0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
30. listopada 2017.

Ponašanje psa u autu

Piše Ana Zibar
Za većinu pasa je vožnja u automobilu predstavlja redovnu i neizbježnu pojavu zbog čega je upravo te pse neophodno naučiti osnovne korake ponašanja u tim situacijama. Nažalost vrlo često se može vidjeti uzbuđen i nekontroliran pas te frustriran i nervozan vlasnik što je zapravo vrlo opasno. Lajanje je pokazatelj unutarnjeg stanja psa i često je […]

Za većinu pasa je vožnja u automobilu predstavlja redovnu i neizbježnu pojavu zbog čega je upravo te pse neophodno naučiti osnovne korake ponašanja u tim situacijama.

voznja-psa

Nažalost vrlo često se može vidjeti uzbuđen i nekontroliran pas te frustriran i nervozan vlasnik što je zapravo vrlo opasno. Lajanje je pokazatelj unutarnjeg stanja psa i često je praćeno udaranjem po staklima, grebanjem i skakanjem.

Prirodan način na koji psi komuniciraju je lajanje, a ako pas u autu nervozno laje znači da je pretjerano uzbuđen i da ima premalo kontakta od vlasnika. Većina pasa se najugodnije osjeća upravo uz svog vlasnika zbog čega vožnja autom ne bi smjela biti problem.

Ako nemožete izbjeći nepoželjno ponašanje psa u autu savjetuje se da nabavite transporter koji pruža psu sigurnu vožnju, a svaki puta kada se pas pusti iz boksa u mirnom stanju i bez lajanja, stimulira se na željeno ponašanje.

Svakako je potrebno kontrolirati lajanje psa pa tako ga treba opomenuti svaki puta kada i krene lajati. Iapk ovaj se postupak ne preporuča u potpunosti jer je pas u tom trenutku uzbuđen zbog čega je najvažnije da vlasnik počne primjećivati stanje psa, ne dovoditi ga u krajnost te reagirati na vrijeme, sigurno i staloženo.

Kako se pas ponaša u autu predstavlja i kakav vi imate odnos s njim. Vikanje nema nikakav smisao jer uz vikanje pas postaje sve uzbuđeniji i sve više laje jer smatra da mu vlasnik svojom jačinom glasa odobrava takvo ponašanje. Što glas vlasnika postaje jači i nervozniji to će i lajanje psa biti glasnije i upornije.

Važno je pažnju obratiti na ulazak i izlazak psa iz automobila. Vlasnik treba obratiti pažnju kako pas ulazi u auto, kako vlasnik reagira, kako pas zaslužuje ulazak u auto te mu auto mora predstavljati veliku nagradu.

Kada se stigne na odrediše iz auta se ne smije puštati uzbuđeni pas nego se treba pričekati da se prvo smiri te se odmah treba nagraditi takvo ponašanje. Izlazak iz auta nikako ne smije biti nasilan i nekontroliran, a vlasnik ne smije ni tjelesnim reakcijama ni glasom pokazati nedostatak autoritativnosti.

Za vrijeme vožnje je najbolje psa naučiti da leži jer će mu u tom položaju biti teško lajati, a vjernom i pametnom psu će trebati nekoliko dana vježbe u raznim situacijama i prostorijama kako bi se i ponašanje u autu potpuno promijenilo na bolje. Na taj način će se postiči mir u autu, a vježbajući jednu zapovijed postići će se veća kontrola nad svakodnevnim ponašanjem ljubimca.

Foto: seigo nohara/ Free Images

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

28. studenoga 2016.
18. veljače 2019.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross