0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
19. studenoga 2014.

Priprema psa na dijete

Piše Ana Zibar
Prije dolaska novog člana u obitelj, trebate pripremiti vašeg psa na dolazak bebe, na način da ga naučite da mora poštivati to malo stvorenje. Sa pripremama trebate početi vrlo rano! Ukoliko slučajno imate psa koji je jako vezan za vas i kojem teško pada svako odvajanje od vas, trebali bi neko vrije se malo distancirati […]

Prije dolaska novog člana u obitelj, trebate pripremiti vašeg psa na dolazak bebe, na način da ga naučite da mora poštivati to malo stvorenje. Sa pripremama trebate početi vrlo rano! Ukoliko slučajno imate psa koji je jako vezan za vas i kojem teško pada svako odvajanje od vas, trebali bi neko vrije se malo distancirati od njega.

dijete pas

To ne znači da ga ostavite negdje i da se uopće ne vidite, nego da se samo prema njemu držite malo rezerviranije, kako kada dođe beba ne bi doživio šok. Nemojte mu dopuštati da vas prati po cijelom stanu gdje god vi išli, morate ga naučiti da i sam može imati svoju sigurnost i mir, bez da bude uz svaki vaš korak.

Kada se dijete rodi, prije njegovog dolaska kući, neka netko od vaših bližnjih donese komad odjeće od bebe, kako bi ju vaš pas mogao ponjuškati i zapamtiti miris. Na taj način pas će upoznati vaše dijete i prije nego što ga vidi.

No, jako je bitno na koji način ćete mu dati da ponjuška komad odjeće! Prvo se udaljite od njega pa neka ga njuši sa te udaljenosti, nakon nekoliko minuta ga pozovite da dođe malo bliže, kako bi sa te udaljenosti ponjušio odjeću, na kraju ga pozovite na onu udaljenost do koje će smjeti prići djetetu. Prije dolaska djeteta psa učite da bude smireno podložan, jer takav mora biti kada dođe dijete. Tek kada se pas nađe u tom stanju, nagradite ga i jako pohvalite.

Kada dijete stigne kući, nikako nemojte upoznavati psa i dijete vani. Pas neka bude vani dok vi sa djetetom ne uđete unutra, tek kada uđete unutra pozovite psa. Psu na taj način dajete do znanja da je to djetetova kuća. Psa i dijete upoznavajte postepeno. Prvo psu pokažite dijete s drugog kraja prostorije, pa mu nakon toga malo po malo dopuštajte da priđe bliže. Da bi ovaj proces uspio, morate biti jako smireni i samouvjereni. Samo na ovaj način vaš pas će poštivati vaše dijete i prihvatiti ga kao dio vas.

Dok se tako pas s vremenom navikava na dijete, vi ćete morati naučiti i pokazati djetetu kako se poštuje pas. Nadzor je ovoj priči od velike važnosti! Neka pas nikada ne bude pored djeteta koje uči hodati i koje je puno fizičke energije. Morate naučiti svoje dijete da ne smiju psa potezati za rep i uši, te da se ne smiju nadmetati sa psom u povlačenju nekog predmeta.

Nikada ne dopustite da dijete bude grubo prema psu! Stalno ponavljajte kako se treba ponašati prema psu, kako bi bilje i brže naučilo pravila ponašanja sa psom. Na taj način će i vaš pas vidjeti da mu dijete neće nauditi, te da mu ne predstavlja nikakvu opasnost.

Naučite od početka svoje dijete kako se treba ponašati sa psom ili čoporom pasa, za cijeli život će vam biti zahvalni i dijete i psi!

Foto: zenner/freeimages

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross