0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
10. lipnja 2016.

Strah od kupanja

Piše Ana Zibar
Djeca vole vodu, ali je se ponekad i boje. Strah od kupanja kod djeteta se može primijetiti već za vrijeme kupanja u kadi! Kod druge se djece strah od kupanja može primijetiti tek kada dođu na more. Ako ste primijetili da i vaše dijete ima strah od vode i kupanja, u nastavku vam donosim par […]

Djeca vole vodu, ali je se ponekad i boje. Strah od kupanja kod djeteta se može primijetiti već za vrijeme kupanja u kadi! Kod druge se djece strah od kupanja može primijetiti tek kada dođu na more. Ako ste primijetili da i vaše dijete ima strah od vode i kupanja, u nastavku vam donosim par savjeta.

kupanje

Vrlo je važan prvi susret djeteta sa vodom, kako je se ne bi bojalo i kako bi dobilo osjećaj sigurnosti. Na roditeljima je da djetetu pruže taj osjećaj sigurnosti prilikom kupanja, a to je najbolje postići u djetetovim prvim danima i mjesecima života, kada se dijete prilikom kupanja drži čvrsto u ruci. Samo u rukama roditelja dijete se može osjećati sigurno.

Kako dijete raste, postaje sve nemirnije za vrijeme kupanja, pa je poželjno da budete što oprezniji kako mu sapun ili voda ne bi ušli u oči. Samo tako možete izbjeći strah od sljedećeg kupanja.

Normalno je kada se dijete boji vode, te su zapravo rijetka ona djeca koja se vode uopće ne boje. Vi kao roditelj morate razumjeti taj dječji strah, te mu morate biti potpora u svim trenucima straha. Djetetu se ne smije govoriti da se ne treba bojati, jer mu se na taj način poručuje da se osjeća pogrešno. Koliko god vama djetetovi osjećaji bili neshvatljivi, vi ih kao roditelj morate prihvatiti.

Samo jedno loše iskustvo je dovoljno, kako bi se kod djeteta javio strah od vode. Uvijek sa djetetom razgovarajte o strahu koji osjeća, te mu ako se boji ispiranja glave, glavu ispirite polako i stanite svaki puta kada dijete želi da stanete. Kompromis uvijek mora postojati, kako bi obje strane bile zadovoljne.

Neka voda bude za igranje, pa se sa djetetom igrajte što više za vrijeme kupanja. Kupanje treba biti igra, da bi se djetetu počelo sviđati!

Ukoliko dijete nema strah od kupanja u kadi, to ne znači da neće imati strah od kupanja u moru. Količina vode može bez problema u djetetu izazvati strah, a to je zapravo strah od nepoznatog. Ukoliko dođe do straha, obavezno razgovarajte sa djetetom! Pomozite djetetu da savlada strah na pažljiv način i postupno!

Dijete se nikada ne smije siliti na vodu, a nasilno uranjanje ili bacanje u vodu su potpuno zabranjenji!!! Kada dođete na more, dijete moru približavajte postepeno, tako da se na početku samo neobavezno igra u pličaku. Oboružajte se sa puno igračaka, tako da dijete osjeti zabavu i sigurnost.

Ništa nemojte očekivati od djeteta, nego ga pustite da samo diktira pravila. Dijete će ulaziti u vodu onako kako će njemu odgovarati.

Dok god je dijete u vodi, vi trebate biti pored njega, makar se nalazilo u pličaku! U slučaju da dijete bude pošpricano ili potopljeno, morate mu biti potpora. Tek kada ćete njegov strah u potpunosti poštovati i razumijeti, dijete će steći povjerenje u vas i opustiti će se nakon nekog vremena.

Razbijajte djetetov strah od vode malo po malo. Pričajte mu priče sa njegovim omiljenim likovima i kupanjem, te na plažu nosite njegove omiljene igračke.

Ovaj strah će proći kao i svaki drugi, samo treba imati puno strpljenja i razumijevanja. Zabavite se i odmorite onako kako odgovara cijeloj obitelji, te se međusobno poštujte i uvažavajte 🙂

Foto: guillaumeviallon0/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

5. svibnja 2015.
23. veljače 2018.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross