0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
7. rujna 2016.

Što kada se dijete boji

Piše Ana Zibar
U većini slučajeva djeca prerastu svoje razvojne strahove sasvim spontano, ali ponekad im je za pobjeđivanje straha potrebna pomoć roditelja ili čak stručna pomoć. Kako bi svom djetetu pomogli da što prije pobijedi strah, u nastavku vam donosim par savjeta 🙂 Prvo i osnovno je da djetetu pomognete da izrazi svoj strah! Razgovarajte sa djetetom […]

U većini slučajeva djeca prerastu svoje razvojne strahove sasvim spontano, ali ponekad im je za pobjeđivanje straha potrebna pomoć roditelja ili čak stručna pomoć. Kako bi svom djetetu pomogli da što prije pobijedi strah, u nastavku vam donosim par savjeta 🙂

dijete

Prvo i osnovno je da djetetu pomognete da izrazi svoj strah! Razgovarajte sa djetetom o tome čega se boji. Osim razgovora djetetu možete pomoći da prebrodi strah kroz razne vrste likovnog izražavanja ili kroz igru. Pod likovnim izražavanjem se misli na plastelin, crtanje, pastele, glinu i vodene boje.

Ukoliko se dijete boji odlaska kod liječnika, najbolje je da se sa njime često igrate liječnika kako bi ono lakše prihvatilo sljedeći odlazak. Osim igranja liječnika, možete zajedno i crtati odlazak liječniku. Neka dijete nacrta svoj strah od liječnika, čega se točno boji.

Slobodno možete djetetu pričati i o strahovima drugih ljudi, kao i o vašim strahovima, a da se pritom koristite sa kućanskim pomagalima poput alata, lonaca, kutija i poklopaca ili različitim igračkama. Glumite strahove, izmišljajte priče o strahu, itd... Isprobajte svaku tehniku koja bi mogla pomoći vašem djetetu da lakše prihvati i izrazi svoj strah. Na taj način će sigurno bezbolnije i brže pobijediti i prerasti strah koji ima.

Vi kao roditelj morate poštivati i prihvatiti strah djeteta! Svako dijete se boji i više nego što pokazuje da se boji, a roditelji najčešće griješe sa objašnjavanjem djetetu kako su njegovi strahovi neutemeljeni. Ono što roditelji trebaju napraviti kada se dijete boji je prihvatiti njegove osjećaje točno onakve kakvi jesu. Strahovi nisu neprirodni, niti loši!

Ukoliko se roditelji rugaju djetetu zbog straha ili umanjuju njegov značaj, oni loše utječu na daljnji psihički razvoj djeteta. Nakon takvih postupaka dijete će sve strahove potisnuti duboko u sebe, samo kako bi udovoljilo svojim roditeljima.

Svaki strah djeteta treba poštivati i prihvatiti, koliko god taj strah odraslima bio smiješan, jer je on za dijete najveći. Vi kao roditelj trebate svome djetetu pokazati da u potpunosti razumijete njegov strah, te mu morate pružiti mogućnost da slobodno izrazi svoj strah. Samo na taj način dijete može naučiti da je potpuno normalno da se boji i da svoj strah može pobijediti. Dijete je dijete i njegove strahove nikada ne smijete uspoređivati sa svojim strahovima.

Ukoliko se primjerice vaše dijete boji mraka, provedite zajedno neko vrijeme u mračnoj sobi, na način da djetetu pružite sigurnost i da ga stalno dodirujete. Bilo bi odlično kada bi u djetetovu sobu stavili noćnu lampu ako bi svijetlo otjeralo sva čudovišta. Samo tako dijete će imati osjećaj kontrole nad situacijom.

Ako se pak dijete boji neke životinje, najbolje je da provede vrijeme tamo gdje se ta životinja nalazi, ali samo da ju promatra i tek kada je spremno da joj se približi. Vi morate pomoći djetetu da pobijedi strah.

Nikada dijete ne smijete prisiljavati da bude u situaciji koje se boji! Šok metoda nikada nije dobar izbor, jer se na taj način dijete neće osloboditi od straha, nego će se samo još više preplašiti. Morate biti strpljivi, te dati djetetu vremena kako bi se postupno upoznalo sa svojim strahom. Isto tako mu treba vremena da se postupno i oslobodi straha. Strah ne može nestati preko noći, te su poneka potrebni mjeseci i godine...

Vi trebate kontrolirati svoje strahove, jer djeca uče od vas. Ukoliko pred djetetom pokažete da se nečega bojite, velika je vjerojatnost da će se i dijete toga bojati. Naravno da ne trebate glumiti osobu koja se ne boji ničega, samo pokažite djetetu da ćete napraviti neke stvari unatoč svom strahu. Na taj način ćete djetetu dati pozitivan primjer, te ćete mu pokazati da nije samo u svojim strahovima.

Foto: JohnHain/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

14. rujna 2016.
3. studenoga 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross