0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
18. studenoga 2014.

Psihomotorički razvoj djeteta do 3. godine

Piše Ana Zibar
Komentari ponekih roditelja znaju biti poput "naša beba samo jede i spava" ili "naša beba je toliko tiha, da ju jedva čujemo". Koliko god ti komentari divno i poželjno zvučali, pitanje je koliko je takvo ponašanje djeteta ustvari dobro za njegov daljnji razvoj. U prvim mjesecima djetetovog života kretanje bebe je ograničeno, ali to ne […]

Komentari ponekih roditelja znaju biti poput "naša beba samo jede i spava" ili "naša beba je toliko tiha, da ju jedva čujemo". Koliko god ti komentari divno i poželjno zvučali, pitanje je koliko je takvo ponašanje djeteta ustvari dobro za njegov daljnji razvoj.

razvoj djeteta

U prvim mjesecima djetetovog života kretanje bebe je ograničeno, ali to ne znači da bebi kretanje nije prijeko potrebno. Mozak djeteta upija informacije, dojmove i osjećaje poput spužve, a uči sve kroz pokrete, dodire i poglede. Preko jezika, kože, oka, nosa i uha, dijete razvrstava signale okoline i upoznaje svijet. Koliko ponudite svome djetetu, toliko će ono primiti i razvijati svoj potencijal.

Pokret je za djetetovo učenje puno važniji nego što mnogi roditelji misle. Dijete koje se kreće je zdravije, bolje spava i u boljoj je kondiciji. Pokret najviše potiče neuronsku stimulaciju, a ona je glavni ključ za zdravi razvoj mozga.

Bebin razvoj kreće iz ležećeg, pa sjedećeg, pa puzećeg i na kraju stojećeg položaja, a taj put nije nimalo jednostavan. Mijenjanjem svih tih položaja beba mijenja sliku o sebi i prostoru oko sebe. Sa svakim novim iskustvom djetetu se stvaraju novi spojevi u mozgu, koji su veliki potencijal za kasnije pamćenje i učenje. Svaki rani poticaj kao što je raznolikost oblika i boja, glazba, govor i motoričke sposobnosti, oblikuje mozak.

0-3 mj

U toj dobi dijete spoznaje okolinu pomoću sluha, dodira i vida. U ovom periodu birajte igre u koje je uključen fizički kontakt s djetetom. Prisnost s djetetom poboljšava i ubrzava razvoj tako male bebe.

4-6 mj

U ovoj dobi dijete sve više djeluje na prostor oko sebe i postaje aktivnije. Počinje pružati ruke i noge prema igračkama, primjećuje različite predmete, njihovu teksturu, boju, okus i zvuk. Poneke bebe se uspiju i zakotrljati prema predmetu ili osobi do koje žele stići.

7-9 mj 

U ovoj dobi beba je u stalnom pokretu i stalno traži nova iskustva i poticaje. U ovoj dobi dijete je potrebno držati neprestano na oku. Mnogi roditelji u toj dobi, zbog sigurnosti, smješta svoju bebu u dječji vrtić ili dječji stolac, ali na taj način se ograničava aktivan prostor bebe i koči se proces razvoja.

9-12 mj

Ovo je razdoblje kada je tijelo bebe u završnoj pripremi, te je spremno za prve korake i prve riječi. U ovom razdoblju dijete može u trenutku promijeniti položaje poput klečanja, sjedenja, stajanja i hodanja.

Motorički razvoj djeteta potiče mentalni razvoj djeteta, ali isto tako mentalni razvoj djeteta potiče motorički razvoj djeteta, tako da jedan bez drugog ne mogu. Znatiželjno dijete stalno istražuje nove mogućnosti i stalno ispituje, na taj način stječe nove spoznaje. Zato pomognite svom djetetu da uspješno razvija svoj mozak.

Foto: simmbarb/freeimages

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
20. travnja 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross