0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
7. svibnja 2018.

Slobodne aktivnosti

Piše Ana Zibar
Danas su djeca preopterećena brojnim aktivnostima zbog čega kako dan odmiče padaju s nogu, a s novim danom počinju ponovne aktivnosti koje im zapravo i ne predstavljaju neko zadovoljstvo već na sve to gledaju kao zadatke koje moraju ispuniti kako bi zadovoljila roditelje i očekivanja. Naravno da svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete i […]

Danas su djeca preopterećena brojnim aktivnostima zbog čega kako dan odmiče padaju s nogu, a s novim danom počinju ponovne aktivnosti koje im zapravo i ne predstavljaju neko zadovoljstvo već na sve to gledaju kao zadatke koje moraju ispuniti kako bi zadovoljila roditelje i očekivanja.

Naravno da svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete i upravo zbog toga roditelje svoji djecu od malih nogu uključuju na niz aktivnosti koje smatraju kako bi mu mogle koristiti.

Današnji trend

U današnje vrijeme se čak i javio trend u kojem je vrlo važno da se u dijete ulaže kroz razne aktivnosti jer se smatra da dijete jedino tako dobiva mogućnost razvijanja širokog spektra sposobnosti.

Roditelji su osjetljivi na svoju djecu i upravo zbog toga se cilja na njihovu osjetljivost kroz razne reklame koje govore kako je kvalitetno samo ako dijete ima u potpunosti popunjeno vrijeme s aktivnostima i obvezama.

Preopterećenje aktivnostima

Aktivnosti kojima se dijete bavi su važne za njegov razvoj, ali do problema dolazi kada aktivnosti postaju preopterećenje i kada dijete u njima ne uživa.

Isto tako se i zajedničko vrijeme roditelja i djeteta svodi na minimum zbog previše aktivnosti, a zbog toga pak dolazi do nemogućnosti razvijanja dobrog odnosa s djetetom.

Upoznavanje s aktivnostima

Kada je dijete malo važno je da ga se upozna s raznim aktivnostima koje su u skladu s njegovim željama. Na taj će način dijete dobiti mogućnost isprobati različite aktivnosti i upoznati ih, a to je odlično za njegov razvoj.

Kineziolozi preporučuju kako se dijete treba uključiti na različite sportske aktivnosti zbog boljeg razvoja motorike koji se razvija upravo u tom razdoblju.

Promjena aktivnosti

Ako se djetetu određena aktivnost ne sviđa svakako ju treba promijeniti. Roditelji bi uvijek djetetu trebali ponuditi neku aktivnost, ali neka dijete na kraju samo izabere ono što mu se sviđa i što će moći prekinuti ako mu se neće više sviđati nakon nekog vremena.

Kada dijete ne pokazuje inicijativu i sklonost prema ponuđenim aktivnostima savjetuje se da roditelji odaberu jednu umjesto djeteta i neka puste dijete da samo odluči nakon što proba da li mu se sviđa ili ne.

Kada dijete zna što želi

Djeca nakon sedme godine mogu znati što im se sviđa i tada je važno da njihov roditelj to i poštuje bez dobronamjernog guranja prema nekoj aktivnosti za koju roditelj misli kako je najbolja za njegovo dijete.

Naprimjer ako je vaše dijete umjetnička duša najveća greška koju možete napraviti je upisivanje na neku sportsku aktivnost. S druge strane ako je vašem djetetu potrebna fizička aktivnost zbog zdravlja, a dijete odbija vježbati probajte pronaći neku zlatnu sredinu tako da ga upišete na aktivnost poput primjerice izviđača, koja sadrži pola fizičkih, a pola umnih aktivnosti jer će to biti idealno za vaše dijete.

Postavljanje jasnih granica

Adekvatne reakcije roditelja po pitanju uključivanja djeteta u aktivnosti su važne jer se tako potiče odgoj koji sadrži kombinaciju nadzora i topline, komunikacije i hrabrenja te maksimalno poštovanje i potporu uz postavljanje jasnih granica.

Sve to vodi visokoj razini socijalne kompetencije i samopouzdanja kod djeteta. Kada se kroz izbor aktivnosti djetetu pokaže kako ga se podržava i ako se hrabre njegovi pokušaji te se potiču novi tada roditelji mogu biti sigurni da su na pravom putu.

Uspostavljanje kontrole

Važno je djetetu pokazati razumijevanje za njegove potrebe i želje kako bi u budućnosti dijete moglo razviti empatiju. Osjetljivošću na druge potiče se uspostavljanje kontrole nad vlastitim ponašanjem, a to je vrlo važno za dječji razvoj.

Budite primjer svome djetetu, poštujte ga i uvažavajte njegove želje kako bi izraslo u samopouzdanu i sretnu osobu te nikada ne stavljajte svoje želje vezane za dijete na prvo mjesto, samo ga slušajte i na kraju ćete biti zadovoljni i vi i dijete.

Foto: Lukas/pexels.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross