0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
4. siječnja 2016.

Što napraviti ako pronađete male mačiće

Piše Ana Zibar
U današnje vrijeme se nažalost na cesti mogu sve više pronaći mali tek rođeni mačići. Kako bi im pomogli, u nastavku vam donosim par savjeta što trebate učiniti. Ako ste pronašli tek rođene mačice, u blizini bi trebala biti i njihova mama, osim ako ih neki čovjek nije ostavio na mjestu na kojem ste ih […]

U današnje vrijeme se nažalost na cesti mogu sve više pronaći mali tek rođeni mačići. Kako bi im pomogli, u nastavku vam donosim par savjeta što trebate učiniti.

vincenzo cota

Ako ste pronašli tek rođene mačice, u blizini bi trebala biti i njihova mama, osim ako ih neki čovjek nije ostavio na mjestu na kojem ste ih pronašli. Kako bi dobro procijenili situaciju, najbolje je da malo pričekate i da vidite da li će se mama pojaviti ili ne.

Ukoliko nema nikoga tko bi osim vas u ovom trenutku mogao pomoći malim mačićima, nemojte im ni slučajno krenuti leđa, jer ste ih tako osudili na smrt! Ono što im je najbitnije u tim trenucima, je da su na sigurnom, da su siti i da im je toplo.

Kako odrediti starost mačića:

  • 1-2 tjedna - preklopljene uši i zatvorene oči
  • 2-3 tjedna - preklopljene uši i otvorene oči, mačići se pokušavaju ispraviti, ali još ne mogu hodati
  • 3-4 tjedna - uši im se polako ispravljaju, a i počnju hodati
  • 4-8 tjedana - mačići počinju dobivati oblik odraslih mačaka i trčkaraju

Ako pronađete mačiće nikako ih nemojte ostavljati na cesti i nemojte odustajati! Ako vam za vrijeme brige preživi barem jedno mače, vjerujte da je to uspjeh. Za tako male mačiće presudno je majčino mlijeko, kao i njena briga o njima. No, neka vas to ne sprječava u vašoj odluci da im pomognete.

Kada su jako mali, mačićima treba davati hranu svakih 2 do 3 sata, a kada otovre oči, svakih 4 sata. Kako bi ih nahranili morate napraviti odgovarajuću smjesu.

Hranu za mačiće napravite tako da pomiješate 50 ml vode, 1 žumanjak, 50 ml mlijeka i 1 žlicu slatkog vrhnja. Jednom na dan mačići moraju dobivati i multivitamin za mačke, koji im pomiješajte sa hranom, kao i probiotik. Kako bi provjerili temperaturu smjese, testirajte je na unutarnjem zglobu ruke.

Kada mačići počnu otvarati oči i uši, u hranu im dodajte umak iz vlažne vrećice mačje hrane, kako bi im hrana mirisala. Kako mačići budu rasli, radite im kašicu u koju ćete staviti manje mlijeka i više mesa, a kada im počnu rasti zubići, počnite ih hraniti pasiranom vlažnom hranom.

U trenutku kada mačići počnu trčkarati po kući, znači da je vrijeme da ih počnete hraniti sa granulama. Mačiće ne smijete prehranjivati, a najbolje ih je hraniti uz pomoć male šprice. Kako budu rasli, možete početi koristiti i malu dudu, ali pazite da duda ne bude prevelika.

Nakon što mačići pojedu, važno im je trbuh i analni otvor masirati vlažnim komadićem vate, koji namočite u mlaku vodu. Na taj način ćete im stimulirati rad crijeva i obavljanje nužde.

Masirajte ih sve dok  na vati ne vidite urin. Dio oko pupka morate svaki dan dezinficirati, kako ne bi došlo do infekcije. Kako bi mačićima bilo toplo, najbolje je da ih smjestite u kutije u koje stavite boce vruće vode ili termofor, kako bi imali osjećaj da ih mama grije. I boce i termofor morate omotati ručnikom, kako se mačići ne bi opekli.

Ne smijete kupati mačiće da ih zagrijete, nego ih grijte uz pomoć boca ili termofora. Temperatura kutije treba biti 30 do 32 stupnja, sve dok su mačićima oči zatvorene. Kada mačići progledaju, temperatura treba biti 26 stupnjeva.

Budite uporni i posvetite im se! Koliko god to truda i odricanja zahtijevalo, spasiti život je nešto najljepše što možete učiniti!!! Kada budu dovoljno veliki, pomozite im naći siguran i stalni dom, kakav zaslužuju!

Sretno! 🙂

Foto: FreeImages

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross