0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
30. lipnja 2017.

Što mislim o tetama u vrtiću

Piše Ana Zibar
Odgajateljice imaju važnu mjesto u životu naše djece, a roditelji se najčešće pitaju kakve su prema njihovoj djeci, da li ih dobro čuvaju i da li se dobro brinu o njihovim potrebama. Mnogi roditelji su dobro kliknuli s odgajateljicama te su baš kao i ja jako zadovoljni s tetama koje je dobilo njihovo dijete. Ja […]

Odgajateljice imaju važnu mjesto u životu naše djece, a roditelji se najčešće pitaju kakve su prema njihovoj djeci, da li ih dobro čuvaju i da li se dobro brinu o njihovim potrebama.

Mnogi roditelji su dobro kliknuli s odgajateljicama te su baš kao i ja jako zadovoljni s tetama koje je dobilo njihovo dijete. Ja osobno mislim da moje dijete nije moglo dobiti bolje tete i ne bi ih mijenjala za ništa na ovom svijetu.

Ono što je važno kako bi roditelji ostvarili dobru komunkaciju s odgajateljicama je povjerenje, strpljenje i komunikacija. Povjerenje je ključno, a ono se gradi s vremenom, zalaganjem, obostranim trudom i otvorenošću.

Poneki roditelji u taj odnos u startu ulaze s predrasudama i oprezno, ali to svakako treba izbjeći i krenuti u novu avanturu zajedno sa djetetom, optimistično.

Potrebno je vrijeme kako bi se roditelji i odgajatelji međusobno prihvatili i upoznali, a važno je za to vrijeme biti otvoren i vjerovati kako će odgajatelj učiniti sve što je djetetu potrebno kako bi se prilagodilo novoj situaciji koja je za njegovo dobro.

Roditelji u tom cijelom procesu moraju biti strpljivi jer je tijekom prvih mjesec dana odgajateljima najvažnije prepoznati djetetove potrebe i specifičnosti te ga upoznati.

Roditelji mogu odgajateljima pomoći ukazujući im na omiljene aktivnosti i igre djeteta, posebnosti kod uspavljivanja ili hranjenja, itd.

Dječja socioemocionalna stabilnost i sigurnost je ono što je odgajateljima na početku najvažnije, zbog čega se od roditelja očekuje da komunikacija bude što jasnija kako ne se ne bi stvorili nepotrebni problemi.

Do nejasne komunikacije je u početku lako doći zbog početnog straha od nepoznatog, uzbuđenja i nesigurnosti. U to vrijeme roditelji su puni pitanja, a odgajatelji nemaju toliko vremena za razgovore. Zato se roditeljima savjetuje da pripreme pitanja koja ih najviše zanimaju, kako bi se izbjegla općenita pitanja čiji ih odgovori neće zadovoljiti.

Roditelji trebaju usmjeriti pitanja na ono što ih najviše zanima, poput samostalnosti, igre, osnovnih bioloških potreba i odnosa s drugom djecom.

Ako se pak pojave određeni problemi i kod roditelja se javi nezadovoljstvo savjetuje se da to ne potiskuju. Ako ste zbog nečega nezadovoljni ili zabrinuti obratite se odgajateljici i recite joj to, pa ju zamolite za savjet ili objašnjenje.

Roditelji su slobodni iznositi svoja očekivanja, a odgajatelji su slobodni izreći koliko su ta očekivanja realna ili pak nerealna u određenom periodu.

Važno je da se komunikacija održava bez zamjeranja i otvoreno, a u svakom vrtiću postoje i individualne informacije na kojima možete detaljnije i mirnije saznati od odgajatelja sve što vas zanima.

Ono što bi svaki roditelj trebao znati

  1. Tete iz vrtića se trude izbjegavati negativne komentare posebice roditeljima koji se ne žele suočiti sa lošim ponašanjem svog djeteta. Kada roditelji ignoriraju suptilne poruke ili tvrde da njihovo dijete nije takvo, vrlo vjerojatno im iza leđa preokreću očima i dođe im da viknu da im je dijete nepodnošljivo, ali ipak to ne rade.
  2. Tete znaju kada roditelji lažu i uvijek prepoznaju kada roditelji prikrivaju djetetovu bolest.
  3. Kada tete govore o vašem djetetu tetu su taktične te se pažljivo izražavaju profesionalnim terminima. Ljubazne su i konstruktivne te pričaju jezikom vrtića. Pa kada vam teta kaže da dijete još nema razvijenu sposobnost interakcije s djecom, zapravo vam želi reći da se ne ponaša lijepo prema drugoj djeci. Na čemu bi vi kao roditelji trebali poraditi jer je to vaš zadatak!

Ne uzimajte sve tako ozbiljno, uživajte u svom djetetu i ne uspoređujte svoje dijete s drugom djecom!

Tetama u vrtiću je potrebna velika količina samokontrole, zbog čega umjesto gomile žalbi roditelji od njih dobivaju samo razumijevanje.

Biti odgajatelj zahtijeva puno strpljenja, razumijevanja, znanja i ljubavi, a pravi odgajatelj se jednako odnosi prema svakom roditelji i svakom djetetu, bez obzira na njihovo ponašanje.

Zbog svega toga ja Vitovim odgajateljicama skidam kapu i zahvalna sam im za svaki dan koji je moje dijete provelo sa njima! Hvala vam tete naše drage i odmorite se kako i zaslužujete <3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

27. listopada 2019.
14. prosinca 2017.
1. prosinca 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross