0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
18. lipnja 2018.

Priprema za sigurno putovanje

Piše Ana Zibar
Kada se spremate na putovanje uvijek jedno mjesto u koferu rezervirajte za torbicu sa lijekovima koji bi vam mogli zatrebati. Torbica sa lijekovima bi trebala sadržavati osnovne lijekove poput krema nakon uboda, antiseptika, dezinfekcijski sprej, hladni sprej u slučaju ozljeda, flastere i toplomjer. Za vrijeme putovanja se mogu javiti i prve mučnine kao posljedica vožnje, […]

Kada se spremate na putovanje uvijek jedno mjesto u koferu rezervirajte za torbicu sa lijekovima koji bi vam mogli zatrebati. Torbica sa lijekovima bi trebala sadržavati osnovne lijekove poput krema nakon uboda, antiseptika, dezinfekcijski sprej, hladni sprej u slučaju ozljeda, flastere i toplomjer.

Za vrijeme putovanja se mogu javiti i prve mučnine kao posljedica vožnje, a to se najčešće događa djeci nakon godine dana starosti. Na nekoliko načina možete olakšati djetetu, ali nažalost ni jedan nije u potpunosti učinkovit.

Prije puta dijete ne bi trebalo piti tekućinu, a vi se pobrinite da vozite polako bez naglij skretanja i kočenja. Na put nemojte kretati nakon obroka, a ako je dijete gladno neka gricka suhu hranu. Provjetrite automobil i izbjegavajte bilo kakve mirise.

Zaštita od komaraca

Sa ljetom dolaze i komarci koji bi vas mogli izluditi, a kako bi se zaštitili savjetuje se da na prozore stavite zaštitnu mrežicu, ali i da ju stavite na krevetići na kojem dijete spava, kako bi ga zaštitili.

Izbjegavajte paljenje svjetla nakon zalaska sunca, a večernje šetnje izbjegavajte pola sata prije zalaska sunca i pola sata nakon zalaska sunca.

Izbjegavajte stajaću vodu, drveća sa zrelim plodovima i procvalo žbunje jer na tim mjestima obitavaju komarci.

Liječenje uboda

Ako vas komarac ipak upikne, na ubod stavite kockicu leda kako bi ublažili svrbež i crvenilo, a možete ga i namazati kremom koja je namijenjena koži nakon uboda.

Izbjegavajte izlaganje suncu od 10-17h, a ako se ipak pojave opekline što prije ih namažite kremom protiv opeklina. Opekline bole, a koža je crvena i zategnuta pa ju treba umiriti.

Ako dođe do opeklina ne smije se više boraviti na suncu sve dok opekline u potpunosti ne zacijele. Prilikom boravljenja na otvorenom kada je sunce najjače pokušajte što više biti u hladu i nosite zaštitnu prozračnu odjeću. Ukoliko se uz opekline pojavi i temperatura odmah posjetite liječnika.

Ugriz krpelja

U slučju ugriza krpelja što prije ga izvadite bez kidanja, gnječenja ili čupanja. Čim uočite krpelja trebate ga odstraniti, a ako vas je strah obratite se stručnoj osobi u najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Prilikom vađenja krpelja ne smijete na krpelja stavljati ulje, alkohol ili benzin već samog krpelja jednostavno odstraniti pincetom koja mora biti skroz blizu kože.

Kada krpelja odstranite trebate dezinficirati mjesto uboda, a ako prilikom vađenja ostane glava krpelja što prije posjetite liječnika.

Nakon ugriza krpelja promatrajte cijelo tijelo još sljedećih mjesec dana, a ako se na mjestu ugriza pojavi crvenilo znači da vam je potrebno liječenje. Liječenje uključuje antibiotike koji će vas potpuno izliječiti.

Ubod bumbara, ose ili pčele zna biti jako bolan, a ono što nakon uboda trebate napraviti je odmah izvaditi žalac i ne gnječiti ga kako otrov ne bi otišao još dublje u kožu.

Ubodi ovih insekata mogu uzrokovati alergijske reakcije pa malo pripazite. Ako vas upikne stršljan, odmah se javite liječniku.

Foto: PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross