0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
22. ožujka 2015.

Pitanja kojim ćete usrećiti svoje dijete

Piše Ana Zibar
Postoje pitanja koja trebate postavljati redovito kako bi vaša djeca bila sretna, te kako bi izrasla u pozitivne osobe pune samopouzdanja i snalažljivosti. Zapamtite da nedostatak vremena nikada ne smije biti izgovor, pogotovo kada se radi o vašem djetetu, zato ako ne stignete kroz dan, obavezno prije spavanja postavite ta važna pitanja svom djetetu. Važna […]

Postoje pitanja koja trebate postavljati redovito kako bi vaša djeca bila sretna, te kako bi izrasla u pozitivne osobe pune samopouzdanja i snalažljivosti. Zapamtite da nedostatak vremena nikada ne smije biti izgovor, pogotovo kada se radi o vašem djetetu, zato ako ne stignete kroz dan, obavezno prije spavanja postavite ta važna pitanja svom djetetu.

lijepo dijete

Važna pitanja

1. Što bi volio/la da danas ili sutra radimo, kada budemo vani?

Izbite iz djetetove navike da samo sjedi, i otiđite zajedno sa njima van i družite se baveći se nekom sportskom aktivnošću. Najučinkovitiji način da svoje dijete potaknete na vježbanje, je da vi sami vježbate! Vježbanje oslobađa osobu od nakupljenog stresa, a sunčevo svijetlo popravlja raspoloženje. U svakom slučaju nakon ovakvog vremena koje ste proveli zajedno, ćete ljepše spavati i biti ćete sretniji.

2. Što bi volio/la raditi za vikend?

Sa ovim pitanjem dajte priliku svome djetetu da se veseli danima koji su ispred njega i koji ga očekuju. Dijete koje se kroz cijeli tjedan veseli nadolazećem vikendu, je sretno dijete, zato mu pružite ta mala zadovoljstva.

3. Kako bi to mogao/la gledati sa vedrije strane?

Sa ovim pitanjem kod rješavanja određenih situacija, pružate svome djetetu mogućnost, gledati na problem sa pozitivne strane. Zato uvijek, kada se djetetu dogodi nešto ružno ili je razočarano, poslušajte ga do kraja, pa ga upitajte kako i pokažite mu kako i taj problem može gledati sa vedrije strane, jer vedrija strana uvijek postoji.

4. Kako si se osjećao/la?

Kako bi svoje dijete potaknuli da postane svjesno svojih osjećaja, nakon što vam ispriča nešto loše što mu se dogodilo uvijek ga pitajte kako se u tom trenutku osjećalo. Nikada nemojte ignorirati njegove priče ili reći da to nije ništa strašno, jer ćete ga na taj način povrijediti. Isto tako nije dobro odmah djetetu nuditi riješenje, jer na taj način ne pružate djetetu šansu da se nauči nositi sa problemima i da postane svjesno svojih osjećaja.

5. Na čemu si zahvalan/a?

Svaki dan kada se obitelj okupi, ili navečer prije spavanja pitajte svoje dijete na čemu je tog dana zahvalno. Primjer mu možete dati vi, tako da mu kažete na čemu ste vi zahvalni toga dana. Zahvalnost je blisko povezana sa srećom, pa nemojte štedjeti na riječima i zahvalama, ukoliko želite biti sretni.

6. U kojem se trenutku osjećaš najsretnije?

Ovim pitanjem potaknite svoje dijete da razmisli što najviše voli raditi. Kada dobijete odgovor, pitajte ga ponovo to pitanje svakog dana, kako bi dijete uz pomoć odgovora moglo razmišljati o tome što najviše voli, i kako bi se moglo što više posvetiti tome i uživati. Ovim pitanjem ćete potaknuti dijete da radi ono što voli.

7. Čime bi mogli nekog drugog usrećiti?

Učiti dijete da napravi nešto dobro za slabijeg od sebe, je najveći poklon koji roditelj može dati djetetu! A ukoliko mu pružite priliku da samo smisli što bi lijepo mogao napraviti za nekog drugog, mu dajte još veću šansu da se osjeća posebno. Davanje usrećuje čovjeka više nego kupovanje, pa je svakako vrjednije tome posvetiti svoje vrijeme i novac!

8. Što bi mogli naučiti iz toga?

U svakoj situaciji koja nam se dogodi u danu možemo nešto naučiti. Naučite svoje dijete da je život pun prilika za učenje! Sretan čovjek je onaj čovjek koji je znatiželjan i koji ima priliku naučiti.

9. Što misliš da osjeća ta osoba?

Razviti empatiju kod svog djeteta možete tako da ga pitate što neka druga osoba osjeća. Empatija usrećuje, te daje životu puno veći smisao!

10. Kako ćeš riješiti taj problem?

Kada vaše dijete ima problem koji vam je upravo ispričalo, nemojte odmah skakati sa rješenjima! Ono što vi trebate napraviti u tom trenutku je zainteresirano poslušati djetetov problem, pa ga pitati toplim glasom kako će riješiti taj problem. Potaknite svoje dijete da samo donese riješenje, te da se osjeća sposobno! Ukoliko vaše dijete ne pronađe riješenje, recite mu da ni vi niste sigurni kako bi riješili taj problem, ali da možete zajedno pokušati doći do rješenja. Na ovaj način vaše dijete će naučiti da su problemi rješivi, te da je ono samo sposobno riješiti svoje probleme!

11. Koji dio današnjeg dana ti je bio omiljen?

Obavezno ovo pitanje postavite svome djetetu prije spavanja, jer ćete na taj način potaknuti dijete da prije sna razmišlja samo o lijepim stvarima. Kada osoba razmišlja o lijepim stvarima prije spavanja, osjeća se sretno i zadovoljno. Postavljanjem ovog pitanja svaku večer prije spavanja, stvarate djetetu naviku fokusiranja na lijepe stvari koje su se dogodile kroz dan, a ta navika će mu ostati i kada odraste, što će mu pružiti mogućnost da uvijek usne lijepim i mirnim snom.

Foto: ZibarPhotography

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

25. travnja 2016.
3. kolovoza 2018.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross