0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
26. listopada 2017.

Savjeti za dobro zdravlje u školi

Piše Ana Zibar
Mada djeca za vrijeme ljeta ojačaju imunitet zdravom prehranom i boravkom na svježem zraku svejedno im je potrebno pružiti još neke bonuse koji će im pomoći očuvati zdravlje u školi punoj virusa i bakterija. Za početak ograničite gledanje televizije jer što je dijete više pred televizorom to ima lošije prehrambene navike, izostaje komunikacija s roditeljima […]

Mada djeca za vrijeme ljeta ojačaju imunitet zdravom prehranom i boravkom na svježem zraku svejedno im je potrebno pružiti još neke bonuse koji će im pomoći očuvati zdravlje u školi punoj virusa i bakterija.mali-skolarac

Za početak ograničite gledanje televizije jer što je dijete više pred televizorom to ima lošije prehrambene navike, izostaje komunikacija s roditeljima te se javljaju problemi s zadržavanjem pažnje.

Ne postoji određen broj sati koliko je dozvoljeno biti pred televizorom, ali lakše je kada se znaju pravila koja trebaju biti individualna tako da odgovaraju cijeloj obitelji.

Ako se dijete ne osjeća dobro najbolje bi bilo da ga ostavite kod kuće. Prehlađenom djetetu je potrebno više odmora i sna nego zdravom djetetu kako bi se u potpunosti oporavilo. U početnoj fazi bolesti ili prehlade je najbolje da dijete ostane doma kako bi se odmorilo i naspavalo. Nikako ga nemojte kljukati lijekovima i slati u školu jer će se stanje samo pogoršati.

Svaki predškolarac i školarac postiže bolje rezultate ako ima stalnu rutinu i naviku odlaska na spavanje u isto vrijeme i dovoljno sna svake noći. Roditelji trebaju postaviti pravilo kada je potrebno ići na spavanje i pridržavati ga se! Preporučena doza sna za dijete od jedne do dvije godine je 12,5 sati sna uključujući i popodnevni san, za dijete od treće do pete godine barem 11 sati sna, a djeci od pete do dvanaeste godine je potrebno minimalno 10 sati sna.

Svakako odjeću i obuću prilagodite vremenskim prilikama i uvjetima jer odjeća često zna sputavati djecu u fizičkim aktivnostima pa se preporuča da nose ono u čemu se osjećaju najudobnije i u čemu se mogu nesmetano igrati.

Fizičko i mentalno zdravlje su usko povezani zbog čega bi najbolje bilo da dogovorite redovan sistematski pregled kod liječnika za cijelu obitelj. Tako ćete biti sigurni da je sve uredu i djeci će posjet liječniku biti manje stresan.

Što više budite zajedno! Prevencija je pola zdravlja, a ostala polovica su zajedničke aktivnosti koje jačaju osjećaj pripadnosti i pružaju priliku za razgibavanjem tijela. Piknik i obiteljska šetnja su odličan izbor! Ako nije moguće izaći van zbog vremenskih uvjeta uvijek se možete družiti u toplini doma, crtati, pričati priče, igrati društvene igre, itd. Smijeh i ljubav čine puno za zdravlje cijele obitelji.

Pazite da obroci budu zdravi i dobri, posebice doručak koji djetetu pruža energiju zbog koje će mu biti lakše svladati sve školske obveze. Osnovni sastojci zdravog doručka i obroka tijekom dana su muesli, voda, integralne žitarice, visoka zastupljenost povrća i voća te mliječni proizvodi i obrano mlijeko jer sadrže vitamin D. Neka prehrana bude raznovrsna!

Ako vaše dijete ima specifične zdravstvene probleme ili je na nešto alergično obavezno obavijestite učitelja ili učiteljicu kako bi se na to obratila pažnja i kako bi se pravilno reagiralo u datom trenutku.

Učite djecu i redovito ih podsjećajte da peru ruke posebice prije jela jer će na taj način umanjiti unos bacila preko ruku. Neka djeca znaju da je pranje ruku jednostavna rutina koju treba prakticirati svaki puta kada se vrate kući izvana i prije jela. Sapunica i voda trebaju djetetu biti najbolji saveznici koji će mu pomoći obraniti se od bacila.

Foto: Mihail_fotodeti/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

14. prosinca 2014.
1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross