0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
2. kolovoza 2017.

Pozitivno roditeljstvo

Piše Ana Zibar
Niti jedan čovjek ne zna kakav će biti roditelj dok to ne postane, roditeljstvo se ne može naučiti i znati, ono se uči u hodu uz svakodnevne životne situacije. Ipak postoje različiti pristupi i metode u odgoju koje ako se prate mogu donijeti jako dobre rezultate. Neke od njih su i pozitivno roditeljstvo uz koje […]

Niti jedan čovjek ne zna kakav će biti roditelj dok to ne postane, roditeljstvo se ne može naučiti i znati, ono se uči u hodu uz svakodnevne životne situacije.

Ipak postoje različiti pristupi i metode u odgoju koje ako se prate mogu donijeti jako dobre rezultate. Neke od njih su i pozitivno roditeljstvo uz koje ćete osim djeteta i vi sami biti zadovoljni i sretni.

Kada razgovarate sa svojim djetetom potrudite se da uvijek imate kontakt oči u oči, a ne da dijete gledate s visoka. Budite jasni i dosljedni prilikom davanja nekih smjernica i ne zaboravite djetetu pružiti što više utjehe, zagrljaja i osmjeha.

Potičite svoje dijete da vam postavlja što više pitanja jer odgovarajući na djetetova pitanja otvoreno i iskreno stvarate međusobni odnos poštovanja i povjerenja.

Budite ti koji će izgraditi zdrave navike svog djeteta tako što ćete mu ograničiti vrijeme provedeno pred televizorom i potaknuti ga na vježbanje. Uvijek ga podržavajte u obavljanju školskih obaveza i pružite mu priliku za istraživanje i učenje vodeći ga u razne muzeje, događanja, predstave, knjižare, zoološke vrtove i na mjesta na kojima još nije bilo.

Cijenite igru jer je igra djetetov rad koji predstavlja krtičan faktor u svim njegovim aspektima razvoja. Kroz igru se mogu spriječiti problemi sa disciplinom, formirati pozitivan odnos između vas i djeteta i glavni je alat prirodnog načina učenja djeteta.

Uvijek podržavajte interese i talent svog djeteta te pokušajte svaki dan neko vrijeme provesti na samo sa svojim djetetom. Izbjegavajte uspoređivanja sa drugom djecom i pohvalite svaku različitost kod svog djeteta.

Uspostavite dobre i pozitivne rutine i navike te budite najbolji primjer svom djetetu. Razgovarajte o obiteljskim pravilima sa djetetom, koja ćete jasno postaviti i zadajte zadatke kojih će se svaki ukućan trebati pridržavati. Na taj način će dijete steći dobre navike zbog kojih će mu kasnije biti lakše u životu.

Osjećaj pripadnosti se stvara u trenutku kada je cijela obitelj uključena u obavljanje zajedničkih aktivnosti. Zato se trudite jesti zajedno, obavljati zadatke zajedno i što više slobodnog vremena provoditi zajedno. U zajedničko provedenom vremenu riješavajte probleme i razgovarajte o emocijama.

Razumijevanje razlike između dobrog i lošeg se razvija postepeno i polako, a vi ste ti koji svakodnevno kroz brojne primjere trebate naučiti svoje dijete što je moralno ponašanje i postaviti mu temelj kako bi samo razvilo svoj moralni stav.

Ako ste iscrpljeni, umorni ili bolesni sigurno ne možete biti dobar roditelj zato se potrudite spavati dovoljno, hraniti se zdravo i napraviti s vremena na vrijeme kratke pauze od roditeljstva u kojima ćete imati vremena samo za sebe. Kada god osjetite da vam je potrebna pomoć ne ustručavajte se zatražiti ju od rodbine ili prijatelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross