0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
10. kolovoza 2019.

Stariji od 35. moraju obavezno na pregled prije treniranja

Piše Ana Zibar
U posljednje vrijeme sve su popularniji vanjski sportovi, kao primjerice trčanje za koje se odluče i mnoge do tada neaktivne osobe. Što je u tome loše? Nema ničeg lošeg ako je osoba dobro pripremila tijelo na velike napore prije bavljenja fizičkom aktivnošću. Osobe koje se ne pripreme svoje tijelo dovode do ozljeda, a onda i […]

U posljednje vrijeme sve su popularniji vanjski sportovi, kao primjerice trčanje za koje se odluče i mnoge do tada neaktivne osobe. Što je u tome loše? Nema ničeg lošeg ako je osoba dobro pripremila tijelo na velike napore prije bavljenja fizičkom aktivnošću.

Osobe koje se ne pripreme svoje tijelo dovode do ozljeda, a onda i do niza drugih opasnosti za zdravlje, među kojima su kardiovaskularni rizici i sportska anemija.

Amatersko bavljenje sportom

U amaterskom bavljenju sportom potrebno je imati multidisciplinirani pristup, a to znači da osoba koja se iz sjedalačkog života odlučila za intenzivne treninge, prije ikakvog početka treba napraviti dobar pregled.

Posebice ako je riječ o osobama srednje životne dobi, a pod tim se misli na sve one iznad 35. godina života jer se nikako ne smiju zaboraviti kardiovaskularni rizici.

Neki od rizika

Visoke masnoće, genetska predispozicija na koronarne bolesti, pušenje i visoki krvni tlak su neki od rizika koji se trebaju uzeti u obzir jednim dobrim pregledom .

I zato se prije ikakvog treniranja preporučuje obaviti EKG kako bi se isključio eventualni šum srca i ostali problemi, a tek kada liječnik utvrdi da je sve uredu, osoba može slobodno početi s treninzima, ali uz pravilno doziran ritam i opterećenje.

Test opterećenja

Ako je neki od rizika prisutan potrebno je pristupiti testu opterećenja kojim se može otkriti niz malformacija u ponašanju srca pri naporu, a sve s ciljem da se spriječi ono najgore, zatajenje srca koje se događa i kod profesionalnih i kod amaterskih sportaša.

Poremećaji srčanog ritma nastaju onda kada električni impulsi nastaju nepravilno, presporo ili prebrzo, a odgovorni su za ras srčanog mišića. Poremećaji srčanog ritma praćeni su nizom simptoma poput preskakanja srca, omaglice, sinkopa, osjećaja lupanja, vrtoglavice ili kolapsa, a i sam disbalans elektrolita može dovesti do poremećaja rada srca.

Umor upućuje na probleme

Umor može biti jedan od simptoma koji upućuje na probleme, a žene najčešće znaju reći kako su umorne ili kako se zapuhuju i to nažalost najčešće pripisuju nekim drugim stvarima i ne prepoznaju bolesti srca.

Žene češće imaju problema s malim žilama koje su u srčanom mišiću, pa veliki stres ili težak fizički napor može dovesti do spazme krvnih žila.

OVO JE NAJVAŽNIJE

I zato je IZRAZITO važno ako planirate početi zdravije živjeti i početi trenirati, da obavite pregled kod liječnika, posebice ako imate više od 35. godina, kako bi mogli trenirati opušteno i bez straha da bi vam se nešto moglo dogoditi.

Foto: skeeze/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross