0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
23. ožujka 2017.

Podrška za roditelje

Piše Ana Zibar
Uskoro kreće novi ciklus "Školice za roditelje" koja se provodi u sklopu programa Snaga obitelji u udruzi Hrabri telefon. Radionice se provode kako bi si roditelji međusobno pružili podršku te razmijenili vlastita znanja, iskustva i vještine uz stručno vodstvo, a sve kako bi bili sigurniji u svojoj ulozi roditelja. Iz onoga što roditelji govore, osjeća […]

Uskoro kreće novi ciklus "Školice za roditelje" koja se provodi u sklopu programa Snaga obitelji u udruzi Hrabri telefon. Radionice se provode kako bi si roditelji međusobno pružili podršku te razmijenili vlastita znanja, iskustva i vještine uz stručno vodstvo, a sve kako bi bili sigurniji u svojoj ulozi roditelja.

Iz onoga što roditelji govore, osjeća se pritisak svakojakih očekivanja osoba u svojoj okolini, zadataka i izazova s kojima se teško nose. Upravo zato da osnaže sebe u ulozi roditelja i podijele s nekim svoje strahove, nedoumice i pozitivne primjere, Hrabri telefon provodi "Školicu za roditelje".

Danas s Vama želimo podijeliti iskustvo jedne mame, polaznice radionica. Vjerujemo da će vas potaknuti da se uključite i uz stručno vodstvo istražujete to interesantno područje roditeljstva.

"Vjerujem da neke stvari još uvijek otkrivate iz dana u dan. I da vas kod vaše djece uvijek može nešto novo iznenaditi i nekad isto tako šokirati. Bilo to ono što su rekli, napravili ili samo način kako su na nešto reagirali. Svi mi učimo biti najbolji. Najbolji prema društvu u kojem se nalazimo, najbolji prema sebi i naravno najbolji prema "malima" koje odgajamo i trebamo izvesti na "pravi" put. Napominjem, oni nisu vi, kao što ni vi niste oni. Istina, pokušavaju svako malo biti "vi" i vi ste im uzor. Vi ste oni od kojih uče, oni od koga najviše crpe svoju snagu. Gledajući vas i upijajući vaše geste i reakcije na probleme uče kako se snaći i nositi sa situacijama u kojima se nađu. Imate jako bitan utjecaj u njihovim "malim" životima, približavate ih svijetu i pripremate za situacije koje ih tek čekaju.

Iskreno, ne znam što očekujete od “školice”?! Znate li vi?! Vjerujem da svatko teži nekim drugim odgovorima. Jedino vam mogu reći da ćete jasnije moći shvatiti dijete i razumjeti njegove potrebe. Ovo je još jedan od načina da se približite svome djetetu, da ga razumijete, probate mu što jasnije približiti svijet i da uživate u otkrivanju novih neprekinutih veza s njim. A nekad je dobro biti i samo pojedinac koji će proći još jednu radionicu koja će mu na lakši i detaljniji način ponuditi kako upoznati i približiti se svome djetetu. Kako znati postaviti pitanje ili preokrenuti situaciju da i vi i dijete naučite nešto novo. Možete naći odgovore na sva pitanja i možete pitati i dobiti odgovore na sve što vas zanima. Teme na radionicama su vezane uz razvoj djeteta i nekad kroz situacije koje su i drugi prošli ili ih tek prolaze dobivate odgovore i na vaša pitanja. Čuda su moguća, u dobrom društvu i u toploj atmosferi moći ćete se opustiti i pitati što god želite. Vi ćete učiti od drugih, a drugi će učiti od vas. Naime, svi se nalazimo u istome i svako ima svoje borbe i strahove, ali kada znate da je na svaki zašto moguće naći i odgovor stvari postaju puno lakše. I bit će i dobrih i onih loših dana i nekad nećete znati što i kako napraviti, ali uvijek je bitno da se sjetite da ste vi osoba od krvi i mesa i da je nekad dobro potražiti i pomoć. A nekad je dosta i samo pitati i samo čuti koji je odgovor. Koliko god bilo nekad iscrpljujuće biti roditelj i iz svake "stresne" situacije izvući nešto poučno. Dođe vrijeme kada shvatite da se svi nekada u životu nađu u sličnim situacijama. Shvatite da u ničemu niste sami i na primjeru drugih naučite kako treba reagirati, kada treba stati, kada usporiti, a kada samo nešto prešutjeti i ostaviti da vrijeme odradi svoje.

Lako je biti prisutan u odgoju svoga djeteta ako znate što vas čeka i ako ste spremni na nove izazove. Život je stalno učenje i privikavanje na nove situacije. Zato, vjerujte sebi i svojim instinktima. Pokušajte dati sve od sebe i budite najbolji, jer vaši "mali" samo najbolje od života i zaslužuju. Zakoračite i izaberite posve neki novi svijet i dođite do odgovora koji su vam nadohvat ruke. Bit će sve u redu ..niste sami ..vi to možete!!"

Nova grupa kreće 11. travnja 2017. Radionice se održavaju utorkom od 19 do 20:30 sati, a ukupno je 10 susreta. Budući da je broj roditelja po grupi ograničen, važno je što prije rezervirati svoje mjesto na e-mail [email protected] ili na broj telefona 01/ 6117 190, najkasnije do 5. travnja 2017.

Radionice se održavaju u prostoru Dječje kuće Borovje na adresi Bože i Nikole Bionde 7, 10 000 Zagreb i besplatne su!

Tekst: Ivana Dolovčak, mag. soc. rada, Savjetovalište Snaga obitelji, Hrabri telefon, www.hrabritelefon.hr

Preuzeto sa Roditelji.hr

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross