0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
3. kolovoza 2016.

Pucanje za vrijeme poroda

Piše Ana Zibar
Danas sam vam pripremila tekst u kojem ću vam pisati o epiziotomiji, te zašto je ona zapravo opasna i štetna. Prirodan porod bez kirurškog rezanja i bez spontanog pucanja međice, je zapravo najbolji izbor. Najčešći mitovi o pucanju međice su uglavnom oni koji govore da je dijete preveliko, majka preuska i istiskivanje prebrzo... Najvažniji je […]

Danas sam vam pripremila tekst u kojem ću vam pisati o epiziotomiji, te zašto je ona zapravo opasna i štetna. Prirodan porod bez kirurškog rezanja i bez spontanog pucanja međice, je zapravo najbolji izbor.

porod

Najčešći mitovi o pucanju međice su uglavnom oni koji govore da je dijete preveliko, majka preuska i istiskivanje prebrzo... Najvažniji je zapravo položaj rodilje! Kod nas je popularan ležeći položaj, koji je zapravo najgori položaj za rađanje. Pri ležećem položaju otvor zdjelice je manji, te je tkivo neprirodno rastegnuto.

Kada se još pri tome skvrće ženine noge, dolazi do još neprirodnijeg rastezanja vaginalnog tkiva. Sa potisnutim nogama prema nazad, tkivo postaje krajnje napeto. Kada međica pobijeli, znači da je na granici pucanja, pa babice kažu neka žena prestane tiskati, te primjenjuju kontra pritisak na tom području. S druge strane ukoliko je na porodu prisutan liječnik, on će reći da tiskate, pa da će poslije sašiti ranu.

99% žena koje rađaju u ležećem položaju pucaju, te im se radi epiziotomija. Prvorotke skoro uvijek imaju epiziotomiju, do čega dolazi zbog položaja rađanja. Žene koje prilikom poroda ne koriste lijekove protiv bolova imaju najveći postotak neoštećene međice, a žene sa epiduralnom imaju najveći postotak epiziotomije.

Potpuno neoštećena međica je moguća ukoliko žena rađa u polusjedećem položaju. Najbolji faktor u sprečavanju oštećenja međice je položaj koji žena zauzima u trenucima izgone. Možete čak birati nekoliko položaja 🙂

 1. Čučeći položaj omogućava maksimalan pritisak s unutarnje strane zdjelice, te istovremeno dovodi do najmanjeg mišićnog naprezanja. U čučećem se položaju otvor zdjelice povećava za 30%, te stvara više prostora za novorođenče. Međica ostaje opuštena i najmanje se ošteti. Žena je najviše otvorena u čučećem položaju, a sposobnost tiskanja je maksimalna. U ovom položaju je potaknuta pravilna rotacija glave djeteta, kao i njegov izgon, a da pri tome trtična kost nije na putu.
 2. Ležanje na boku sa jednom podignutom nogom je dobro, ako žena ima problema sa krvnim tlakom i ako je umorna.
 3. Klečeći položaj podupire gornji dio leđa, te oslobađa bolove u leđima.
 4. Klečeći na sve četiri ima prednost zbog sile teže i olakšava bol u leđima.

Najbolji način da žena čučne je da partner sjedne na stolac, a žena da čučne između njegovih nogu. Oslanjajući se nadlakticama na njegove noge, a može se osloniti i leđima na partnera.

Najbolji položaj rađanja koji spriječava pucanje je položaj na sve četiri ili klečeći položaj. Položaj na boku je bolji od ležanja na leđima, ali nije najbolji. Kada žena kleći raskorak joj treba biti u širini ramena, te koljena trebaju biti usmjerena prema naprijed. U ovom je položaju beba najbolje opskrbljena kisikom, rodilji je ugodnije, minimalna je mogućnost puknuća, te je najveće opuštenost međice i promjer otvora zdjelice.

U drugom porođajnom dobu porod traje od nekoliko minuta do tri sata. Nakon 3 sata se smatra da je porod produžen, te je potrebno medicinsko promatranje. U tim trenucima morate biti uporni i strpljivi. Ukoliko žena može i dalje učinkovito tiskati i ako beba dobro podnosi trudove, nema potrebe za intervencijom. Pomoći vam može kretanje ili promjena položaja, ali i smanjivanje lijekova protiv bolova. Intervencija je potrebna ukoliko lijekovi smanjuju sposobnost rodilje da tiska, plod pati i ukoliko je rodilja iscrpljena.

U drugom porođajnom dobu je potrebno tiskati samo 5 do 7 sekundi u komadu, dok glavica polagano izlazi. Izbjegavajte jako tiskanje, te nemojte tiskati 10 sekundi i zadržavati zrak. Kada glavica prođe kroz zdjelicu počinje se rastezati međica i to tkivo zadržava dijete od izlaska. Međicu možete zaštititi kontrolom tiskanja, te pritiskom ruke babice na perineum.

Prilikom izlaska same glavice, spustite ruke, tako da same uz trudove kontrolirate njen polagani izlazak, bez pucanja perineuma. Bilo bi poželjno da koristite ogledalo, pa gledate kako glavica izlazi, a dodirnite ju kako bi potaknuli donje djelotvorne porođajne trudove.

Ukoliko osjetite da vas jako peče, ne tiskajte nekoliko trudova. U tim trenucima radije dišite! Najčešće do pucanja međice dolazi zbog prebrzog izlaska djeteta. U trenutku kada osjetite jaku želju za istiskivanjem djeteta, zapravo trebate prestati tiskati, te prestati naprezati maternicu. Neka maternica sama obavi svoj posao i izgura dijete van. Na taj način će okolno tkivo dobiti dovoljno vremena da se rastegne oko glavice, te će rodilja proći bez ogrebotine.

Kada osjetite jaku napetost i pečenje u drugom porođajnom dobu, izbjegavajte direktno tiskati. Tiskajte samo onda kada osjetite trudove, te što manje naprežite mišiće. Nemojte se odgurivati stopalima i ne privlačite noge, jer ćete na taj način pojačati mišićnu napetost. Izbjegavajte rađanje u ležećem ipoluležećem položaju, jer ti položaji smanjuju veličinu vaše zdjelice i njenu sposobnost otvaranja.

Ne zadržavajte dah za vrijeme tiskanja, jer na taj način uzrokujete refleks sužavanja vaginalnih mišića. Ukoliko ste već imali mnapuknuće ili epiziotomiju koja vas još uvijek smta, potražite savjet liječnika. U tim slučajevima pomažu duboka masaža, vježbe i ultrazvuk. Vjerujte u svoje tijelo i nemojte gubiti samopouzdanje. Vaše tijelo je stvaralo novo biće, čuvalo ga i hranilo, pa je isto tako i sposobno donijeti ga na ovaj svijet!

Pripreme za porod

 • stretching za trudnice koji će vas relaksirati i pomoći vam da postignete odlični mišićni tonus cijelog tijela
 • uravnotežena i dobra hrana kako bi se koža rastegla puno lakše
 • perinealna masaža kojom se 6 tjedana prije termina masira međica kako bi se rastegnulo perinealno područje
 • Kegelove vježbe koje pomažu održavanju tonusa mišića i kontrolirano ih opuštaju, te potiču cirkulaciju

Na dan poroda

 • mjenjajte položaj, najbolje je da čučite, te da rađate u privatnoj prostoriji u polumraku
 • pomozite si homeopatijom
 • napomenite da ne želite epiziotomiju
 • masirajte međicu za vrijeme poroda
 • duboko dišite

Kada glavica krene van, žena ima potrebu za stiskanjem, ali baš tada treba samo duboko disati i pustiti trudovima i maternici da naprave svoje. To su najteži trenuci poroda, ali se isplate. Međica je elastično tkivo koje se rasteže, zato ga nema potrebe rezati, jer se samo može raširiti ako mu date dovoljno vremena.

Foto: Greyerbaby/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

22. siječnja 2019.
1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross