0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
16. veljače 2021.

Što je tahikardija

Piše Ana Zibar
Bok ljudi☺️ Nedavno mi je dijagnosticirana tahikardija srca, o čemu sam vam snimila i video, u kojem sam obećala kako ću vam ovdje na blogu detaljnije napisati o čemu je točno riječ i što je to tahikardija☺️ Pa krenimo🤗 Za početak da vas uvedem u priču... Od kad znam za sebe imam povremene "napadaje" srca, […]

Bok ljudi☺️ Nedavno mi je dijagnosticirana tahikardija srca, o čemu sam vam snimila i video, u kojem sam obećala kako ću vam ovdje na blogu detaljnije napisati o čemu je točno riječ i što je to tahikardija☺️ Pa krenimo🤗

Za početak da vas uvedem u priču... Od kad znam za sebe imam povremene "napadaje" srca, koji su se s godinama pojačali, a u zadnje vrijeme su toliko intenzivni da sam na nagovor muža otišla na pregled.

Paroksizmalna tahikardija

Nakon odrađenog EKG-a i UZV srca dijagnosticirana mi je paroksizmalna tahikardija. Što je to točno i kako se liječi donosim u nastavku.

Tahikardija je dijagnoza za ubrzani rad srca, točnije povećanje srčane frekvencije i to iznad fiziološke granice. Kod zdrave osobe srce ima 60 do 100 otkucaja u minuti kada miruje, a ako se taj broj otkucaja povećava na više od 100 otkucaja, vrlo vjerojatno je riječ o tahikardiji, točnije poremećaju srčanog ritma, koji može biti kratkotrajan ili dugotrajan.

Srčana frekvencija

Svako povećanje broja otkucaja srca ne ukazuje nužno na tahikardiju, jer kada primjerice obavljate neku fizičku aktivnost normalno je da vam se srčana frekvencija prirodno povećava, ako ste sitnog rasta isto vam je povećan broj otkucaja, kao i kod žena te male djece kod koje srce kuca puno brže od srca odraslih.

Ako imate tahikardiju, osjećate kao da vam srce preskače ili da snažno lupa, a vi pritom teže dišete. Kada osoba ima zdravo srce tahikardija je u većini slučajeva samo prolazna i neugodna pojava koja s vremena na vrijeme naruši kvalitetu života, ali ako osoba ima bolesno srce, tahikardija može ugroziti njen život.

Prirodne tehnike koje će vam otkloniti bolove

Reakcija organizma

Tahikardija se najčešće javlja kao reakcija organizma na određena stanja, poput stresa, povišene tjelesne temperature, anemije, pojačane aktivnosti štitne žlijezde, akutnog stanja smanjenog dotoka krvi u srce, infarkta miokarda, izrazitog fizičkog naprezanja, iznenadnog straha ili šoka, infekcije, anksioznosti, virusne upale srca, slabosti, pritiska želuca na srce ili suženja krvnih žila.

Simptomi koji su mogući kod tahikardije su bol u prsima, brzo umaranje, nesvjestica ili vrtoglavica, kratak dah, neugodan osjećaj nepravilnog lupanja srca, ubrzani otkucaji srca, nedostatak zraka i gušenje, iznenadna slabost, pritisak u glavi i vratu te niski krvni tlak.

EKG

Tahikardiju se najjednostavnije dijagnosticira uz EKG i kliničku sliku, samo što je glavni nedostatak EKG-a to što on pokazuje srčani ritam u vrlo kratkom razdoblju, a srčane aritmije su povremene tijekom dana.

Kako bi se utvrdila dijagnoza, pacijentima se najčešće daje Holter monitor kojeg pacijent nosi 24 sata, a koji pruža više podataka o srčanom ritmu zato što prati otkucaje srca tijekom duljeg vremena.

Izliječite depresiju pomoću prirode

Telemedicinski uređaj

Ali, u novije vrijeme na tržište je stigao i telemedicinski uređaj za snimanje i prijenos EKG-a HeartView 12/8 Mobile pomoću kojeg možete snimiti svoj EKG u bilo koje vrijeme te koji će automatski biti poslan u Telemedicinski centar te vam na taj način omogućiti lakše očitanje tahikardije. Uređaj je veličine dlana, lako je prenosiv i jednostavan za uporabu.

Kako bi se tahikardija mogla prikladno liječiti, potrebno je utvrditi njen uzrok, ali i vrstu! Većina aritmija se nekada liječila lijekovima, a danas se može trajno izliječiti radiofrekventnom ablacijom.

Radiofrekventna ablacija

Radiofrekventna ablacija je metoda kod koje se pomoću elektrode uvedenom u srce venskim putem, isporučuje radiofrekventna energija do mjesta srčanog mišića, koje je uzrok nastanka aritmije, a zatim se toplinom uzrokuje trajno oštećenje tkiva i prekida se ciklus aritmija. Ukoliko se EKG-om utvrdi da je riječ o benignim aritmija kao terapija se prepisuju lijekovi antiaritmici.

Aritmije srca mogu imati izvor u svim sustavima i dijelovima srca te su vrlo česte, a jedna aritmija može kod nekih osoba dovesti do hemodinamskih posljedica poput hipotenzija, sinkope, anginoznih napadaja, palpacije, omaglice i zatajivanja srca, značajnih simptoma, ali i do iznenadne smrti... Dok kod drugih aritmije srca mogu izazvati nikakve ili minimalne simptome, značajnije su ipak one koje se javljaju u bolesnom srcu.

Liječenje stresa u vrtu

Liječenje aritmije

Svako liječenje aritmije na bilo koji način može imati neželjene komplikacije i moguće nuspojave, zbog čega liječnik mora dobro procijeniti moguću štetu, potrebu i potencijalnu korist svakog bolesnika.

Kako god bilo, ja sam vam sada ukratko pokušala malo približiti što je to tahikardija, kako ju prepoznati, njeno djelovanje na vas i na koji način se liječi.

Kada se javiti liječniku

Ukoliko imate bilo koje od navedenih simptoma svakako se javite liječniku, kako bi što prije saznali što vam je činiti kako bi vam se pomoglo na vrijeme.

Čuvajte sebe i svoje srčeko! Pusa

Foto

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

20. siječnja 2018.
26. siječnja 2021.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross