0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
23. svibnja 2018.

Prvi odlazak kod zubara

Piše Ana Zibar
Kako bi dijete pripremili za prvi odlazak zubaru možete s njim igrati neku simboličku igru u kojoj ćete vi biti zubar, a dijete pacijent i obrnuto. Nikako nemojte govoriti djetetu da popravljanje zubi ne boli jer ako vidi da to nije istina više vam ništa neće vjerovati. Većina odraslih se boji odlaska zubaru i koliko […]

Kako bi dijete pripremili za prvi odlazak zubaru možete s njim igrati neku simboličku igru u kojoj ćete vi biti zubar, a dijete pacijent i obrnuto. Nikako nemojte govoriti djetetu da popravljanje zubi ne boli jer ako vidi da to nije istina više vam ništa neće vjerovati.

Većina odraslih se boji odlaska zubaru i koliko god odlazak zubaru bio nužan dio brige o zdravlju, nerado ga posjećuju. I zato se trebate potruditi da dijete što bezbolnije obavi prvi pregled zubi jer je to ključno za stvaranje dobrog odnosa između djeteta i zubara.

Stomatolozi preporučaju prvi pregled obaviti već u dobi od godine dana jer tada dijete još uvijek ima sve zdrave zube.

Priprema djeteta

Važno je dobro pripremiti dijete, ali i stomatologa kojeg ste izabrali za svoje dijete. Stomatologa je najbolje obavijestiti da ćete dijete dovesti na prvi pregled i dogovoriti samo upoznavanje s ordinacijom i opremom. Možete stomatologu i dati neke informacije o djetetu tipa ide li u vrtić, koju igračku najviše voli i ima li kućnog ljubimca. Na taj način će se dijete ugodnije osjećati pri prvom susretu i steći će osjećaj povjerenja.

Prije nego dijete odvedete na pregled razgovarajte s njim o važnosti zdravih zubi, na način da mu čitate slikovnice koje govore o odlasku zubaru, higijeni zuba i svemu što se kod zubara događa i nalazi.

Nikako nemojte preuveličavati važnost posjete zubaru, ali ga niti banalizirati nego o tome pričajte kao o sastavnoj aktivnosti brige o vlastitom zdravlju.

Strah od zubara

Ako se vi bojite zubara nikako nemojte taj strah pokazivati pred djetetom, niti mu pričati o tome jer dijete uči od vas, vi ste mu prvi primjer, pa ako ne želite da mu bude kao vama potrudite se pomoći mu da mu bude bolje nego vama.

Roditelji najčešće griješe u trenucima kada djeci govore kako popravljanje zuba ne boli, a samo zato da ih dobe na pregled. To nije poželjno jer u većini slučajeva to nije istina i popravak zuba je bolan.

Zato bi najbolje bilo reći da idete samo na upoznavanje sa stomatologom i da ćete o bolovima razgovarati onda kada će biti potreban popravak zuba.

Popravak zuba

Onda kada se dijetetu kaže da popravak zuba ne boli, zapravo ga se dovodi u situaciju da stvori nepovjerenje prema vama i stomatologu. Jer će dijete prije ili kasnije prilikom popravka zuba osjetiti bol što onda može rezultirati odbijanjem odlaska stomatologu ili neotvaranjem usta prilikom pokušaja popravka.

Još jedan sastavni dio pripreme odlaska zubaru treba biti posjet stomatološkoj ordinaciji. Posjet je najbolje dogovoriti onda kada je dijete najspremnije i najodmornije za suradnju. Nikako dijete nemojte siliti na bilo koju radnju, već ga slijedite i budite strpljivi.

Najbolje bi bilo da prvo roditelj sjedne na zubarski stolac i obavi pregled zubi ili neki manji zahvat, a tek nakon toga djetetu ponudite da sjedne.

Bez prisile

Ako dijete ne želi sjesti ponudite mu da sjedne s vama, a ako uopće ne želi sjesti nemojte ga siliti na ništa. Uvijek možete doći i drugi puta.

Zgodno je i da se prvi posjeti zubaru zabilježe fotoaparatom, a dobivenim fotkama možete napraviti vlastitu slikovnicu posjeta zubaru koju ćete onda redovito listati, što dijetetu može pomoći u svladavanju strahova.

Svakako budite strpljivi i poštujte svoje dijete i njegove strahove, kako na kraju ne bi imalo negativna sjećanja vezana uz prvi pregled zubi.

Foto: Nicholas Sales/FreeImages

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross