0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
21. studenoga 2016.

Posljeporođajna depresija

Piše Ana Zibar
Posljeporođajna depresija se javlja kod 10% žena, 4 do 8 tjedana nakon poroda, a kod nekih se zna javiti i kasnije. Prepoznati se može po osjećaju bespomoćnosti, tuge, razdražljivosti i plačljivosti. Osim navedenih znakova postporođajnu depresiju možete prepoznati i po nekim od sljedećih znakova, koje donosim u nastavku. Znakovi posljeporođajne depresije: poremećaji spavanja poput pretjerane […]

Posljeporođajna depresija se javlja kod 10% žena, 4 do 8 tjedana nakon poroda, a kod nekih se zna javiti i kasnije. Prepoznati se može po osjećaju bespomoćnosti, tuge, razdražljivosti i plačljivosti. Osim navedenih znakova postporođajnu depresiju možete prepoznati i po nekim od sljedećih znakova, koje donosim u nastavku.

beba1

Znakovi posljeporođajne depresije:

 • poremećaji spavanja poput pretjerane pospanosti ili nesanice
 • osjećaj krivnje
 • osjećaj bezvrijednosti
 • značajno smanjen interes za sve što vas okružuje
 • gubitak energije i umor
 • smanjenje apetita ili povećanje apetita
 • gubitak ili dobitak na težini
 • usporenost u obavljanju dnevnih aktivnosti
 • pretjerana uzbuđenost prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti
 • smanjenja sposobnost koncentracije
 • misli o smrti
 • pokušaj samoubojstva

Koji su glavni uzroci poslijeporođajne depresije, nije utvrđeno do dan danas, a pretpostavlja se da su kombinacija psihosocijalnih i bioloških čimbenika. Pod biološkim čimbenicima misli se na hormonalne promjene koje se događaju u trudnoći, te za vrijeme poroda i nakon. Tijekom trudnoće se razina hormona povećava za 10 puta, a u samo tri dana nakon poroda oni se vraćaju u noralu.

Psihosocijalni čimbenici, te njihova pojava nakon poroda je češća kod žena koje su i prije trudnoće imale problema sa depresijom, te kod onih žena koje imaju slabu socijalnu podršku. To su najčešće samohrane i maloljetne mame.

Depresija se naravno češće javlja kod žena koje nisu željele trudnoću, te kod onih žena koje su imale kompliciran i težak porod. Mame koje imaju djecu sa posebnim potrebama ili težeg zdravstvenog sanja, su sklonije depresiji.

Rođenje bebe za ženu predstavlja veliku životnu promjenu, zbog čega ne čudi što se javlja depresija. Sigurno do depresije dolazi ukoliko nakon poroda žena ima problema sa nezaposlenosti, financijskih problema, ako se seli, ukoliko je u svađi sa partnerom te nema njegovu podršku, te ako se desi smrt voljene osobe.

Neki od uzroka posljeporođajne depresije su i niski socioekonomski status, nisko samopoštovanje i veliki dobitak na težini tijekom trudnoće.

Posljeporođajna depresija osim na mamu utječe i na bebu, te je povezana sa poremećajima ponašanja, depresijom, razvojnim problemima, lošim zdravljem i nesigurnosti koje se mogu javiti u kasnijoj dobi.

Iz tog razloga je vrlo važno na vrijeme i rano otkriti da žena pati od poslijeporođajne depresije, te da se na vrijeme počne liječiti. Ukoliko žena ima blage simptome posljeporođajne depresije, biti će joj dovoljno samo psihološko savjetovanje, no ukoliko žena ima ozbiljnijih problema ne preostaje ništa drugo osim konzumiranja antidepresiva i psihoterapije.

Ženama koje pate od posljeporođajne depresije je vrlo važna podrška okoline! Pod podrškom okoline misli se na pomoć pri kuhanju u prvih mjesec dana, te pomoć oko kućanskih poslova u prvih mjesec dana. Za to vrijeme mama i beba će imati bolju mogućnost za izgrađivanje međusobne veze i upoznavanje. Bilo bi poželjno da u prvih 6 tjedana tata može koristiti što dulji godišnji odmor, te kada ga nema da uskoči baka ili da se unajmi žena na neko vrijeme.

Vrlo je važno da se odmah odgovara na bebin plač, koji predstavlja veliki stres za mamu. Najbolji način za smirivanje plača je nošenje bebe u marami, rukama ili klokanici. Na bebin plač treba odgovoriti u prvih minutu i pol, jer što duže čekate, trebati će vam više vremena da smirite bebu.

Mama i tata moraju svaki dan odvojiti vremena za sebe kako bi razgovarali o svojim nedoumicama, osjećajima i potrebama, pa makar na pola sata.

Mama se mora odmarati što više, a bilo bi poželjno i kada bi se opuštala uz meditaciju, tehnike disanja ili vježbanje.

Jedna od važnih stavki je i podrška dojenja koja je potrebna svakoj majki. Ukoliko majka naglo prestane dojiti ili jednostavno ne doji, u njenom tijelu se događaju velike hormonalne promjene koje izazivaju stanje depresije i tugu. Zbog čega se nagli prestanak dojenja nikako ne preporučuje!

Foto: Vitamin/Pixabay

One comment on “Posljeporođajna depresija”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross