0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
5. veljače 2017.

Pitanja za sretno odrastanje

Piše Ana Zibar
Koliko god živjeli užurbanim načinom života i koliko god bili svakodnevno zauzeti, jedan dio dana morate posvetiti svome djetetu. Posvetite se djetetu kroz igru i kroz razgovor. Igra je vrlo važna kako bi vas zbližila i stvorila osjećaj povezanosti, a razgovor je vrlo važan zbog djetetovog samopouzdanja. Neka vam nedostatak vremena nikada ne bude izgovor, […]

Koliko god živjeli užurbanim načinom života i koliko god bili svakodnevno zauzeti, jedan dio dana morate posvetiti svome djetetu. Posvetite se djetetu kroz igru i kroz razgovor. Igra je vrlo važna kako bi vas zbližila i stvorila osjećaj povezanosti, a razgovor je vrlo važan zbog djetetovog samopouzdanja.

Sunny studio2

Neka vam nedostatak vremena nikada ne bude izgovor, a ako stvarno ne znate kada da sa djetetom sjednete i na miru razgovarate, što zbog vaših, što zbog djetetovih obaveza, priuštite mu "čašicu" razgovora prije spavanja. Postoje pitanja koja bi mu u razgovoru trebali postavljati svaki dan, a uz koja će dijete odrasti u sretnu i samopouzdanu osobu.

Pitanja ima 11, a ispod svakog ću vam objasniti zašto je bitno i na koji način ga treba postaviti 🙂

1. Koji dio današnjeg dana ti se najviše sviđao?

Bilo bi poželjno kada bi ovo pitanje postavljali djetetu prije spavanja. Na taj način ćete dijete poticati da razmišlja samo o lijepim stvarima prije nego utone u san. Osim toga, stvoriti ćete djetetu naviku da prije spavanja razmišlja samo o pozitivnim stvarima, zbog čega će imati miran san, ali sjetite se da ga to pitanje pitate svaku večer.

2. U kojem si se trenutku danas osjećao/la najsretnije?

Ovim pitanjem ćete potaknuti svoje dijete da razmisli što to najviše voli raditi. Isto kao i prethodno pitanje, i ovo pitanje mu postavljajte svakoga dana, kako bi dijete moglo svakodnevno razmišljati o onome što voli raditi, i kako bi u budućnosti i radilo, te se posvetilo onome što voli i što ga čini sretnim.

Bruno 1

3. Što ćemo raditi sutra kada izađemo van?

Pripremite svoje dijete večer prije da ne namjeravate provesti zajedničko vrijeme gledajući crtiće ili igrajući igrice na kompjuteru. Neka se odluči koja ga aktivnost veseli vani na zraku, pa se time bavite. Uvijek izaberite zdraviji put, a na njega učite i dijete od malih nogu.

4. Što ćemo raditi za vikend?

Ovo je pitanje vrlo slično prethodnom, a isto tako dajete djetetu mogućnost izbora aktivnosti. Pustite svome djetetu da se veseli vikendu unaprijed!

5. Na čemu si sve zahvalan/a?

Zahvalnost je povezana sa srećom, pa učite svoje dijete od malena kako graditi sreću. Svaku večer prije spavanja pitajte dijete na čemu je toga dana zahvalno, a primjer mu slobodno možete dati i vi, i ne štedite na riječima zahvalnosti!

vito

6. Na koji način možeš nekog drugog usrećit?

Pod ovim pitanjem se cilja na osobe koje su slabije od vašeg djeteta. Primjer, pitajte svoje dijete što misli na koji način može usrećiti slabijeg od sebe. Takvo učenje je nešto najbolje što možete učiniti za svoje dijete! Pustite svoje dijete da samo smišlja što može napraviti kako bi usrećilo nekog drugog. Davanje će usrećiti vaše dijete više nego kupovanje!

7. Kako se osjeća druga osoba?

Ovim pitanjem ćete potaknuti razvijanje empatije kod djeteta, a empatija usrećuje, te životu pruža veći smisao!

8. Kako si se osjećao/la?

Potičite svakodnevno svoje dijete da postane svjesno svojih osjećaja. Kada god vam dijete ispriča nešto loše ili dobro iz prethodnog dana, pitajte ga kako se u tom trenutku osjećalo. NIKADA ne ignorirajte svoje dijete, te mu ne govorite da to nije ništa strašno, jer ćete na taj način samo povrijediti dijete. Osim toga, djetetu nemojte nuditi rješenja, nego ga pustite da se samo nosi sa problemima, ali vi uvijek budite tu da mu pružite podršku kada god treba.

Vitalinka

9. Na koji ćeš način riješiti problem?

Kada dođe do problema kod vašeg djeteta, nemojte mu nuditi rješenja, nego ga poslušajte zainteresirano i na kraju ga pitajte kako će riješiti taj problem. Potičite dijete da samo donosi rješenja, kako bi jednog dana bilo samostalno, te kako bi se i sada u ovom trenutku osjećalo sposobno. Ako dijete nikako ne može pronaći riješenje, recite da ni vi ne znate kako bi riješili taj problem, ali da možete probati zajedničkim snagama doći do rješenja. Ovako ćete djetetu pokazati da su problemi rješivi, te da je ono itekako sposobno riješiti svoje probleme.

10. Što možeš naučiti iz toga?

Iz svake situacije se nešto može naučiti, a na vama je da dijete naučite da je u životu puno prilika za učenje. Pustite da vaše dijete bude znatiželjno, te potičite još više njegovu znatiželju, jer je znatiželjan čovjek sretan čovjek.

11. Kako bi na to mogao/la gledati sa vedrije strane?

Uvijek učite dijete da na problem gleda sa vedrije strane, tj. sa pozitivne strane. Nakon nekog ružnog događaja pitajte dijete kako bi na taj događaj ili problem moglo gledati vedrije, te mu pokažite da svjetlija strana uvijek postoji.

Eto, to su ta pitanja koja će djetetu puno pomoći u njegovom odrastanju i na samom kraju da bude puno snažnija i sretnija osoba, puna samopouzdanja. Koliko god vam se nekada pitanja činila dosadna ili koliko god imali manjka vremena, uvijek odvojite par minuta za ovakav razgovor, jer će vašem djetetu on puno značiti.

Foto: Eduard Stelmakh, Sunny studio, Vitalinka/Shutterstock

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross