0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
6. studenoga 2020.

Poticanje od malih nogu

Piše Ana Zibar
Kako bi pomogli svojoj djeci da odrastu u empatične i suosjećajne ljude morate im osvijestiti činjenicu koliko sreće imaju i stvoriti im dobre temelje za daljnji razvoj. Važno je s njima puno razgovarati jer ćete ih tako izvesti na pravi put, a u nastavku vam donosim neke od načina kako kod djece potaknuti empatičnost i […]

Kako bi pomogli svojoj djeci da odrastu u empatične i suosjećajne ljude morate im osvijestiti činjenicu koliko sreće imaju i stvoriti im dobre temelje za daljnji razvoj. Važno je s njima puno razgovarati jer ćete ih tako izvesti na pravi put, a u nastavku vam donosim neke od načina kako kod djece potaknuti empatičnost i suosjećajnost od malih nogu.

Empatija je sposobnost dijeljenja i razumijevanja tuđih osjećaja, spoznaja vlastitih privilegija kao motivacije da pomažemo drugima i želja da brinemo o drugima, a plod empatije je ispunjeniji, sigurniji i zdraviji život.

Djecu nije lako naučiti empatiji, ali postoje neke aktivnosti koje svakodnevno možete raditi i tako im pomoći da razviju empatiju u svom životu.

Prepoznavanje osjećaja

Možete primjerice zajedno gledati neki film ili čitati knjigu te razgovarati o empatiji kod glavnog lika priče, objasnite djeci teške osjećaje, kako bi znala prepoznati kada su pod stresom ili su napeta i da iste te osjećaje mogu prepoznati i kod drugih.

Kada mala djeca povrijede neko drugo dijete ili pogriješe vi ste ti koji im trebate pomoći da shvate kako utječe na druge, postavljajući im pitanje tipa "Kako misliš da se sada to dijete osjeća?" "Kako bi se ti osjećao na njegovom mjestu?" "Što misliš kako bi mogao to ispraviti?".

Razvijanje empatije

Razvijajući osjećaj empatije kod djece nakon nekog vremena će im probuditi interes za zajednicu i potaknuti ih na djelovanje. Podižite im svijest o problemima koji nas okružuju i uključujte ih u pomoć onima kojima je pomoć potrebna, najbolje neka sami odaberu kome bi željeli pomoći.

Kako bi djeci pomogli da budu aktivnija u zajednici možete potaknuti dijete da izmisli neku priču o aktivnostima u zajednici i dobrim djelima te tu priču postavite na vidljivo mjesto, a možete i napraviti posudu s problemima, u koju će svi članovi obitelji moći ubacivati papiriće sa svim problemima koje primijete u okruženju.

Kako odgojiti sinove da izrastu u dobre muškarce

Pokazivanje zahvalnosti

Danas se lako izgubiti u svim obvezama koje imamo, zbog čega smo često zauzeti, ali pokazivanje zahvalnosti je nešto za što cijela obitelj uvijek treba pronaći vremena. Vi ste prvi primjer svojoj djeci i trebate im pokazati na čemu ste vi zahvalni i zbog čega ste i vi sami privilegirani. Trudite se radovati oko svake sitnice.

Jedan od najjednostavnijih načina da svi shvatite što imate je da se svaki dan zahvaljujete na stvarima, koje vaša obitelj često uzima zdravo za gotovo. Tu je riječ o naizgled banalnim primjerima, poput hrane koju imate, krova nad glavom, vode za piti, odjeće za odjenuti, igračka za igrati, knjiga za čitati, itd.

Budite sretni

Morate se veseliti svakoj sitnici i osvijestiti koliko je svaka od tih sitnica nevjerojatna i sjajna. Iskazujte zahvalnost i budite sretni za sve što imate.

Pričajte često o tome, mi primjerice pričamo o sitnicama na kojima smo zahvalni svaku večer prije spavanja i dečki već sami znaju na čemu trebaju biti zahvalni i koliko su sretni što to sve imaju.

Radne navike=Uspjeh u životu

Kutija s porukama zahvalnosti

A možete i napraviti i neku kutiju s porukama zahvalnosti u koju ćete ubacivati porukice zahvale ili knjigu zahvalnosti u koju ćete upisivati na čemu ste taj dan bili zahvalni. Ovakve stvari su jako korisne za mentalno zdravlje.

Postoji još nešto za što bi djecu trebali učiti da budu zahvalni, a to je poštovanje prema njihovim precima. Svaka obitelj ima svoju povijest, a ona uvijek počinje s onima koji su postojali prije njih. Pričajte im o tome kako je izgledao njihov život, gdje su živjeli i što su radili, neka vaša djeca znaju što su sve morali žrtvovati u svom životu.

Mapa prošlosti

Možete i napraviti mapu u koju ćete upisivati stvari koje su se morale dogoditi prije njih da bi oni sad bili tu gdje jesu. Obično je tu riječ o hrabrosti, dobroti i napornom radu nekog člana obitelji kako bi baš oni danas imali više mogućnosti i kako bi se osjećali povlašteno i sigurno.

Upoznavanjem djece s povijesti obitelji će djeci pomoći da više cijene svoje korijene, a sva poanta je u tome da osjete i vide zahvalnost prema žrtvovanjima drugih, a odavanjem zahvalnosti prema precima će ih učiniti skromnima, što je osnova za iskrenu dobrotu.

Osobine zbog kojih dijete odrasta u jaku osobu

Djeca nisu razmažena

Uvijek ih možete podsjetiti kako njihovi preci nisu sebi mogli priuštiti luksuzne odmore, telefone, itd. Zapamtite djeca današnjice nisu razmažena zato što imaju puno stvari i sve što požele im je na dohvat ruke, već zato što ne osjećaju zahvalnost prema tome.

Dakle zaključak svega je ZAHVALNOST, kada ih naučite zahvalnosti već ste na pola puta, a onda će se malo po malo razvijati i empatija i suosjećanje kojem svi mi težimo, a posebno da to usadimo našoj djeci koja su budućnost svijeta.

Budite zahvalni i sretno!

Foto: jatocreate/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross