ružičasto bijele nokte lako se vidi do kuda dopire korijen nokta, a kod pasmina s tamnim noktima uvijek je bolje opreznije kratiti ili rezanje noktiju ipak prepustiti stručnjacima.

Ako se odreže previše nokta dolazi do krvarenja i nepotrebne ozljede korijena nokta što nije opasno po život, ali stvara potencijalno žarište za upalu. Ako do toga dođe, na donji dio nokta stavite malo antibiotskog praha.

Psa nakon rezanja uvijek nagradite slasticom kako bi osigurali kooperaciju i uvijek ga pohvalite uza davanje nagrade.

Higijena očiju

Higijena očiju izrazito je važna za dobro zdravlje očiju, a redovita i svakodnevna higijena očiju podrazumijeva uklanjanje sluzi i krmelja u samom oku i oko oka.

Svaki pas ima bogat prekrivač dlaka oko očiju, a neki od njih i dugačku dlaku koja u potpunosti prekriva oči. Dlaka skuplja vanjsku nečistoću, ali istovremeno predstavlja i dobru podlogu za razvoj patogenih mikroorganizama koji se mogu prenijeti na oči. Zato je pored čišćenja samih očiju važno i održavanje higijene okolne dlake.

Dlaku oko očiju treba čistiti čistom i vlažnom maramicom, vatom ili krpicom natopljenom specijalnom otopinom. Uklanjanje i šišanje dlake koja iritira rožnicu je isto tako vrlo važno, jer kao i ljudi psi imaju problema s prljavštinom i prašinom koja im upada u oči. Najčešće je tu riječ o pasmina poput pekinezera, maltezera i mopsa, kod kojih je specifično što oksidacija suza u kontaktu sa zrakom ostavlja tamne tragove ispod očiju.

To je čest problem koji se nažalost teško rješava, ali redovitom higijenom i zdravom prehranom možete utjecati na smanjenje mrlja oko očiju.

Pažnju je potrebno obratiti i na iscjedak u uglu oka, kao i na krmelje koje se najčešće pojavljuju ujutro kao normalna pojava, ali mogu ukazivati i na neki određeni problem. Za čišćenje očiju se obično koristi fiziološka otopina koja je prilagođena sluznici oka.

Čišćenje ušiju

Psi imaju dugačke ušne kanale, oko 5-10 centimetara te imaju krivinu pod pravim kutom u koju najčešće uđe prljavština, koja teško izlazi van. Ako psu u uši uđe voda prilikom npr. plivanja, ona ulazi u horizontalni ušni kanal i povećava rizik od infekcije.

Ušne infekcije najlakše nastaju u mračnom, toplom i vlažnom okruženju kao što je upravo ušni kanal, a ako vaš pas voli plivati, nakon svakog plivanja morate mu čistiti uši.

Psi koji imaju problema s kožnim alergijama su skloniji češćim infekcijama uha, zbog čega je i njima potrebno redovito čišćenje ušiju. Najbolje je da vam veterinar preporuči koliko često morate čistiti uši psu, a neko osnovno pravilo glasi da je psu potrebno čištiti uši jednom tjedno,minimalno jednom mjesečno.

Za čišćenje ušiju potrebno vam je sredstvo za čišćenje uha, vata i poslastica za psa. Postoje razna sredstva za čišćenje uha, ali najvažnije je da koristite kvalitetno sredstvo i da nikada ne stavljate maslinovo ulje, šampon, ocat ili neko drugo sredstvo u uho psa.

Isto tako izbjegavajte čišćenje uha s štapićima jer ćete na taj način samo dublje ugurati vosak i prljavštinu, a možete i oštetiti opnu bubnjića.

Ako pas ima upaljene i crvene uši, koje su bolne na dodir i koje ga svrbe, prije samog čišćenja radije posjetite veterinara jer pas vjerojatno ima infekciju uha, pa samo čišćenje u takvoj situaciji baš i neće biti od neke koristi.

Čišćenje ušiju je inače prljav proces i zato se savjetuje da nađete neko mjesto u kući koje ćete lako očistiti i da obućete odjeću koju ćete lako oprati.

Za početak psu dajte poslasticu kao nagradu što mirno sjedi i pokažite mu sredstvo za čišćenje. Zatim nježno podignite vrh uha prema gore i napunite ušni kanal sredstvom za čišćenje ušiju. Bočicu morate držati vertikalno prema dolje.

Psu držite uho i pomičite ruku prema mjestu gdje se uho spaja s glavom. Taj dio uha malo masirajte kako bi sredstvo za čišćenje ušlo u ušni kanal. Znati ćete da pravilno radite kada čujete zvučnu potvrdu iz uha, koja se čuje kada tekućina ulazi u kanal.

Nakon masiranja uha, koje je trajalo oko 20 sekundi, pustite uho i malo se udaljite. Pas će tada jako protresti glavu, pa uzmite malo vate i očistite nabore u otvoru ušnog kanala sve dok ne postanu čisti.

Nakon toga psu dajte poslastivu i nastavite isti postupak s drugim uhom.

Prilikom čišćenja ušiju važno je da koristite dosta tekućine za čišćenje uha. Ušni kanali dugi i čišćenje vatom neće očistiti svu količinu tekućine koju ste unijeli u uho, ali će ju pas izbaciti dok trese glavom.

Većina pasa zavoli čišćenje ušiju jer to sami ne mogu napraviti, a uz dosta poslastica i ohrabrivanja, čišćenje ušiju će vrlo lako postati dio redovite higijenske rutine koja vašem psu neće predstavljati problem.

Higijena nakon boravka u prirodi

Pse je potrebno obavezno oprati nakon kupanja u jezerima ili moru kako ne bi zadobili razne ekceme na koži i kako im sol ne bi oštetila i nagrizla kožu.

Prilikom kupanja psa u moru važno je obratiti pažnju da pas ne pije morsku vodu kako ne bi dobio proljev ili povratio.

Higijena je pola zdravlja

Pazite na svoje pse i redovito održavajte higijenu kako bi održali njihovo zdravlje i kako bi ih učinili sretnima jer bez obzira na njihov strah od kupanja, psi vole biti čisti i njegovani. Ako se pak nikako ne usudite, svakako ih odvedite u salone za njegu pasa gdje će im pružiti tretman koji im je potreban!

Foto: Bojan Zibar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross