0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
29. kolovoza 2016.

Separacija

Piše Ana Zibar
Separacija je strah od odvajanja, koje proživljava svako dijete kada krene u vrtić ili jaslice. Vjerojatno ne postoji dijete koje nema problema sa separacijom, ili ga ja ne znam.. Od kada dijete navrši 6 mjeseci pa sve do djetetove treće godine, separacijska anksioznost je potpuno normalna. Najteže razdoblje za dijete je kada ono ima 1,5 […]

Separacija je strah od odvajanja, koje proživljava svako dijete kada krene u vrtić ili jaslice. Vjerojatno ne postoji dijete koje nema problema sa separacijom, ili ga ja ne znam..

medo

Od kada dijete navrši 6 mjeseci pa sve do djetetove treće godine, separacijska anksioznost je potpuno normalna. Najteže razdoblje za dijete je kada ono ima 1,5 godinu. Ta dob nikako nije povoljna za separaciju, ali neki roditelji jednostavno nemaju izbora i dijete moraju upisati u jaslice. U toj je dobi prisutno teže odvajanje od roditelja, nego kod starije djece, te adaptacijski period traje duže.

Potpuno je normalno da dijete odbija odlazak u jaslice ili vrtić, ali vi kao roditelj na taj period jednostavno morate gledati kao na sastavni dio odrastanja. Separacijska se anksioznost može javiti i u najtežem obliku, a to se najčešće događa kod osjetljivije djece koje inače teško prihvaćaju bilo kakvo razdvajanje od roditelja.

Najteži oblici separacijske anksioznosti se prepoznaju po simptomima poput tahikardije, povraćanja, bolova u trbuhu, glavobolje ili mučnina. Takvi simptomi se javljaju kod djeteta za vrijeme razdvojenosti od roditelja.

Kod osjetljivije djece se javlja strah od nekog strašnog događaja koji se može dogoditi za vrijeme odvojenosti od roditelja. Zbog toga se ta djeca žale na gore navedene simptome, samo kako bi izbjegla odlazak u jaslice ili vrtić. Takva su djeca isto tako zakinuta za normalni društveni razvoj, jer ne žele odlaziti na dječje rođendane, ne uključuju se u razne slobodne aktivnosti, itd. Takav period separacije predstavlja vrlo težak period u životu djeteta, ali i roditelja. U tom periodu roditelji i dijete proživljavaju puno frustracija i briga, ali taj period se jednostavno ne može izbjeći.

Vi kao roditelj u tim trenucima svome djetetu ne smijete davati izbora, jer mu jedino na taj način možete pomoći! Nikada dijete nemojte pitati da li želi u jaslice ili vrtić, nego svakodnevno planirajte tu obvezu zajedno sa djetetom. Zapamtite da se separacijska anksioznost neće riješiti ukoliko dijete ostavite kod kuće! Na taj način ovu ionako tešku situaciju, ćete samo otežati i pogoršati, zato nemojte podupirati djetetove izostanke.

Vi kao roditelj morate biti ustrajni i jaki! Isplanirajte svaki djetetov odlazak u jaslice ili vrtić. Planirajte i nagrade, koje ćete davati djetetu za njegovo suočavanje i hrabrost.

Najkritičniji dani za ostanak u vrtiću su oni nakon praznika, bolesti i nakon vikenda. To je potpuno normalno! U tim danima djetetu trebate samo pružiti veću potporu prilikom odlaska...

Što ne smijete raditi:

 1. Stalno sa djetetom i pred djetetom pričati o njegovom strahu.
 2. Ne biti jasni oko svoje odluke, da li dijete treba u jaslice ili vrić, ili ne.
 3. Poticati djetetove probleme sa separacijom.
 4. Biti sa partnerom u konfliktu oko separacije.
 5. Biti ljuti zbog djetetovih problema sa separacijom.

Roditelji često nenamjerno i nesvjesno potiču probleme sa separacijom, na način da dijete pretjerano štite ili mu daju posebnu pažnju. Ako vaše dijete probleme sa separacijom iskazuje kroz noćne more ili kroz bolove u trbuhu, nećete mu pomoći sa dodatnom pažnjom! Na taj način mu samo potvrđujete da mu samo vi možete riješiti njegove probleme.

Pomozite svome djetetu:

 • pričajte o djetetu o sutrašnjem danu, što će raditi kada vi nećete biti sa njime
 • pokažite djetetu koliko ste sretni što ga vidite, kada dođete po njega
 • imajte svoj ritual pozdravljanja, koji mora biti kratak
 • provodite sa djetetom što više slobodnog vremena
 • dijete uvijek ostavljajte naspavano i sito
 • ako jedan dan nećete doći u isto vrijeme po dijete, to mu recite
 • nemojte dijete kritizirati pred drugom djecom
 • uvedite isti ritam svaki dan
 • prilikom ostavljanja djeteta nemojte se okretati i zastajkivati
 • jednostavno i kratko pozdravite dijete prilikom odlaska, te mu obećajte da ćete doći po njega u "to i to" doba
 • prije spavanja pričajte priče o razdvajanju nekih njegovih omiljenih likova
 • igrajte se igre skrivača
 • neka dijete zna da vi znate kako se ono osjeća, ali da to jednostavno tako mora biti i da ćete se vi uvijek vratiti

Ako ne znate kako izaći na kraj sa ovim problemima, te ste isprobali sve metode, javite se dječjem psihologu! Koliko god ovo razdoblje bilo teško, ono je važno za djetetovo emocionalno odrastanje!

 

 

Foto: Pezibear/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

11. travnja 2020.
4. travnja 2020.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross