0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
8. studenoga 2014.

Problemi novopečenih roditelja

Piše Ana Zibar
Najpoznatija psihička bolest koja najčešće pogađa novopečene majke je post porođajna depresija. No, osim nje postoje i druge psihičke bolesti, koje osim novopečenih majki, mogu pogoditi i novopečene očeve. Na te se bolesti uglavnom ne obraća velika pozornost. U nastavku vam donosim neke od njih :*   Niski prihodi su jedni od uzroka perinatalnog psihičkog […]

Najpoznatija psihička bolest koja najčešće pogađa novopečene majke je post porođajna depresija. No, osim nje postoje i druge psihičke bolesti, koje osim novopečenih majki, mogu pogoditi i novopečene očeve. Na te se bolesti uglavnom ne obraća velika pozornost. U nastavku vam donosim neke od njih :*

problemi roditelja

 

Niski prihodi su jedni od uzroka perinatalnog psihičkog poremećaja. Oni djeluju na mentalno zdravlje, a svatko je zbog niskih prihoda barem jednom u životu imao psihičkih problema. Mnoge obitelji bore se sa malom količinom prihoda i siromaštvom. Problemi najviše nastupaju kada počnu očekivanja od roditelja, koja oni zbog niskih primanja ne mogu omogućiti.

Pritisak roditeljima predstavlja želja da budu super mame i tate. Ta želja može uzrokovati perinatalni psihički poremećaj nekoliko tjedana prije, tijekom i nakon poroda. U tom razdoblju oba roditelja trebaju obratiti pozornost na svoje mentalno zdravlje. U takvom stanju trebate se osvrnuti na sve posljedice, ne samo na depresiju. Kada se beba rodi, osim depresije mogu se javiti posttraumatski stresni poremećaj, tjeskoba, bipolarni poremećaj i psihoza.

Usklađivanje obiteljskog i poslovnog života najčešće muči roditelje koji imaju primanja srednje klase. Taj pritisak može ugroziti mentalno zdravlje! Ako nije sve onako kako ste vi zamislili i ako radite u firmi koja nije familijarno raspoložena prema svojim radnicima, nemojte osjećati neuspjeh.

Strah za osiguranje djeteta je jedan od najvećih uzroka perinatalnog poremećaja. Pod taj strah se misli na način kako podići dijete, kako mu priuštiti sve što mu treba, posebice ono najosnovnije, kako mu pružiti odgovarajuću i kvalitetnu skrb, sigurno okruženje, mjesto za stanovanje i pouzdan i siguran prijevoz.

Pružite potporu novopečenim roditeljima!

Nakon rođenja bebe svi se uglavnom osvrću samo na majku i dijete, a oca nitko ne pita kako je i kako mu je na poslu. Oba novopečena roditelja treba jednako podržati i pružiti im podršku i pomoć koja im je jako potrebna, posebice na samom početku.

Najteže razdoblje za roditelje kreće od posljednjih tjedana trudnoće i uglavnom završava krajem prve godine djeteta. Ako želite pomoći novopečenim roditeljima, za početak smanjite pritisak na njih i budite im podrška u svakom trenutku.

Novopečeni roditelji smanjite svoja očekivanja i ne opterečujte se očekivanjima drugih, a niti se ne uspoređujte sa drugim roditeljima! Pohvalno je težiti savršenstvu, ali i za to savršenstvo treba proći vremena, zato ga pustite da prođe. Dok to vrijeme prolazi ne odbijajte tuđu pomoć! I zapamtite savršeni ste onakvi kakvi jeste, sa svim svojim manama i vrlinama :*

Foto: simmbarb/freeimages

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross