0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
14. studenoga 2014.

Problemi s vidom

Piše Ana Zibar
Roditelji uglavnom ne mogu prepoznati da li njihovo dijete dobro vidi, te da li ima problema sa očima. No, rano otkrivanje tih poremećaja je presudno za lakše i uspješnije liječenje. U nastavku ću vam opisati znakove kratkovidnosti i dalekovidnosti, te kako ih najlakše možete prepoznati i na vrijeme pomoći djetetu.   Statistike kažu da svako […]

Roditelji uglavnom ne mogu prepoznati da li njihovo dijete dobro vidi, te da li ima problema sa očima. No, rano otkrivanje tih poremećaja je presudno za lakše i uspješnije liječenje. U nastavku ću vam opisati znakove kratkovidnosti i dalekovidnosti, te kako ih najlakše možete prepoznati i na vrijeme pomoći djetetu.
naočale

 

Statistike kažu da svako dijete dnevno provede 3h pred ekranom. Pod ekranom se misli na računalo, televiziju, tablet i mobitel. Današnja djeca provode nažalost više vremena pred razno raznim ekranima, nego u igri sa roditeljima ili drugom djecom.

Kratkovidnost je kod djece najčešće nasljedna, no i gledanje ekrana izbliza može dovesti do zamora i suhoće oka. Zamor i suhoća oka s vremenom dovode do kratkovidnosti. Ukoliko dijete napreže oči kako bi bolje vidjelo, treba otići na pregled kod liječnika.

Kratkovidnost kod djece možete prepoznati i ako dijete često zatvara jedno oko, ako mu bježi oko, ako sjedi blizu televizora kako bi vidjelo, ako neprirodno drži glavu i ako često trlja oči. Ako kratkovidnost otkrijete prije 14. godine, velike su šanse da će kratkovidnost u potpunosti nestati, jer su oči još uvijek u razvoju.

Dalekovidnost se prepoznaje kada se predmeti u blizini vide mutno i nejasno. Dalekovidnost najčešće dolazi sa godinama, tijekom starenja, ali može biti i nasljedna pa se razviti već kod rođenja.

Dalekovidnost je jako važno prepoznati kod djece od dvije do četiri godine, jer se ranim otkrivanjem mogu ukloniti štetne posljedice. Svaki roditelj bi trebao što prije odvesti svoje dijete na oftalmološki pregled, posebice ako sumnja u djetetov vid.

Oftalmolozi preporučuju roditeljima da dijete dovedu na prvi oftalmološki pregled prije treće godine, pa čak i ako vam se čini da je sa vidom sve u redu. U razdoblju do treće godine djeteta se još uvijek formiraju vidne funkcije, pa i ako dođe do mogućeg poremećaja u tom razdoblju, on će se lako izliječiti.

Foto: benipop, thea0211/freeimages

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

2. veljače 2015.
30. srpnja 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross