0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
22. prosinca 2014.

Pretjerano darivanje poklona

Piše Ana Zibar
Svaki roditelj želi priuštiti svome djetetu poklon koji će slatko isćekivati i kojem će se od srca radovati dok ga otvori. Ali trebali bi znati da nije dobro pretjerivati! Tradicija darovanja za vrijeme blagdana i agresivne marketinške kampanje tjeraju roditelje na bezglavo trošenje novaca i kupnju mnogobrojnih poklona. Za dobrobit vašeg djeteta trebate znati da […]

Svaki roditelj želi priuštiti svome djetetu poklon koji će slatko isćekivati i kojem će se od srca radovati dok ga otvori. Ali trebali bi znati da nije dobro pretjerivati! Tradicija darovanja za vrijeme blagdana i agresivne marketinške kampanje tjeraju roditelje na bezglavo trošenje novaca i kupnju mnogobrojnih poklona. Za dobrobit vašeg djeteta trebate znati da brojka poklona ne stvara sreću, te da će u mnoštvu poklona vaše dijete izgubiti entuzijazam i interes, a vi ćete s druge strane još dugo vremena osjećati novčane posljedice.

darivanje

Djeca se gube u mnoštvu poklona, čime se automatski gubi radost i veselje vezano uz otvaranje poklona. Malu djecu posebice zbunjuje mnoštvo poklona! Za blagdansko darivanje bitnija je kvaliteta od kvantitete.

Predblagdanska euforija često natjera ljude da zaborave koji je pravi smisao blagdana, no pokušajte se ne izgubiti u svemu tome. Sjetite se što su zapravo blagdani i koje su njihove vrijednosti, te to pokušajte prenijeti na svoje dijete. Vaše dijete će vam jednog dana zbog toga biti zahvalno.

Svako dijete se veseli poklonu, ali jednako tako veseli se i vremenu provedenim sa svojom obitelji. Pokloni pružaju kratkotrajnu sreću, dok ljubav obitelji pruža zadovoljstvo na duge staze. Ljubav je najbitnija za sreću svake osobe, pa tako i djece, stoga se za trudite što više poklanjati ljubav!

Brojem kupljenih igračaka i poklona ne mjeri se ljubav, pa prilikom kupnje poklona pokušajte ne padati na lažne osjećaje kupnje ljubavi. Količina poklona ne pokazuje vašu ljubav, kao ni njihova cijena. Kupite djetetu poklon u skladu sa vašim mogućnostima, i ono što bi ga stvarno razveselilo. Kupnju drugih poklona ostavite za druge prigode poput rođendana ili neke vrste nagrade.

Današnja loša novčana situacija u skoro svakoj obitelji i nije neka novost, pa se pokušajte i ponašati u skladu sa time. Nemojte bezglavo kupovati poklone i onda sljedećih par mjeseci vraćati dugove. Realno,  stvarno mislite da se isplati zbog 5 minutnog veselja trošiti svoje živce sljedećih par mjeseci? Radije uživajte u praznicima na ljepši i drugačiji način.

Učite svoje dijete od malih nogu da je smisao blagdana ljubav i obitelj, a ne darivanje. Oduprite se razno raznim reklamama i policama dućana koje vas mame, te učite djecu ljepšem smislu blagdana, među ostalim i kako su blagdani vrijeme darivanja onima koji nemaju. Smisao blagdana nije dobivanje i kupovanje poklona, radije novac za mnogobrojne poklone dajte onima koji nemaju, a sebi međusobno poklonite jedan poklon i svi ćete biti sretniji!

Foto:nicephoto/freeimages

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

25. travnja 2016.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross