0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
22. lipnja 2017.

Puštanje kornjača

Piše Ana Zibar
Centar za oporavak morskih kornjača održao je godišnje puštanje morskih kornjača u more u petak 16. lipnja 2017. godine u 19 sati na plaži Svjetionik na pulskoj Verudeli.   Program je započeo kratkim uvodom o radu Centra za oporavak morskih kornjača, zanimljivim detaljima o biologiji vrste te novostima o stanju populacije morskih kornjača u Jadranskom […]
Centar za oporavak morskih kornjača održao je godišnje puštanje morskih kornjača u more u petak 16. lipnja 2017. godine u 19 sati na plaži Svjetionik na pulskoj Verudeli.  

Program je započeo kratkim uvodom o radu Centra za oporavak morskih kornjača, zanimljivim detaljima o biologiji vrste te novostima o stanju populacije morskih kornjača u Jadranskom moru.

Slijedilo je kratko predstavljanje kornjača stotini okupljenih znatiželjnih promatrača. Opisale su se  ozljede koje su kornjače imale (najčešće od podhlađivanja), trajanje oporavka i osnovne značajke nakon čega su kornjače bile puštene u more.

Ove godine  pušteno je čak 10 morskih kornjača: Tina, Luce, Shiggy-Lola, Giovanni, Brankica, Marko-Beni, Patricija, Miro, Raslinka i Issa.

Kornjače koje nisu u mogućnosti migrirati na jug često se pothlade, bespomoćno plutaju te stradavaju od niskih temperatura i drugih opasnosti koje vrebaju na površini.

Pothlađenje uzrokuje niz unutarnjih i vanjskih posljedica koje mogu dovesti i do smrti jedinke, pa ih Centar za oporavak morskih kornjači u Puli pulskog Aquariuma u suradnji s veterinarima spašava od moguće zle budućnosti te se brine o njima tijekom zimskih mjeseci do godišnjeg puštanja na slobodu.

Ove želve su pronađene i sigurno prenešene do Centra gdje su se, uz svakodnevnu njegu od strane akvarijskog osoblja, postepeno ugrijale i u konačnici oporavile. Danas su to zdrave i aktivne životinje koje su se danas vratile u more kojemu i pripadaju.

Autor: Nenad Hervatin/Foto: Marinko Babić., Diego Martinčić - Istrapano 360.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

29. siječnja 2016.
1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross