0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
27. lipnja 2018.

Razvoj djeteta od dvije godine

Piše Ana Zibar
Dvogodišnjaci su neodoljivi, tvrdoglavi, lukavi, sebični, razdražujući, inspirativni, naporni i jako razigrani. Druga godina djeteta se istovremeno smatra najboljom i najgorom. Dvogodišnja djeca znaju biti vrlo svadljiva, ali postoje i trenuci kada vam žele ugoditi. Ako i vi doma imate dvogodišnjaka pokušajte biti dosljedni, strpljivi i ne gubite smisao za humor. Oko dvogodišnjaka se i […]

Dvogodišnjaci su neodoljivi, tvrdoglavi, lukavi, sebični, razdražujući, inspirativni, naporni i jako razigrani. Druga godina djeteta se istovremeno smatra najboljom i najgorom.

Dvogodišnja djeca znaju biti vrlo svadljiva, ali postoje i trenuci kada vam žele ugoditi. Ako i vi doma imate dvogodišnjaka pokušajte biti dosljedni, strpljivi i ne gubite smisao za humor.

Oko dvogodišnjaka se i dalje vrti cijeli svijet, ali njegova svijest o tuđim potrebama i osjećajima počinje rasti. Između dvije i pol i tri godine se može primijetiti razlika u ponašanju djeteta kroz igru. U toj dobi dijete prestaje imati potrebu sve rušiti i počinje pomagati u slaganju igračaka s kojima se igralo.

Svađa oko igračaka

U drugoj godini se dijete najčešće svađa sa drugom djecom oko igračaka, ali trebate biti uporni u ohrabrivanju djeteta da dijeli igračke i da se ponekad treba zadovoljiti zamjenom.

U ovom uzrastu se djeca vide kao centar svijeta i vole oponašati druge jer se na taj način uče na koji se način trebaju ponašati u određenim situacijama.

Dvogodišnjaci se najviše pretvaraju i više im nije potrebana neke određena igračka kako bi oponašali zvuk već sami kreiraju vlastite igračke od kućanstva.

Razvoj dvogodišnjaka

Ovo je razdoblje kada djeca sporije dobivaju centimetre i kilograme, a ubrzano im se razvija pretvorba iz bebe u dijete. Noge i ruke im rastu proporcionalno glavi i trupu, a debljina im se smanjuje. Noge i ruke postaju sve tanje, a lice manje okruglo.

Stalno su u pokretu, a zaliha energije im pomaže učvrstiti tijelo i usavršiti koordinaciju. U sljedećih nekoliko mjeseci hod im postaje sličniji hodu odraslih, a sve manje krut.

Sada je vrijeme kada se nauče penjati i spuštati niz stepenice bez pomoći, voziti tricikl i usmjeravati loptu u željenom smjeru. Znaju crtati kružne, horizontalne i vertikalne linije, odvrtati i otklapati poklopce i otvarati vrata s okruglim kvakama.

Frustriranost roditelja

Roditelji koji imaju dvogodišnjaka su često frustrirani, ali ako prihvate da je negativnost sastavni dio ovog uzrasta biti će im puno lakše. Kada dijete prođe dvije godine i roditeljska očekivanja se polako smanjuju. Pokušajte se ne protiviti uvijek djetetovim zahtjevima, osim kada je posrijedi djetetova sigurnost ili međusobno poštovanje.

Hvalite dijete što više posebno kada se lijepo ponaša i kada ga vidite da dijeli s ostalima. Tek kada počnete odobravati njegove postupke počet ćete ga ohrabrivati da se počne ponašati onako kako želite.

Što se određivanja granica tiče pripazite na razvojne mogućnosti djeteta što znači da ako dijete ima potrebu taknuti nešto pred njim izbjegnite odlazak u dućane s lomljivim stvarima.

Roditelji kao uzor

Zapamtite da ste vi uzor svom djetetu pa pokušajte ne gubiti kontrolu u stresnim situacijama. Provesti disciplinu kod dvogodišnjaka nije ni malo jednostavno jer je njihova koncentracija vrlo mala, ali zato se vi tome trebate prilagoditi.

Disciplinirajte svoje dijete u određenom trenutku na način da ga odvojite na stranu od trenutne situacije i pokušate dobiti njegovu koncentraciju na svoje lice. Samo na taj način će dijete biti u potpunosti svjesno što mu govorite. Pripazite samo da dijete odvajanje ne shvati kao kaznu.

Ovo je vrijeme kada bi sa djetetom trebali početi razgovarati u šiframa kako bi mu postalo što jasnije što govorite. Do kraja prve godine dijete nauči 50 riječi, a do kraja druge godine dijete razumije većinu onoga što mu govorite.

Odvikavanje od pelena

Sada je vrijeme za odvikavanje od pelena, a najidealnije vrijeme je 2,5 godine. Ukoliko proces odvikavanja potraje do treće godine ne brinite jer je to sasvim normalno.

Izljevi bijesa postaju sve temperamentniji i sve intenzivniji, a s obzirom da je dijete od dvije godine ojačalo, izljevi bijesa postaju i nasilniji.

Ako djetetov bijes proizađe iz frustracije jer ga ne razumijete što želi pomozite mu izraziti svoje želje. Ako pak prije jela želi slatkiše pokušajte mu objasniti zašto to nije moguće. Vjerojatno će dijete i nakon objašnjenja biti bjesno, ali ipak će razumijeti što mu želite reći.

Odlazak na spavanje

Dvogodišnja djeca odbijaju ići na spavanje jer im je to vrlo dosadno s obzirom koliko ih zanimljivih stvari okružuje. Neki dvogodišnjaci ne podnose odvajanje zbog čega će glasno protestirati ako ih ostavite same u sobi.

Kako u ovoj dobi djeca više shvaćaju život oko sebe, tako im se povećavaju i strahovi. Mogućnost daljnjeg pamćenja, nedostatak životnog iskustva i masštovitost će u strah pretvoriti neke svakodnevne situacije.

Neki od najvćeih strahova koji se javljaju kod dvogodišnjaka su imaginarna bića, WC, šišmiši, mrak, nepoznate osobe i kostimi klaunova. Većinom ti svi strahovi nestaju onda kada dijete krene u školu.

Promjene raspoloženja

Raspoloženje im uglavnom izgleda tako da se jednu minutu smiju, a već drugu plaću bez ikakvog razloga. To je potpuno normalno i to rade sva djeca u drugoj godini.

Promjene raspoloženja su zapravo borbe kako bi preuzeli kontrolu nad svojim ponašanjem, osjećajima i nagonina.

Imaju veliku želju naučiti kako svijet oko njih funkcionira, ali još nisu dovoljno spretni da postignu taj zadatak zbog čega testiraju svoje ponašanje u raznim situacijama.

Samokontrola djeteta

Sada je vrijeme kada se dijete uči samokontroli, a svoje najgore reakcije čuva za roditelje. Osobe koje ga čuvaju imaju s njim najmanje problema, ali to je samo zato što dijete ne vjeruje nikome kao što vjeruje svojim roditeljima zbog čega samo pred njima isprobava novitete.

Najmoćniji i najsnažniji način učenja djeteta ispravnom ponašanju je pohvala. Postoji puno tehnika uz koje se djetetu može pokazati što je ispravno, a što ne te kako donijeti mudru odluku. Najsnažniji načini za postizanje željenog ponašanja su nagrade pružanja nečega što dijete voli, dodira i pohvala, a možete ga nagraditi i sa jedenjem slatkiša, dodatnim pričama za laku noć i gledanjem crtića.

Ne tucite svoju djecu jer batinama samo pokazujete kako je uredu na taj način riješavati stvari ako ste u strahu ili ljuti.

Privlačenje pažnje

Ponekad će dijete željno pažnje napraviti nešto loše samo kako bi dobilo batine jer će jedino na taj način odvratiti pažnju roditelja na sebe. Batine mogu ozbiljno ozlijediti dijete i ne mogu ga naučiti razlikovati poželjno od nepoželjnog ponašanja.

Umjesto batina radije djetetu pružite zagrljaj i ne kažnjavajte ga! Nikada nemojte kažnjavati dijete mlađe od tri godine jer u toj dobi dijete ne radi ništa namjerno već samo istražuje. Dijete u ovoj dobi ne može razlikovati loše od dobrog i ne može razlikovati značenje uzroka i posljedice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

16. srpnja 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross