0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
22. kolovoza 2016.

Prvo odvajanje djeteta od roditelja

Piše Ana Zibar
Prvo djetetovo odvajanje od roditelja su najčešće jaslice ili vrtić, naravno pod tim mislim na malo dulje odvajanje. U tim prvim odvajanjima djeca se susreću sa velikim brojem nepoznatih ljudi. Za neku djecu prvo odvajanje je izrazito traumatična situacija, a ujedno je onda automatski i za roditelje. Odvajanje je ispunjeno naporima i strahom od odvajanja, […]

Prvo djetetovo odvajanje od roditelja su najčešće jaslice ili vrtić, naravno pod tim mislim na malo dulje odvajanje. U tim prvim odvajanjima djeca se susreću sa velikim brojem nepoznatih ljudi. Za neku djecu prvo odvajanje je izrazito traumatična situacija, a ujedno je onda automatski i za roditelje. Odvajanje je ispunjeno naporima i strahom od odvajanja, kako bi se dijete što bolje prilagodilo novoj situaciji.

dijete

Kada dijete dođe u svoju grupu u kojoj će biti svaki dan, u potpunosti se mijenja njegov dosadašnji način života. U jaslicama i vrtiću dijete uspostavlja socijalne kontakte, upoznaje veću skupinu djece i razvija komunikaciju, kako sa odgojiteljima, tako i sa drugom djecom.

Kako bi dijete pokazalo svoju tugu zbog razdvajanja, ono plače ili protestira na neki drugi način, u tim trenucima djetetu se javlja separacijska anksioznost. Djetetu je jako teško objasniti da će se roditelj vratiti, te se 99% djece osjeća ostavljeno.

U maloj dozi separacijska anksioznost je potpuno normalna, jer se zapravo kroz anskioznost pokazuje da dijete i roditelj imaju dobar odnos, te da je njihova veza kvalitetna. Na koji način će se vaše dijete prilagoditi ovisi o stupnju njegovog razvoja, njegovom zdravstvenom stanju, individualnim osobinama, dobi i obiteljskoj atmosferi u kojoj dijete živi.

Djeca koje se teže prilagođavaju okolini su djeca koja imaju već negativna iskustva vezana za odvajanje od roditelja, emocionalno labilna djeca i djeca koja su egocentrična i nesamostalna.

Osnovni tipovi adaptacije su laka, srednje teška i teška adaptacija!

U lakoj adaptaciji dijete ima normalnu reakciju na promjene okoline. Ta djeca su stvorila stabilnu emocionalnu vezu sa roditeljima i imaju optimalne odgojne uvjete. Takva djeca se na jaslice ili vrtić prilagođavaju kroz 10 do 15 dana.

U srednje teškoj adaptaciji se djeca prilagođavaju jaslicama ili vrtiću kroz 30 dana.

U teškoj adaptaciji dijete se može prilagođavati i 2-6mj. Toj djeci nikako ne ide u prilog, ukoliko se za vrijeme adaptacije razbole, jer onda kreću ponovo sve ispočetka. Kod takve djece se u trenucima separacija zna javiti regresija, što znači da dijete ponovo može tražiti dudu, piškiti u gaće, itd. Sve što već odavno ne radi...

Neka pak djeca odbijaju spavati, neka često oboljevaju, neka postaju agresivna, neka povučena, neka samo plaču, neka odbijaju hranu, a neka imaju probavne smetnje. Kako koje dijete, svako drugačije reagira.

Sva ta ponašanja su faza adaptacije, te će nestati nakon nekog vremena. Važno je znati da adaptacija nije gotova onda kada dijete prestane plakati, nego kada dijete počne izražavati svoje misli i osjećaje, koji su pozitivni, a koji se tiču jaslica ili vrtića.

Foto: OmarMedinaMD/Pixabay

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

16. siječnja 2015.
16. kolovoza 2017.
30. travnja 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross