0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
8. travnja 2016.

Što kada beba stalno doji

Piše Ana Zibar
Majke koje su dojile znaju da se barem jednom uvijek javi period u kojem se beba ne skida sa prsa. U tim trenucima mnoge od njih su pomislile kako ne maju dovoljno mlijeka i kako je beba gladna, zbog čega dojenje prestaje. Stalno neprekidno dojenje je vrijeme kada beba češće traži dojku u određeno doba […]

Majke koje su dojile znaju da se barem jednom uvijek javi period u kojem se beba ne skida sa prsa. U tim trenucima mnoge od njih su pomislile kako ne maju dovoljno mlijeka i kako je beba gladna, zbog čega dojenje prestaje.

vitoo

Stalno neprekidno dojenje je vrijeme kada beba češće traži dojku u određeno doba dana, a to doba je najčešće večer. Nakon toga slijedi dulji period spavanja, to znači da joj je potrebno dulje vremena da napuni "baterije" za noć.

U tom razdoblju vaša beba je nemirna i nervozna, a zna se dogoditi i da doji par minuta, pa ispusti dojku, pa plače, pa ju opet primi, pa pusti, pa divlja, i tako satima. To je vrlo frustrirajuće, zbog čega se majke pitaju da li uopće imaju dovoljno mlijeka, ili bebi smeta nešto što je majka pojela. To ženama jako poljulja samopouzdanje, posebice ako uz sebe nemaju nekoga tko bi joj bio podrška u tim trenucima.

No to je normalno razdoblje, te nema nikakve veze sa vama kao majkom ili vašim mlijekom. Ukoliko je beba zadovoljna kroz dan, te ju kroz dan ništa ne muči, radije razmislite o razlozima. Pustite bebu da doji koliko god želi i kad god želi. Zaposlite tatu, tako da vam nosi hranu i piće i da obavi ono što ste vi trebali, dok dojite bebu.

Ako beba plače prilikom dojenja, to ne znači da vi nemate dovoljno mlijeka! Nemojte davati bebi bočicu! Davanjem adaptiranog mlijeka svom tijelu šaljete poruku da proizvodi manje mlijeka u to doba, te vam to neće biti od nikakve pomoći. Plačljive i konfuzne večeri su zajedničke svim bebama, bez obzira na hranu.

Bebe su navečer nemirne jer se količina mlijeka navečer smanjuje, zbog prirodnih izmjena hormona tijekom dana. No navečer je mlijeko masnije, posebice ako majka doji na zahtjev, što znači da količina kalorija nije promijenjena. Protok mlijeka može biti nešto sporiji navečer, a to mnogim bebama smeta.

Kada beba uvečer postane nemirna, pokušajte ju smiriti tako da:

 • izađete u šetnju ili sjednite na otvorenom, ali to praktcirajte prije nego beba postane nervozna
 • smirite bebu svojim dodirom
 • nosite ju
 • okupajte ju i pružite joj opuštajuću masažu
 • dojite u pokretu
 • nosite bebu u nosiljci ili marami
 • umirujte bebu pjevanjem, pričanjem, slušanjem glazbe
 • smanjite svijetla, povijte bebu
 • izmjenjujte ritmičke pokrete s umirujućim zvukovima
 • promijenite tempo i zamijenite se sa tatom
 • mijenjajte položaje pri dojenju
 • nemojte nametati raspored bebi, posebice ne u večernjim satima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross