0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
29. kolovoza 2017.

Pripreme za budućnost

Piše Ana Zibar
Kako bi dijete pripremili za budućnost potrebno ga je učiti da se prilagodi i da se pripremi za bilo kakvu situaciju pritom se ne pripremajući za ništa konkretno. Da bi se dijete pripremilo na budućnost zapravo mu je potrebno skup vještina koje će ga najbolje pripremiti, a u nastavku vam donosim neke od njih. Ukoliko […]

Kako bi dijete pripremili za budućnost potrebno ga je učiti da se prilagodi i da se pripremi za bilo kakvu situaciju pritom se ne pripremajući za ništa konkretno. Da bi se dijete pripremilo na budućnost zapravo mu je potrebno skup vještina koje će ga najbolje pripremiti, a u nastavku vam donosim neke od njih.

Ukoliko dijete zna riješiti problem onda znači da se može i snaći u nekim izazovnim situacijama. Nove situacije su ponekad zastrašujuće, ali ih je potrebno gledati kao problem koji se treba riješiti. Dijete treba učiti da riješava probleme na način da koristi već postojeća riješenja nekog jednostavnijeg problema i prilagodi ih za riješavanje nekog složenijeg problema.

Neka dijete samo riješi neki jednostavniji problem, a vi mu nemojte raditi medvjeđu uslugu i skraćivati mu put do riješenja. Pustite dijete da se samo nosi sa problemima i na kraju ga nagradite za napor koji je uložilo na riješavanje. Na taj način će dijete dobiti povjerenje u svoje sposobnosti i lakše će se suočavati sa novim životnim izazovima.

Strast je glavna za poticanje da se ide prema naprijed, a ne disciplina, motivacija, ciljevi ili nagrade. Ono što osobu najviše usrećuje upravo na to je fokusirana i tome se najviše posvećuje. Potrebno je djetetu pomoći da nađe stvari koje ga najviše vesele i koje kod njega bude strast kako bi uživao u onome što radi. Nikada nemojte obeshrabrivati niti jedan djetetov interes već ga podržite i potaknite.

Kako bi dijete naučilo biti sretno ne smije mu se u svemu udovoljavati, olakšavati mu i štititi ga od svega, jer ukoliko se to radi kada dijete odraste neće znati na koji način biti sretan.

Dijete se na taj način uči vezati uz osobu i počinje tražiti sreću u internetu, hrani i igricama. Zato ga je potrebno od najranijih dana učiti kako da bude sretno samo sa sobom.

Najbolje je djetetu pružiti malo samo sve od najmlađeg uzrasta i pustiti ga da se samo igra, čita, zamišlja, itd. Samo na taj način će dijete imati najvredniju sposobnost. Djetetu je potrebna privatnost onoliko koliko su mu potrebni i zajednički trenuci.

Uglavno djeca rastu u sredini u kojoj su svi isti od uzgleda do ponašanja, pa ne čudi da kada se nađu u situaciji gdje se susretnu s različitim ljudima ostanu šokirani, uznemireni i iznenađeni što u njima probuđuje strah.

Iz tog razloga se savjetuje dijete izlagati različitostima poput druge seksualne orijentacije, druge rase i druge vjere. Neka dijete vidi kako je potpuno normalno da nisu svi isti i da različitost zapravo život čini ljepšim.

Svakodnevno se osoba susreće sa raznim projektima koje treba napraviti i koje treba završiti u određenom roku. Pod raznim projektima se misli na organizaciju puta sa obitelji, pisanja zadaće, predstavljanju novog projekta, itd.

Bilo bi dobro kada bi dijete sudjelovalo u nekim vašim projektima kako bi se učilo, a svemrenom ga trebate ostavljati sve više samog kako bi se naučilo samo sve dovesti do kraja.

Jedna od najvažnijih osobina je suosjećanje koje je osobi potrebno kako bi ona dobro funkcionirala sa drugim ljudima, kako bi bila sretna onda kada su drugi sretni i kako bi se brinula za druge prije nego za sebe.

Budite djetetu uzor i pokažite mu kako suosjećate s njim i s drugima. Pokažite empatiju na način što ćete pitati dijete da izrazi svoje mišljenje o osjećajima drugih i da ga pitate što misli kako se netko drugi osjeća.

Kada god uhvatite priliku pokažite djetetu kako može umanjiti tugu i bol drugih i kako ih može učiniti zadovoljnijim i sretnijima, što će mu se jednom svakako vratiti.

Učite dijete da se što više oslanja samo na sebe te ga malo po malo potičite da radi samostalno. Učite dijete kako da nešto radi, pomozite mu, pokažite i smanjite pomaganje kako bi na kraju moglo samo napraviti ono što treba.

Pružite mu podršku i potaknite ga na način da mu omogućite da osjeti vlastiti uspjeh i da popravi pogreške koje je napravilo. Kada jednom dijete nauči biti samostalno neće mu više biti potrebno da mu se govori kako nešto treba napraviti.

Jedna od najvažnijih vještina za vrijeme odrastanja je suočavanje s promjenama jer se svijet mijenja iz dana u dan. Ako dijete nauči prihvaćati promjene, uspjeravati ih i upravljati njima biti će sretno i ispunjeno.

Ta se vještina uči kroz cijeli život, a djetetu se mora pokazati da su promjene uredu i da se uvijek može prilagoditi novim uvjetima. Život je jedna avantura u kojoj neće uvijek biti onako kako se zamišlja i u kojoj će se često morati mijenjati planovi.

Prilikom učenja djetetu će od najveće koristi biti da mu roditelji postavljaju pitanja. Roditelji su ti koji trebaju dijete naučiti osnovne stvari, a ostale će naučiti samo kroz život.

Postavljanje pitanja se kod djece javlja prirodno, a na roditeljima je da dijete potaknu i ohrabre da nastave pitati sve što ih zanima. Najbolji način je da kada se sa djetetom nađete u novoj situaciji vi postavite djetetu pitanje i sa djetetom pronađete odgovore.

Vi ste djetetu najbolji primjer za učenje, a kada dijete samo postavi pitanje trebate ga za to i nagraditi. Svakako obratite pažnju na svoju reakciju i nikako nemojte grditi dijete ukoliko je pitanje koje je postavilo neugodno. Uvijek imajte na umu da dijete postavlja pitanje jer ima želju za znanjem, a vi ste ti koji ga trebate naučiti novim stvarima.

Foto: dagon/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

12. veljače 2016.
27. ožujka 2017.
15. veljače 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross