0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
18. prosinca 2015.

Savršeni Božić

Piše Ana Zibar
Zajedništvo, neka zarazna radost na licima najdražih i čarobna atmosfera Božić čine posebnim, gotovo savršenim. I tu nema rasprave. Božić i Nova godina znače kraj godine, kakva god ona bila pa je sasvim u redu godinu završiti sa stilom i u veselju. Slatko iščekivanje koje počinje svake godine sve ranije i ranije, Božić čini još […]

Zajedništvo, neka zarazna radost na licima najdražih i čarobna atmosfera Božić čine posebnim, gotovo savršenim. I tu nema rasprave. Božić i Nova godina znače kraj godine, kakva god ona bila pa je sasvim u redu godinu završiti sa stilom i u veselju.

christmas-cookies-553457_1920

Slatko iščekivanje koje počinje svake godine sve ranije i ranije, Božić čini još ljepšim, bajkovitijim. Iako je nekoliko stupnjeva u minusu, svejedno se osjeća čarolija svud oko nas. U zraku se osjeti ljubav, mir i sreća a to je ono što nas sve ispunjava i za što živimo. To je ono što nas čini zadovoljnima u blagdansko vrijeme. Da je tako cijele godine bilo bi nam predobro.

Božić je nezamisliv bez božićnih lampica, u ogromnim količinama i svud oko nas. Nekima je to kič a za mene je to nešto što me čini sretnom. Zašto? Divno je kad možemo prošetati gradom i sve je osvijetljeno, kao da neka jača sila tjera tamu i sve ono loše od nas, barem privremeno. Jednostavno ništa nije toliko čarobno koliko su čarobna božićna svijetla. Da mogu, okitila bih sve i svakoga.

Savršen Božić također ne može proći bez fine blagdanske hrane. Francuska salata je obavezna, kao i kremasti kolači, barem kod nas iako znam da se mnogi u to vrijeme okreću tradicionalnim receptima i suhim kolačima. Već sad mogu zamisliti te divne mirise kao i mirišljave keksiće obogaćene blagdanskim začinima. Priprema kolačića i keksića je blagdanska tradicija ma zapravo to je jedan pravi proces.

Sve kreće s planiranjem, dogovaranjem tko što želi pa napravimo listu što ćemo na kraju peči. Svi moraju biti zadovoljni pa makar to rezultiralo i kojom kilicom viška nakon blagdana. Što je sasvim uobičajeno. Čini mi se da se sve promijenilo u odnosu na djetinjstvo pa danas stoga pečemo i puno manje kolača nego ranije. No nije bitna količina, bitno je da je fino i da kolača ima!

Božićni filmovi su isto tako nezamjenjivi i ne propuštaju se! Iako se primjerice Sam u kući reprizira svake godine, svake ga godine barem malo škicnemo. Jer je to isto tako jedna vrsta tradicije koja postoji još od djetinjstva. Mislim da će ga voljeti i naša dječica jednog dana kad uspijemo na njih prenijeti ljubav prema Božiću i blagdanima. Ja sam jedna od onih koji su ovisni o svemu što je povezano s Božićom pa tako i božićnim filmovima. Tako da pretpostavljate, već jedva čekam maraton i nadam se da božićni program neće razočarati.

Kad god nešto radim, volim da mi u pozadini sviraju božićne pjesme. Odmah budem poletnija i puna energije. Jedan od najvažnijih događaja je i kičenje božićnog drvca, o da, to je nešto najljepše, bez toga ne može. Sjećam se da sam prošle godine na Badnjak bila bolesna, pokupila sam neku virozu i nikad mi još nije bilo toliko loše. Mislim da je to bio znak da ove godine ne čekam Badnjak, bez obzira na tradiciju, i da ranije prionem na posao.

Svake se godine iznova nadamo da će ovogodišnji Božić biti bijeli Božić, što nam se posljednjih godina baš i ne ostvaruje. Jednostavno nemamo sreće. No tko zna, možda nam se posreći ove godine. Ipak je Božić vrijeme kad je baš sve moguće pa će se sigurno dogoditi nešto što će zasjeniti sve ostalo. Samo nam preostaje još malo pričekati pa se možda iznenadimo.

Gdje god mi bili i što god radili za Božić, činjenica je da nas Božić spaja, ujedinjuje. Povezuje nas njegova čarolija. Svi smo kao jedno, što je rijetkost u današnje vrijeme kad se svi razbježimo svatko na svoju stranu. Zato to vrijeme moramo iskoristiti na najbolji mogući način i biti s onima do kojih nam je stalo. Moramo razmisliti na čemu smo zahvalni, što smo sve lijepo i manje lijepo prošli. Vrijeme je da ono loše zaboravimo a lijepo ponesemo sa sobom dalje, u novu godinu. Jer lijepa iskustva su nas obogatila a ona loša učinila nepobjedivima, još jačima.

Sretan Božić svima!

Autor: HappinessIsHomemade., Foto: jill111/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

13. studenoga 2015.
14. ožujka 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross