0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
18. listopada 2019.

Što se događa kad napunite 30

Piše Ana Zibar
Godine su samo broj, nije važno koliko ih imate već kako se osjećate, jer kako se osjećate tako i djelujete. Ipak uz sve to dolazi do nekih fizičkih promjena kada napunite okruglu tridesetku. Bez obzira kako se osjećate tijelo osjeća godine i mijenja se u skladu s njima, posebno ako osoba ne brine o svom […]

Godine su samo broj, nije važno koliko ih imate već kako se osjećate, jer kako se osjećate tako i djelujete. Ipak uz sve to dolazi do nekih fizičkih promjena kada napunite okruglu tridesetku.

Bez obzira kako se osjećate tijelo osjeća godine i mijenja se u skladu s njima, posebno ako osoba ne brine o svom tijelu.

A što se zapravo događa s tijelom nakon što napunite 30 donosim u nastavku!

Kažu da se smanjuje libido kod muškaraca, a povećava kod žena

Nakon 30-te može doći do smanjenja seksualne želje, a razlog tome su niža razina testosterona kod muškaraca. Do toga dolazi zbog stresnog načina života, a muški libido se svake godine smanjuje za jedan posto.

U cijeloj toj priči ženski libido se povećava, a žene između 27. i 45. godine su znatno više seksualno aktivne u odnosu na žene u 20. godinama.

Nakon 30. osobe postaju sretnije

Nakon 30. ljudi su zadovoljniji samima sobom jer se u ranim 20. godinama još uvijek razvija mali mozak, a paralelno s tim i iskustva koja mijenjaju život, kao što su putovanja, završetak fakulteta, karijera, brak djeca, itd. Osobe se jednostavno osjećaju ugodnije u svojoj koži nakon što napune 30.

Ono "najgore" je da se metabolizam usporava

Dok ste bili mlađi mogli ste u sebe strpati od hrane što god ste htjeli i ne bi dobili ništa na kilaži, ali to nakon 30. nažalost više nije slučaj jer bazalni metabolizam pada 1-3% po desetljeću. Kako tijelo proizvodi manje hormona rasta smanjuje se mišićni tonus i osoba lakše dobiva na težini.

Dobitak težine u ranim tridesetima posljedica je i sjedilačkih poslova i trošenja manje kalorija. Po desetljeću tijelo troši 150 kalorija dnevno manje i koliko god se to ne čini puno, stalno se dodaje.

Dobitku na kilaži doprinosi i način života, kao i stres koji dovodi do ispuštanja hormona koji potiču tijelo da skladišti masti.

Nakon 30. dolazi do pada plodnosti

Plodnost kod žena počinje padati od 30. - 32. godine, a postotak fertiliteta se počinje postupno smanjivati te od 35. pada brže. Što se tiče muške plodnosti, ona isto tako pada jer se kontinuirano smanjuje pokretljivost spermija.

Sve u svemu nije tako loše, samo više ne možete živjeti na isti način kao prije. Ukoliko se samo malo potrudite i pobrinete oko svog zdravlja i tijela nećete imati velikih promjena, ali disciplina mora postati vaš sastavni dio života.

Uživajte u najljepšim godinama!

Foto: Pexels/PixaBay

One comment on “Što se događa kad napunite 30”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross