0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
30. kolovoza 2017.

Razvoj mozga prvih 5 godina

Piše Ana Zibar
Sve što roditelji govore djetetu za vrijeme njegovih prvih 5 godina života utječe na njegovo ponašanje kao odrasle osobe i ostavlja na njemu neizbrisiv trag.Za početak je važno dijete što češće grliti i ljubiti. Dijete ne bi trebalo odrastati ispred kompjutera jer je u tim slučajevima moguća samo jednosmjerna komunikacija. Sa djetetom treba razgovarati, socijalizirati […]

Sve što roditelji govore djetetu za vrijeme njegovih prvih 5 godina života utječe na njegovo ponašanje kao odrasle osobe i ostavlja na njemu neizbrisiv trag.Za početak je važno dijete što češće grliti i ljubiti.

Dijete ne bi trebalo odrastati ispred kompjutera jer je u tim slučajevima moguća samo jednosmjerna komunikacija. Sa djetetom treba razgovarati, socijalizirati ga i razmjenjivati poglede na svijet i emocije.

Obrazovanje svakog djeteta treba biti zasnovano na tri važna koraka koji se protežu od rođenja pa sve do njegove pete godine, a to su pohvale za trud, igre koje razvijaju njegovu maštu i verbalna komunikacija.

Period formiranja dječjeg mozga započinje neposredno nakon začeća, a čula bebe u trbuhu nakon kratkog vremena počinju prepoznavati, registrirati i pamtiti muziku koju majka sluša, miris parfema koji nosi, majčin glas i okus hrane koju jede.

Sve prve riječi dijete upija od osoba koje ga okružuju, a osim novih pojmova i riječi zadatak svakog roditelja je i učenja djeteta da prepozna različite emocije. Emocije osoba koje okružuju dijete ga najviše plaše i zbunjuju, zbog čega dijete osjeća potrebu saznati o kakvim se to čudnim osjećajima radi.

Najbolji način na koji roditelji mogu pojačati intelektualni potencijal djeteta i pozitivno utjecati na njegov razvoj je da se ugase kompjuter i televizor i svakog dana se odvoji nekoliko sati za opuštene razgovore.

Najbolje je da pred dijete stavite nekoliko bojica i papir i potičete ga da bude što maštovitije i kreativnije. Zapravo niti jedan dvogodišnjak ne bi trebao provesti niti minutu vremena pred televizorom ili kompjuterom.

Nivo stresa trudnice treba svesti na minimum jer hormoni stresa u organizmu trudnice sprečavaju razvoj neurona u mozgu bebe. Dječju sobu bi trebalo urediti maštovitije, zidove obojati jarkim bojama, a sobu napuniti igračkama, ormarićima i kutijama raznih boja i oblika.

Dijete je najbolje učiti iz svog primjera, a kada pogriješi odmah ga kazniti kako bi kaznu lakše povezao sa svojim lošim ponašanjem. Ako se partneri posvađaju pred djetetom savjetuje se da se na isti način pred djetetom i pomire.

Trudnice trebaju jesti što više povrća i voća, posebno u zadnjem tromjesečju kako bi bebina čula pamtila i prepoznala različite okuse. Kada se roditelji obraćaju novorođenom djetetu trebaju mu pričati usporeno kako bi dijete pamtilo nove riječi.

Nakon što beba napuni 6 mjeseci mogu joj se čitati bajke na glas kako bi se učila novim riječima, a svoje osjećaje im je potrebno opisivati kako bi ih kasnije moglo dešifrirati i kako bi shvatilo tuđe osjećaje.

Nikada se nova pravila ponašanje ne smiju nametati djetetu na koje ste ljuti jer je važno da se prvo smirite i zatim ta ista pravila napišete na papir i zalijepite ih na vidljivo mjesto.

Foto: Madalinlonut / Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

26. svibnja 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross