0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
19. listopada 2015.

Rutina spavanja

Piše Ana Zibar
Mnogi roditelji muku muče sa uspavljivanjem bebe.. I ja sam do nedavno imala isti problem, dok nisam otkrila formulu, koja je zapravo vrlo jednostavna 🙂 Formula glasi rutina! Znači samo je važna rutina koju morate uspostaviti i koje se morate pridržavati. Tako sam ja odredila da će moja beba ići spavati u 20h, jer je […]

Mnogi roditelji muku muče sa uspavljivanjem bebe.. I ja sam do nedavno imala isti problem, dok nisam otkrila formulu, koja je zapravo vrlo jednostavna 🙂 Formula glasi rutina! Znači samo je važna rutina koju morate uspostaviti i koje se morate pridržavati.

Carin

Tako sam ja odredila da će moja beba ići spavati u 20h, jer je to navodno idealno vrijeme za spavanje bebe. Bebama i maloj djeci je san od najveće važnosti za razvoj, pa je jako bitno da dovoljno i kvalitetno spavaju. Ne bi vjerovali koliko dijete bolje i kvalitetnije spava, ako ga stavite na spavanje što ranije, što znači da sve preko 20h je prekasno za dijete!

Isto tako jako je bitno popodnevno spavanje, koje ukoliko nije izregulirano utjecati će na noćni san. Bilo bi dobro kada bi odredili kada vam dijete ide popodne spavati i kada navečer i već nakon samo poar dana pridržavanja toga, vidjet ćete kako će se stvari popravljati.

O čemu se zapravo radi. Ako vam dijete primjerice ide spavati kad želi, što znači dok samo od sebe ne zaspi (jer neće spavati) vi ga svaku večer stavljajte u krevet po 15-30 minuta ranije od prethodnog dana, sve dok ne dođete do vremena u kojem želite da uvijek ide spavati.

suzula

Prije samog odlaska na spavanje, bitna je rutina, što znači da nekih sat vremena prije spavanja trebate imati mirnu kućnu atmosferu, sa prigušenim svijetlima, itd. Zaboravite na bilo kakve aktivnosti poput skakanja, igranja, ili bilo čega što bi moglo samo dodatno razbuditi dijete.

Provedite zajedno sa svojim djetetom tih zadnjih sat vremena prije sna. Najbolje bi bilo da mu čitate, ili da se mazite, ili da vam ispriča što je taj dan radilo (naravno ovisi o starosti djeteta). Nakon neke lagane aktivnosti, vrijeme je za kupanje koje će dijete opustiti prije spavanja. Budite prisutni prilikom kupanja, pri tome mislim na vaš duh 🙂 Djetetu je vrlo bitno da vas osjeti uz sebe, jer će vas tako trebati manje kroz noć i biti će sigurnije. Dok je budno, dajte mu sebe u potpunosti!

Nakon kupanja, lagano se obucite i zaputite u sobu, u sobi mu možete još ispričati priču za laku noć, i to neka bude rutina, pa nakon toga pomazite dijete i recite mu koliko ga volite, pa izađite iz sobe. Ukoliko vaše dijete nije naučeno samo spavati, uspavajte ga na uobičajeni način. Sada je bitno uspostaviti ravnotežu za vrijeme uspavljivanja. Kada to uspješno napravite, tek onda krenite sa učenjm djeteta da spava samo. Nemojte preskakati stepenice, idite po redu.

amirali

Eto, nije stvarno komplicirano! Znači bitna je samo rutina, a nakon kratkog vremena vidjet ćete kako će odlazak u krevet postati najmanji problem, i kako ćete si bez problema moći organizirati vrijeme jer će vaše dijete uvijek ići spavati u isto doba, što je odlično kako za dijete tako i za vas 🙂 Pusa!

Foto: amirali/suzula/Carin/freeimages

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross